Aldatmaca sürüyor

Aldatmaca sürüyor

Yönetmelik gereği perakendecilerin indirim ve tasfiye afişlerinde bulunması gereken başlangıç ve bitiş tarihleri pratikte karşılık bulmuyor. İnandırıcı olmak amacıyla tasfiye tarihini belirtmek yerine ‘Gerçekten kapatıyoruz’ afişli mağazalar vatandaşın d

6 Ağustos 2016 tarihinde, Resmi Gazete’de yayımlanan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından ‘Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmeliği’ düzenlendi. Yönetmeliğe göre mağazaların indirim ve promosyon satış kampanyaları hakkında ayrıntılar yer aldı. Başkent’te çoğu mağazanın vitrinlerinde  ‘büyük indirim, kapatıyoruz’ şeklindeki afişler göze çarpıyor. Bu mağazaların yeni yönetmeliğe uygun olmaması da dikkatlerden kaçmıyor. Perakendecilere yönelik ilke ve kurallar çerçevesinde düzenlenen yönetmelik pratikte karşılık bulmuyor. 

TARİHSİZ İNANDIRAMAZSIN
Gümrük ve Ticaret Bakanlığının mağazalara yönelik olarak yayınladığı yönetmeliğin pratikte göz ardı edildiği görüldü. Keçiören’de bir mağazanın  “gerçekten kapatıyoruz” şeklindeki büyük afişinde yönetmelik gereği olması gereken birçok kuralın göz ardı edildiği görüldü. Mağazanın ‘gerçekten’ ibaresini kullanması espri olarak dikkatleri çekti. İnandırıcı olmaya çalışan işletmenin afişinde tasfiye tarihleri haricinde her şey bulunuyor. Bakanlığını yönetmeliğine göre afişte tasfiye tarihlerinin belirtilmemiş ‘Gerçekten Kapatıyoruz’ sözünü de geçersiz kılıyor. Yönetmelik gereği tasfiye süresi 6 ayı geçmeyecek şekilde düzenlenmeli. Perakende işletmeleri mağazaya asılan promosyon ve tasfiye afişlerin başlangıç ve bitiş tarihlerini belirtmek zorundalar. Ayrıca yönetmelik gereği promosyon ve tasfiye tarihlerinin vatandaşların kolayca görebileceği ve okuyabileceği şekilde düzenlenmesi gerekliliği de bulunmakta. Cadde ve sokaklarda karşılaşılan afişlerde promosyon başlangıç ve bitiş tarihlerinin ihmal edildiği görüldü. 

KANDIRMACA DEVAM EDİYOR
Kocaman yazılan ‘indirim, kapatıyoruz, zararına satış’ gibi türlü kelime oyunlarıyla vatandaşı etkilemek isteyen mağazalar hemen her caddede sıkça karşılaşılan bir durum halini aldı. Tek amaçları müşteri çekmek olan mağazalar tasfiye edilmemesine rağmen birçok kez ‘kapatıyoruz’ şeklindeki afişlerle insanları aldatıyordu. Bu aldatmacanın önüne geçmek isteyen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yayınladığı yönetmelikle mağazalardaki tasfiyenin 6 ay içinde gerçekleştirmesini öngördü. İş yerinin devri ve kapanışı ile adres ve faaliyet konusu değişikliği durumlarında, kampanyanın başlangıç tarihi il müdürlüğüne bildirilecek. İş yerine asılan afişlerde de tasfiye başlangıç ve bitiş tarihi görünür bir şekilde belirtilecek.

İNDİRİM TARİHİ BİLİNECEK
6 Ağustos 2016 tarihinde, Resmi Gazete’de yayımlanan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından ‘Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmeliği’ perakende işletmelerini dürüst olmaya zorluyor. Yönetmelikteki kurallara göre: Mağazaların indirimli ve promosyonlu satış kampanyaları işyeri açılışı, devir edilmesi, kapanışı veya adres değişikliği durumlarında 3 ay, tasfiye durumunda ise 6 ayı geçmemek koşuluyla gerçekleştirilebilecek. Perakende işletmeler başlangıç ve bitiş tarihi belli olmayan indirimler uygulayamayacak. İndirime ilişkin afişler ve ilanlar, kampanyanın başlangıç ve bitiş tarihi kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şeklinde düzenlenecek.

HAKAN ŞAHİN / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.