Ankara'da birçok medeniyete ev sahipliği yapan ilçe: İşte, gezilecek yerleri ve lezzetleri...
Başkentlilerin özellikle kışın en çok tercih ettiği yer denilince aklımıza ilk olarak Elmadağ ilçesi gelir. Elmadağ, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, turistik bir ilçedir. Peki Elmadağ’da nereleri gezmeliyiz, kendine has lezzetleri nelerdir?
Elmadağ, Ankara’ya bağlı bir ilçedir. İlçe, Hasanoğlan ve Yeşildere gibi önemli mahallelere ev sahipliği yapmaktadır. 1936 yılında Çankaya ilçesine bağlanmıştır ve 1944 yılında Elmadağ Belediyesi kurulmuştur. 1960 yılında da ilçe olmuştur.
Yapılan arkeolojik araştırmalar, Elmadağ ve çevresinin çok eski medeniyetlere ev sahipliği yaptığı gözlenmektedir. Araştırmalara göre ilçenin tarihi MÖ 547'ye kadar Frigler ve Lidyalılar, MÖ 84'e kadar Persler ve değişik kavimlerin varlıklarını sürdürmüştür.
Elmadağ, Ankara'ya bağlı bir yerleşim yeridir ve 1785-1809 yılları arasında Ankara Sancağı'nın bir parçası haline gelmiştir. Elmadağlılar, Kurtuluş Savaşı sırasında Atatürk'ü karşılayan Seymen Alayı'nın içerisinde de bulunmuştur.
Elmadağ, arkeolojik araştırmalar sonucu çok eski medeniyetlerin varlığını göstermektedir ve halen günümüzde devam eden tandır ekmeği yapımı Selçuklulardan günümüze kadar devam ettiği sanılmaktadır. Ayrıca ilçede; kilim, halıcılık, el dokuması, heybe ve çantalar gibi ürünler de Elmadağ'ın simgesi haline gelmiştir. Peki, Elmadağ’da nereleri gezmeliyiz, kendine has lezzetleri nelerdir? Gelin, birlikte bakalım.
ELMADAĞ KAYAK MERKEZİ
Ankara’ya yarım saatlik mesafede yer alan Elmadağ ilçesinin Yakup Abdal Köyü’nde yer alır. Kış aylarında oldukça popülerdir ve hem başkentliler tarafından hem de yakın illerden oldukça tercih edilir. Bembeyaz kar örtüsünün üzerinde aileniz ve arkadaşlarınızla kayak yapabilir, sucuk ekmeğin de tadına bakabilirsiniz. Kışın ortalama olarak 40-50 santimetre arasında kar kalınlığı bulunur. Yumuşak havasıyla en çok Elmadağ Kayak Merkezi tercih edilir. Tesiste, 650 metrelik bir kayak parkuru ve iki adet teleski bulunuyor. Ayrıca bu merkezde, bazı kurum ve kuruluşların çalışanlarına özel tesisler de yar alıyor.
HASANOĞLAN KASABASI
Elmadağ’a bağlı bir mahalledir. Eski adı Hasanoğlanı’dır fakat zamanla ismin sondaki sesli harfin düşmesiyle “Hasanoğlan” ismini alır. Bu mahalle pek çok turistik yeri barındırmaktadır. Hasandede Türbesi ve Hasandede Pınarı, bu beldede yer almaktır.
TANDIR EKMEĞİ
İlçenin yöresel ekmeğidir. Tandır ekmeği hamuru genelde mayalı olarak hazırlanır, ekşimiş olan hamuru tandıra uzun (halk dilinde sığır dili diye adlandırılır) bir sekil verilerek yapıştırılır. Tandırın ilk yanışından Ulavaç yapılır. Ulavaç (hamur pide için açılır, içine iç hazırlanıp konur). Mayasız olarak kete yapılır. Kete (hamurun içine yumurta, soda, yoğurt, süt gibi malzemeler ile yapılır)
TİRİT
İlçenin yöresel yemeğidir. Kasaptan alınan kemikli et, kuşbaşından biraz büyükçe doğranır ve yıkanır. Yıkanan et, yağsız olarak ocakta suyu çekilene kadar pişirilir. Daha sonra su konup tekrar pişirilir. Hazırlanan bu karışım diğer kaptaki etin üzerine ilave edilerek pişirilir. Daha önce doğranarak hazırlanmış olan tandır ekmeğinin üzerine dökülerek yenir.
YOĞURTLU TARHANA
Yarma kaynatılıp soğumaya bırakılır. soğuduktan sonra yoğurt ilave edilir. Küçük parçalara ayrılarak serilir ve kurutulur. Pişirmeden önce su içine bırakılarak ıslanıp yumuşaması sağlanır.
Yoğurtlu tarhana ezilerek tencereye konur, su ilave edilir, pişirilinceye kadar karıştırılır. Piştikten sonra üzerine tavada yağda kızarmış nane ilave edilerek servis yapılır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.