Ankara Gölbaşı’nda kuruldu: Bu fabrikada bitki üretilecek
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Karaoğlan’da kurduğu Gölbaşı Tarım Kampüsü’nde topraksız dikey tarım çalışmasına başladı. Kampüste ilk etapta Asya yeşillikleri, fesleğen, dereotu, nane, kekik, maydanoz, su teresi, ıspanak ve Frenk soğanı yetiştiriliyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Gölbaşı Karaoğlan’da kurduğu Tarım Kampüsü’nde topraksız dikey tarım çalışmasına başladı. Kampüste ilk etapta Asya yeşillikleri, fesleğen, dereotu, nane, kekik, maydanoz, su teresi, ıspanak ve Frenk soğanı yetiştiriliyor.
BİTKİLERİN SİBER UZAYI
“Bitkilerin siber uzayı” yanı sıra “bitki fabrikası” ve “teknolojik araziler” olarak da tanımlanan kampüsteki kabinler, bitki yetiştiriciliğinde topraksız tarımdaki son teknoloji olarak gösteriliyor.
ABB DUYURDU: AR-GE ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI
ABB’den Gölbaşı Tarım Kampüsü ile ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamada Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, Gölbaşı Karaoğlan Mahallesi’nde kurduğu Tarım Kampüsü’nde ‘Dikey Topraksız Tarım Bitki Büyütme Ünitesi’nin AR-GE çalışmalarına başlandığı duyuruldu.
Gölbaşı Tarım Kampüsü ile Ar-Ge çalışmasına başlanan sistem sayesinde çiftçi, üretici ve yatırımcıların iklimsel parametrelere bağlı kalmadan bitkisel yetiştiricilik yapabilmesinin amaçlandığı kaydedildi.
Açıklamada şöyle denildi: “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş vaatleri arasında bulunan ‘Başkentte dikey tarım’ projesi için ilk adım atıldı. Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı; Gölbaşı ilçesinin Karaoğlan Mahallesi’ne kurulan Tarım Kampüsü’nde ‘Dikey Topraksız Tarım Bitki Büyütme Ünitesi’nin AR-GE çalışmaları başladı. Kurulan ünitede; Asya yeşillikleri, roka, fesleğen, dereotu, nane, kekik, maydanoz, su teresi, ıspanak, Frenk soğanı, bazı tıbbi bitkiler ve çilek yetiştiriciliği üzerine çalışmalar gerçekleştiriliyor.”
“TOPRAKSIZ TARIMA TEŞVİKTE BİR ADIM DAHA ATTIK”
Başkentte dikey tarıma teşvik konusunda çalışmalara başladıklarını sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla ilan eden ABB Başkanı Mansur Yavaş, şöyle dedi:
“Topraksız tarıma teşvik ve eğitim çalışmalarımızda bir adım daha attık. Gölbaşı Tarım Kampüsü ile ‘Başkentte Dikey Tarım’ sözünü verdiğimiz AR-GE çalışmalarımıza başlandı. Bu sistem ile üreticimiz çevre dostu tarımla daha az su ve kimyasal kullanacak, iklimsel durumlarda mağdur olmayacak.”
DAHA AZ SU VE KİMYASAL İLE DAHA ÇEVRECİ BİTKİ
Dikey Topraksız Tarım Bitki Büyütme Ünitesi sayesinde çiftçi, üretici ve yatırımcıların değişen iklimsel parametrelere bağlı kalmadan daha az su ve kimyasal bitki besleyici kullanımı ile daha çevreci ve son teknolojiye bağlı yetiştiricilik yapabilmesinin amaçlandığı belirtilen açıklamada, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı Ziraat Mühendisi İrem Ermiş’in görüşlerine de yer verildi.
Dikey Topraksız Tarım Bitki Büyütme Ünitesi’nin AR-GE çalışmalarının sürdüğünü belirten İrem Ermiş, “Bu kabinlere bitkilerin siber uzayı deniliyor. Bitki fabrikası veya teknolojik araziler olarak da tanımlamalar mevcut. Aslında bitki yetiştiriciliğinde topraksız tarımdaki son teknoloji…” bilgisini verdi.
İrem Ermiş, Tarım Kampüsü kabinlerinde bütün yeşil ürün gruplarının, bazı tıbbi bitkilerin ve çilek yetiştiriciliğinin yapılabildiğini ifade ederek, sistemin avantajlarını şöyle dile getirdi:
“Dikim, hasat ve bazı küçük bakım işlemleri dışlında personel dâhil etmiyoruz. Bitki çeşidine bağlı olarak 1800 ile 2 bin 600 adet bitki yetiştirebiliyoruz. Kapalı ve kontrollü bir alan olduğu için iklimsel faktörlerden ve zararlı kimyasal etkilerden uzak bir yetiştiricilik imkânı sunuyor. İklim krizi ve kuraklık düşünüldüğünde de topraksız tarım da bize avantaj sağlıyor. Sistemde sadece su ve mikro element kullanıldığı için kimyasal kalıntılar sistemde olmuyor. Sistemler dikey ve katlı olduğu oldukları için aynı alanda minimum 3 kat daha fazla mahsul yetiştiriciliği yapılabiliyor. Özel ışıklarla bitkinin güneşlenme süresi kademeli ve kontrollü olarak artırılabiliyor ve bu erkenci hasat imkânı sağlıyor. Marulu tarlada 45-55 günde hasat edebilirken burada 30 günde hasat edilerek pazara sunulabiliyor. Sistemle gıdaya erişimdeki ve yetiştiricilikteki riskleri teknoloji ile aşmaya çalışıyoruz.”
ÜÇ KATI ÜRÜN HEDEFLENİYOR
Başkent Ankara Kalkınma Projesi (BAKAP) kapsamında Karaoğlan Mahallesi’ndeki Tarım Kampüsü’nde sürdürülen Dikey Topraksız Tarım Bitki Büyütme Ünitesi’nin AR-GE çalışmaları sonucunda son teknolojik sistemler ile minimum üç kata kadar fazla ürün hasadı yapılması öngörülüyor.
Katlı ve kapalı sistem kullanılarak yapılan topraksız yetiştirme tekniğinde; zararlı ve kimyasal etkenlerden bağımsız kontrollü üretim söz konusu olduğu için ürün firesinin söz konusu olmayacağı ve tüm ürünlerin aynı kalitede hasat edilebileceği belirtiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.