Ankara İtfaiyesi’nin en gözde köpekleri: Deprem bölgesindeki başarıların mimarı Rüzgâr ve Çakıl

Ankara İtfaiyesi’nin en gözde köpekleri: Deprem bölgesindeki başarıların mimarı Rüzgâr ve Çakıl

Ankara İtfaiyesi K9 Birimi’nde köpek eğitmenliği yapan Ergin Yılmaz gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Yılmaz, ‘’Ankara İtfaiyesi olarak eğitimini verdiğimiz, Rüzgâr ve Çakıl isimli köpeklerimiz Kahramanmaraş depreminde 346 kişiyi kurtardı’’ dedi.

Ankara İtfaiyesi K9 Birimi ekibi eğitim verdikleri köpeklerle özellikle doğal afet durumlarında büyük başarılara imza atıyor. Yetiştirdikleri köpekler, asrın felaketi olan deprem bölgesinde yaptıkları çalışmalarla hatırlanıyor. Kurtarma ekibinin vazgeçilmez üyeleri arasında bulunan Rüzgâr ve Çakıl, çeşitli eğitimlerden geçerek enkaz altında kalmış insanların yerlerini tespit ediyor.

MARAŞ DEPREMİNDE BAŞROL OYNADILAR

Kahramanmaraş depreminde köpeklerimiz bizimle birlikte görev aldı diyen Yılmaz, ‘‘Deprem bölgesinde yaklaşık 70 noktada tespitlerimiz oldu. Bu tespit çalışmalarında en büyük destekçilerimiz ve yardımcılarımız yetiştirdiğimiz köpeklerimizdi. Yüzlerce insanın göçük altından kurtarılmasına vesile oldular. Köpeklerimiz sadece bizim ekiplerimize değil, Özel Harekât, Jandarma ve AFAD’ın arama kurtarma ekiplerine de yardımcı oldular. Rüzgâr ve Çakıl’ın desteğiyle o bölgede 346 kişinin yerini tespit ederek kurtarılmasına vesile olduk. Bu sadece bizim ekip için geçerliydi. Diğer ekiplere de verilen destek sayesinde birçok insanımızı göçük altından çıkardık" şeklinde konuştu.

basliksiz-1-002.jpg

EĞİTİMLERİ YILLAR ALIYOR

Bir köpeğin eğitiminin yıllar aldığını söyleyen Yılmaz, ‘’Arama kurtarma köpekleri en başta temel itaat eğitimi alıyor. İtaat eğitimi, köpeğin temel komutları (otur, uzan, yerinde dur, vs.) öğrenmesini ve bu komutlara uygun şekilde tepki vermesini içerir. Bu temel eğitim, köpeğin kontrol edilebilir ve işbirliğine açık olmasını sağlıyor. Köpeklerin en önemli yeteneklerinden biri de keskin koku alma yetenekleridir. Arama kurtarma köpekleri, insanların veya diğer hedeflerin kokusunu tespit etme ve izleme konusunda da özel bir eğitim alıyor. Bu eğitim, genellikle ödül tabanlıdır ve köpeklere hedef kokusunu bulduklarında ödül verilmesi şeklinde gerçekleşir’’ ifadelerinde bulundu.

ara-001.jpg

ORTAK ÇALIŞMAYA DAVET EDİYORUM

Köpekli ekiplerin STK ve sivil vatandaşlardan desteğe ihtiyacı var diyen Yılmaz, ‘‘Köpeklerimizin farklı insan kokuları alması, farklı bölgelerde çalışması gerekiyor. Bu da sadece bizim birimlerimizle olacak bir iş değil. Diğer alanlarda çalışma yürüten ekiplerle ortak iş yapmamız gerekiyor. Diğer bir ricam ise ülkemizde hayvanlara kötü davranılmaması konusunda. Gördüğünüz gibi bu hayvanlar biz insanların en zor günlerinde en büyük destekçileri oluyor. Gerekli eğitimleri aldıktan sonra bir insandan daha faydalı çalışmalar yapabiliyor. Hayvan hakları konusunda daha hassas davranmalı bu hayvanlarımızı daha faydalı işlerde kullanmak üzere eğitmeliyiz. Hayvanlar bizim dostumuzdur, onların da haklarına saygı duyulmasını istiyoruz’’ şeklinde konuşarak, hayvan hakları konusuna da dikkat çekti.

ENKAZ ÇALIŞMALARINDAN BİR ANI

Deprem bölgesinde birçok bölgede çalışma gerçekleştirdiklerini belirten Yılmaz, ‘’Yine böyle bir çalışma gerçekleştirirken köpeğimiz göçük altında bir bölgeyi tespit etti. O bölgeden Mehmet isimli bir vatandaşın enkazdan kurtarılmasında büyük katkısı oldu. Köpek korkusu nedeniyle bir kez bile köpeğe değemeyen bu vatandaşımız, kendini enkazdan çıkartan köpeğimize sarılarak ağladı. İlginç şekilde köpeğimiz de karşılık verdi ve sevgisini vatandaşımıza gösterdi. Gerçekten çok duygusal bir andı. Daha demin de söylediğim gibi bu hayvanlar bizlerin en zor gününde yanımızda olan sadık dostlarımız. Hayatınızda bir kere bile olsa bu hayvanlara dokunun, sevginizi gösterin’’ diyerek cümlelerini tamamladı.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.