Anadolu Medeniyetler Müzesi'ne ziyaretçi akını
Ankara’nın ilk müzesi olma özelliğine sahip Anadolu Medeniyetler Müzesi hafta sonu ziyaretçi akınına uğradı. Yılda ortalama 300 bin kişinin ziyaret ettiği müzeye yoğun ilgi gösteren turistler, müzede yer alan birçok esere hayran kaldı.
Ankara’nın ilk müzesi olma özelliğine sahip olan Anadolu Medeniyetler Müzesi hafta sonu ziyaretçi akınına uğradı. Yılda ortalama 300 bin kişinin ziyaret ettiği müzeye yoğun ilgi gösteren turistler ise müzede yer alan birçok esere hayran kaldı.
YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
Ankara Kalesinin yanı başında Osmanlı tarihi mekânlarının farklı çağlarında Anadolu’da yaşamış medeniyetlerin önemli eserlerine ev sahipliği yaptığı Anadolu Medeniyetleri Müzesi ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Yılda ortalama 300 bin kişinin ziyaret ettiği müzeye hafta sonu yerli ve yabancı ziyaretçiler yoğun ilgi gösterdi.
ALTIN SÜSLEMELİ KAFATASI BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Ankara’nın ilk müze olma özelliğine sahip bu mekân da en çok ilgi gören eserlerden birisi Asur Ticaret Kolonileri Çağı’ndan kalma eserler oldu. Anadolu'ya günümüz anlamıyla ticaretin ve yazının geldiği dönem olan çağdan kalan eserlerden ise en dikkat çekici olanı o dönemden kalma altın eşyalarla süslenen kafatası oldu. Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği eser, meraklı gözlerle incelendi.
PALEOLİTİK ÇAĞ ESERLERİ DİKKAT ÇEKTİ
Avcı ve toplayıcı toplulukları temsil eden Paleolitik Çağ eserleri ise en çok ilgi çeken eserler arasında yerini aldı. Yontma veya Eski Taş Çağı olarak da adlandırılan Paleolitik Çağ günümüzden yaklaşık 2 milyon yıl önce başlamış ve 10 bin yıl önce son bulmuştur. Besin üretmeyi bilmeyen insanlar, yalnızca yaşadıkları ortamda bulunan yabani sebze, meyve ve kökler ile avlandıkları hayvanları yiyerek beslenmişlerdir. İklim ve çevre koşullarının değişkenliği nedeniyle, yeni besin kaynakları aramak ve av hayvanlarını izleyerek, küçük gruplar halinde konar - göçer bir tarzda yaşamışlardır.
HAYRANLIKLA GEZDİLER
Bu dönemden kalma çeşitli taşlardan yapılmış aletler arasında el baltaları, kazıyıcılar, uçlar, kemikten yapılmış aletlerden bazıları, iğneler, süs eşyası gibi kalıntılar da en çok dikkat çeken eserler arasında yerini aldı. Eldeki kısıtlı alet teknolojisi ile o dönemin insanının yaşantısı hakkında bilgi veren el aletlerini hayranlıkla izleyen turistler avcı-toplayıcı toplumun yaşantısı hakkında rehberlerden bilgi edindi.
İLK SIRALARDA YER ALMALI
Rehberler aracılığıyla müzeyi çok beğendiklerini ifade eden turistler müzenin Ankara ve Türkiye için büyük bir kazanım olduğunu belirti. Anadolu’nun birçok topluluğa ev sahipliği yaptığına vurgu yapan turistler müzedeki eserlerin her birisinin paha biçilemez eserler olduğunu, müzenin gezilecek ziyaret edilecek yerler arasında ilk sıralarda yer aldığını kaydetti.
Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.