Allah’ın varlığına inanmak nedir? Kitaplara iman nedir?

Allah’ın varlığına inanmak nedir? Kitaplara iman nedir?

İslam’ın şartı 5’tir. Bunlar; Şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, oruç tutmak ve Hacca gitmektir. Birde imanın şartları vardır. İmanın şartları da 6’dır. Peki, Allah’ın varlığına inanmak nedir? Kitaplara iman nedir?

İslam’ın şartı 5’tir. Bunlar; Şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, oruç tutmak ve Hacca gitmektir. Birde imanın şartları vardır. İmanın şartları da 6’dır. Bunlar da Allah'ın varlığına inanmak, meleklere inanmak, kitaplara inanmak, peygamberlere inanmak, ahiretin varlığına inanmak ve kadere inanmaktır. Kuran’da ve peygamberimizin sünnetinde bunlar belirtilmiş ve aydınlığa kavuşturulmuştur. Müslümanlar da bazı konularda İslam’ın şartı kaçtır? İmanın şartı kaçtır? İmanın şartları nelerdir şeklinde sorular sorarak cevaplarını ararlar. Peki, Allah’ın varlığına inanmak nedir? Kitaplara iman nedir? Tüm detaylar haberimizde:

ALLAH’IN VARLIĞINA İNANMAK NEDİR?

Hiç bir yapı yapansız olmaz. Var olan her şeyin bir var edeni vardır. Bu durum üzerinde tartışılması bile anlamsız apaçık bir hakikattir. Bir insan, kendi benliğinde ve kainatta gözlemleyebileceği pek çok delil ile yaratanın varlığını fark eder, anlar ve kabul eder. Kişinin hem iç dünyasında kendi vicdanı ile hem de dış dünya da sayısız işaretlerle yaratıcının varlığını fark etmemesi imkansızdır. Yokluğu asla düşünülemeyecek olan var olmak için başka bir varlığın var etmesine ya da desteğine ihtiyacı olmayan yaratıcının sadece kendisine özgü adı Allah'tır.

kitaplara-iman-nedir-1.jpg

İnsanların tamamı için Allah'ın varlığına inanmak kolay ve doğaldır. Çünkü Allah'ın varlığını kabul etmek ve ona inanmak bütün insanların yaratılışında olan bir yöneliştir. Kainatta var olan düzen ise Allah'ın birliğinin en açık işaretidir. İnsanlık tarihi boyunca bütün Peygamberler insanları Allah'ın birliğine iman etmeye çağırmışlardır.

Ayrıca Allah'ın tek, eşsiz, ortaksız ve benzersiz olduğunu anlatmışlardır. Kuranı Kerim’in Embia Suresi 22. Ayetinde yüce Allah der ki: Eğer yerde ve gökte Allah'tan başka ilahlar olsa idi kesinlikle ikisinin de düzeni bozulurdu. Demek ki arşın Rabbi Allah onların nitelemelerinden uzaktır.”

kitaplara-iman-nedir-2.jpg

Allah'a iman esas itibarı ile onun yüceliğini bir ve benzersiz olduğunu kulluğa layık olanın sadece o olduğunu kalpten onaylamaktır. Tasdikin makamı kalptir. Bunun için Allah Resulü; “Kim kalbi ile tasdik ederek Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammedin Allah'ın Rasulü olduğuna şehadet ederse Allah onu Cehenneme haram kılar” buyurmuştur. Efendimiz (s.a.v.) Allah'a imanının kalbi boyutuna dikkat çekmiş ebedi mutluluğa ancak imanın kalpte yerleşmesi ile erişilebileceğine işaret etmiştir.

kitaplara-iman-nedir-3.jpg

Diğer taraftan Hz. Peygamber, bir kimsenin gerçek anlamda iman etmesi kadar imanın tadını alabilmesi ve gönülden iman etmiş olmasına bağlamış ve şöyle buyurmuştur: “Şu 3 haslet kimde bulunursa o kimse imanın tadını alır; Allah ve Rasulünü her şeyden çok sevmek, bir kimseyi yalnızca Allah rızası için sevmek, Allah kendisini kurtardıktan sonra tekrar inkarcılığa dönmekten ateşe atılmaktan kaçındığı gibi kaçınmak, imanın kalbi boyutuna işaret etmiş gerçek imanın ancak Allah'ı her şeyden çok sevmek.”

kitaplara-iman-nedir-4.jpg

KİTAPLARA İMAN NEDİR?

Kitaplara iman, kelime anlamı olarak; Allah Tealanın kullarına yol göstermek ve aydınlatmak üzere Peygamberine vahiy ettiği sözlere ve bunun yazıya geçirilmiş şekline denir. Arapça’da çoğulu kütübdür. Hıristiyan ve Yahudilere ilahi kitap olarak İncil ve Tevrat verildiğinden, onlara da ehli kitap denilmiştir. Kitaplara iman, Allah tarafından bazı peygamberlere kitaplar indirildiğine ve bu kitapların içeriğinin tümü ile doğru ve gerçek olduğuna inanmak demektir.

kitaplara-iman-nedir-5.jpg

Yüce Allah Hz Peygambere işte onun için sen tevhide davet et ve emrolunduğun gibi dost doğru ol. Onların heveslerine uyma ve de ki; ben Allah'ın indirdiği kitaba inandım ve aranızda adaleti gerçekleştirmek ile emrolundum, (Eş-Şura 42-15) diye hitap etmiş, müminlere de ey iman edenler Allah'a Peygamberine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman ediniz. Kim Allah'ı meleklerini, kitaplarını, Peygamberlerini ve kıyamet gününü inkar ederse tam manası ile sapıtmıştır. (En nisa 4-136) buyurarak, kitaplara imanın bir iman esası olduğunu belirtmiştir.

kitaplara-iman-nedir-6.jpg

Bizler bugün kitapların şu anda ki şekillerine değil, Allah'tan gelen bozulmamış şekillerine inanmakla yükümlüyüz. Çünkü ilahi kitaplara inanmadıkça kişinin imanı gerçekleşmez. İlahi kitaplar doğrudan Allah katından gelir. Bu bakımdan hem söz hem de mana açısından da Allah kelamıdır. İlahi kitapların hedefi ise insanlığı sapıklıktan kurtarmak hidayete erdirmek iyiliğe aydınlığa çıkarmak ve sonunda da iki dünya da mutlu kılmaktır.

kitaplara-iman-nedir-7.jpg

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.