Ankara esnafı gayriresmi zam yaptı! "Geçinemiyoruz"
Artan maliyetlerin ardından Ankara Simidi de nasibini aldı. Henüz resmi zam yapılmayan Ankara Simidi 3 lira zam ile 10 lira oldu.
Artan maliyeterin ardından Ankara Simidi de nasibini aldı. Henüz resmi zam yapılmayan Ankara Simidi 3 lira zam ile 10 lira oldu.
Un, maya, susam ve diğer malzemelerin fiyatlarının yükselmesinin ardından bazı simitçilerin fiyatları yüzde 25 ila 50 oranında arttırdığı bildiriliyor.
Konuya ilişkin konuşan simitçiler, maliyetlerinin artması nedeniyle fiyatları yükseltmek zorunda kaldıklarını belirtirken vatandaşlar ise bu zamlardan rahatsızlık duyduğunu gelen zammın bir an önce netlik kazanması gerektiğini ifade ediyorlar.
Çıtır Ankara Simidi tezgahlarda 7 ila 12 lira arasından tezgahlarda yerini alırken tereyağlı simit ise 15 ila 20 liradan satıcıyla buluşuyor. Poğaça ve açmalar ise 8 ila 12 lira arasında değişkenlik gösteriyor
Ankara Simidi Özellikleri
Ankara Simidi ülkemizin diğer yörelerinde üretilen simitlere göre daha ince, daha küçük, yoğun pekmezli, koyu renkli bir simittir. Genellikle sıcak tüketilir. Ankara Simidinin koyu rengi yanık olmasından değil, pekmezleme işleminin büyük bir ustalıkla yapılarak hamur üzerine yapışması sağlanan pekmezin yarattığı esmerlikten kaynaklanır.
Ankara Simidinin ünlenmesinde üretimde kullanılan üzüm pekmezinin pekmezleme işlemine hazırlanması, susamların kavrulması, hamurun yapılması, bu hamurların pekmezlenmesi ve tekniğine uygun biçimde kavrulmuş susama batırılması ile pişirilmesi aşamalarının her biri büyük ustalık becerisi gerektirir. Bileşiminde yağ bulunmayan Ankara Simidinin hamuru sert kıvamdadır.
Bx değeri 50-60 olan yoğun üzüm pekmezine daldırılıp tekniğine uygun olarak susamla kaplanarak taş fırında odun ateşinde pişirilir. Koyu renkte ve çıtır çıtırdır. Ankara Simidinin gevrek olmasında pişirme şekli ve uygun nem oranının katkısı büyük olup, ortalama 250- 270°C fırınlarda, %50 - %52 nem oranında ve bol susam kullanılarak pişirilir. Pekmezleme işlemi bazı yerlerde “soğuk” olarak yapılırken Ankara’da “ılık” olarak yapılır.
Pekmezleme işlemine hazırlık için üzüm pekmezi su ile karıştırılarak Bx değeri 50-60 arasına ayarlanır ve 45-50°C’ye kadar ısıtılır ve ılık halde simit bu üzüm pekmezine daldırılır. Tüm simit yüzeyinin üzüm pekmezi ile kaplanarak rengin kahverengi olması sağlanır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.