Ankara güne patlamayla başlamıştı: Bu hatayı yapıp canınızdan olmayın!

Ankara güne patlamayla başlamıştı: Bu hatayı yapıp canınızdan olmayın!

Başkentgaz Acil Müdahale Şefi İnan Uğur Yüceer, yaşanan doğal kazaları hakkında bilgi verdi. Yüceer, "Doğalgaz dağıtım firmalarının onayını almadan tesisatlarımızı çalıştırmayalım. Yaşanan olayların büyük kısmı onaysız tesisatlardan kaynaklanıyor" dedi.

Ankara ve İstanbul' da meydana gelen doğalgaz kullanımına bağlı patlamalar vatandaşların aklında soru işaretlerine sebep oldu. Genellikle insan hatalarından ve ihmalkârlıktan oluşan kazalar can kayıpların neden oluyor. Gazetemize özel açıklamalarda bulanan Başkentgaz Acil Müdahale Şefi İnan Uğur Yüceer gündemden düşmeyen doğal kazaları hakkında bilgi verdi. Yüceer, "Doğalgaz dağıtım firmalarının onayını almadan tesisatlarımızı çalıştırmayalım. Yaşanan olayların büyük kısmı onaysız tesisatlardan kaynaklanıyor" sözleri ile vatandaşları uyardı.

baskentgaz.gif

SENSÖRLER ÇALIŞMALI

Doğalgaz tesisatlarında kaliteli malzeme kullanılmasını öneren Yüceer, “Yaşadığımız kazaların önemli bir kısmı ihmallerden ve insan hatalarından dolayı kaynaklanıyor. Doğalgaz tesisatlarını onay almadan çalıştırmayın. Bedava verilen tesisat onayının iki gün bekleme süresi var. İki gün için canınızı riske atmayın. Bacalı cihazların üzerinde muhakkak baca sensörü olmalı. Gaz alarm cihazı ve karbon monoksit dedektörü bulunmalı ve çalışıyor olduğuna dikkat edilmeli. Tesisata proje dışında cihaz ekleme çıkarma yapılmamalı. Periyodik bakımları aksatılmamalı” dedi. Yüceer, “Kışın gelmesiyle artan doğal gaz kullanımı bakımsız tesisat ve uygun olmayan ya da temizliği aksatılan bacalar nedeniyle istenmeyen kazalara ve ölümlere sebep olabiliyor. Gaz sızmalarında koku hissedildiğinde kesinlikle ışıklar açılmamalı ya da kapatılmamalı. Kesinlikle yanıcı herhangi madde ile oynanmayıp. Söz konusu evin camları ve kapıları açılmalı” uyarılarında bulundu.

patlama.gif

BACA TEMİZLİĞİ ÖNEMLİ

Yüceer, “Güvenli doğal gaz kullanımı için yakıcı cihazların baca tiplerine göre bazı hususlara dikkat etmemiz gerekiyor. Bacalı cihaz ortamdan aldığı havayı yakıp, yanma sonucu karbondioksit ve su buharını baca vasıtası ile dışarıya atmaktadır. Temiz hava için gerekli menfezlerin, dış ortamdan gelen soğuk havanın içeri girmemesi için kapatılması sonucu tam yanmanın sağlanamaması bağlı, eksik yanma ile karbon monoksit oluşmasına neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.

itfaiye.gif

MENFEZLERİ KAPATMAYIN

Kombi, doğalgaz sobası, bacalı şofben bulunan ortamlarda muhakkak menfez bulundurulmalı. Menfez hava sirkülasyonunu sağlayarak ortama temiz hava verir. Bazı doğal gaz kullanıcılarının menfezi, içeriye soğuk hava girmesine sebep olduğunu düşünerek kapattığını görebiliyoruz. Fakat bu yanlış ve can güvenliğini tehlikeye atan bir durumdur. Bu nedenle açık tutulması hayati önem taşır. Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Rüzgâr nedeniyle oluşabilecek baca gazı tepmesi sonucu kapalı ortamda karbonmonoksit birikir. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller zehirlenme ve ölüme neden olur. Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir. Karbonmonoksit zehirlenmesinin belirtileri arasında; Baş Ağrısı, bulantı, nefes darlığı, baş dönmesi olduğunu söyleyebiliriz. Bu belirtilerden herhangi birinin görülmesi durumunda ortam havalandırılarak doğal gaz vanası kapatılmalı ve zaman kaybetmeden Acil 187 aranmalıdır. Acil 187’ye adres ve sorulan sorular hakkında açıklayıcı ve net bilgiler verilmesi önem taşır.

Faruk Gökyurt / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.