Altın Köy’de İkinci  Hasat Yapıldı

Altın Köy’de İkinci Hasat Yapıldı

Altındağ Belediyesi tarafından yapılan, geleneksel köy hayatının canlandırıldığı Altın Köy’ün ikinci hasadı Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin hasat yapmasıyla gerçekleşti. Hasat yapmaya geçmeden önce açıklamada bulunan Başkan Tiryaki, 500 dön

MURAT BÖLÜK/ HABERVAKTİM

Altın Köy'de bu yıl  hasat mevsiminin ikincisini gerçekleşirdi. Altındağ Belediye Başkanı  Veysel Tiryaki, "500 dönüm arazi üzerine kurulan, yapımı yaklaşık 2 yıl süren ve 100 yıl öncesinin köy hayatının yaşatıldığı Altın Köy Açık Hava Müzesi’nin yakın zamanda açılacak. Buraya zaman zaman öğrencileri getiriyoruz, onlar kendi ihtiyaçlarını kendileri çalışarak  gideriyor" dedi.
BAŞKAN TİRYAKİ TIRPAN ÇEKİÇLEDİ
Başkan Tiryaki, hasada geçemeden önce uyarılarda bulunarak, "Biraz sonra hasat yapamaya geçeceğiz. Ancak burada birazdan tırpan biçeceğiz. Yalnız tırpan biçmeyi bilmeyenler tırpanı eline almasın. Çünkü tırpan çok keskin oluyor. Kesilen yerler iyileşmesi çok zordur o yüzden tırpanlardan uzak durulması gerekiyor" dedi.
DEĞİRMEN'DE UN ÖĞÜTTÜ
Önce köy meydanında tırpan çekiçleyen Tiryaki, çekiçleme işini tamamladıktan sonra tırpanı omzuna alarak buğday tarlasına doğru yol aldı. Sıcak havaya rağmen ekinleri büyük bir ustalıkla biçen Veysel Tiryaki, ardından da patozun başına geçti.
"ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR"
Patozu kuran Başkan Tiryaki, bu işlemin ardından biçilen buğdayları değirmene götürdü. Altın Köy’de inşa edilen su değirmeninde buğday öğüten Başkan Tiryaki, buradan elde edilen unun hakiki kepekli buğday unu olduğunu söyledi. Değirmenden çıkan unun ardından köy fırınına doğru yol alan Başkan Tiryaki, köylü kadınların yaptığı tam buğday ekmeğini fırından çıkardı.
EVLER ANKARA'YA GETİRİLİYOR
Çalışmaların devam ettiğini ve resmi  açılışının yakın zamanda gerçekleşeceğini, ifade eden Başkan Tiryaki, “Anadolu’nun bazı yörelerinde terk edilerek, fırınlarda odun olarak satılan 100 yıllık evleri satın alarak,  Altın Köy içine yeniden kurduk.  Zamanında hiç çivi kullanılmadan birbirine geçme yöntemiyle yapılan köy evleri, sökülerek, onlarca kamyonla Ankara’ya getiriliyor ve yine aynı yöntemle Altındağ’a kuruluyor” diyerek sözlerini sürdürdü.
"ÇOCUKLARIMIZA KÖY HAYATINI BURDA GÖSTERECEĞİZ"
Altın Köy Açık Hava Müzesi’nin Ankara için önemli bir çalışma olduğunu belirten Başkan Tiryaki, “Çocuklarımıza sütün fabrikada üretilmediğini, domatesin toprakta,  elmanın ağaçta yetiştiğini, yumurtanın tavuktan çıktığını, ekmeğin undan, unun buğdaydan yapıldığını bu köyde göstereceğiz. Günümüzde çocuklar hayatında hiç koyun, tavuk, at görmeden büyüyor. Tarlanın ne demek olduğunu bilmiyor. Hangi meyvelerin ağaçta, hangilerinin toprakta büyüdüğünü bilmiyor. İşte tüm bunları artık burada görüp yerinde öğrenebilecekler. Bir ata nasıl nal çakıldığını görecekler. Bir kilimin nasıl dokunduğunu görecekler. Altın Köy Açık Hava Müzesine özellikle okulların çok büyük rağbet göstereceğini düşünüyorum”  dedi.
"TAMAMI ORGANİK ÜRÜNLER"
Altın Köy’den elde edilen tüm mahsullerin köyde satışa sunulacağını söyleyen Başkan Tiryaki, tamamı organik ürünlerin çok talep göreceğine inandığını söyledi. Altın Köy Açık Hava Müzesi hakkında bilgi veren Başkan Tiryaki şöyle konuştu:  “Eylül ayında açmayı planlandığımız 'Altın Köy Açık Hava Müzesi"nin'  kapısı, camisi, çamaşırhanesi, okulu, bakkalı, köy evleri, yayla evleri, bağ evleri, yel ve su değirmeni, asma köprüsü, köy kahvesi köyün içindeki yerini aldı.  Burası yaşayan bir açık hava müzesi. Bu köyde koyunlar, kuzular, inekler, öküzler, atlar, eşekler, köpekler, kuşlar, arılar, horozlar, tavuklar da var. Bu köyde buğday tarlası, sebze, meyve tarlaları, meyve ağaçları, orman, dere da var. Bu köyde süt, yoğurt, tereyağ, peynir, yumurta, un, ekmek, domates, salatalık, kara lahana, marul, roka, semizotu da var. Bu köyde nalbant, kalaycı, dokumacı, demirci, değirmenci, köy bekçisi, köy muhtarı, kahveci, bakkal, seyis de var. Bu köyde 100 yıl öncesine ait eşyalar da var."

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.