AGD, 2019'un gelişini Fetih'le kutlayacak

AGD, 2019'un gelişini Fetih'le kutlayacak

Anadolu Gençlik Derneği her yıl geleneksel hale getirdiği Mekke’nin Fethi Programını bu yıl da devam ettiriyor. AGD Sincan Temsilciliği,yeni yıla girdiğimiz bu gecede Rüstem Altınbaş Konferans Salonu’nda Mekke’nin Fethi’nin 1388’inci yılını kutlayacak.

Anadolu Gençlik Derneği her yıl geleneksel hale getirdiği Mekke’nin Fethi Programına bu yıl da devam ettiriyor.

AGD Sincan Temsilciliği yeni yıla girdiğimiz bu gece Sincan Belediyesi Rüstem Altınbaş Konferans Salonu’nda Mekke’nin Fethi programı düzenleyecek.

Mekke ne zaman fethedildi?

Saat 19.30’da başlayacak programa tüm halk katılabilecek. Mekke’nin Fethi’nin 1388’inci yılının kutlanacağı program Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinde gerçekleştirilecek.

TÜRKİYE’NİN TÜM İL VE İLÇELERİNDE PROGRAM DÜZENLENECEK

AGD Sincan Temsilciliği 31 Aralık Pazartesi Günü Sincan Belediyesi Rüstem Altınbaş Konferans Salonu’nda Mekke’nin Fethi’nin 1388’inci yılını kutlayacak.

Bunun yanı sıra AGD, Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinde “İnsanlığa bir inşirah” sözüyle, Mekke’nin Fethi’nin 1388’inci yılını düzenledikleri programlarla kutlayacak. 

FETİH NASIL BAŞLADI?

Müslümanlarla Mekkeli müşrikler arasında Hudeybiye Antlaşması yapılmıştı.

Mekkeli Kureyşlilerin müttefiki olan Beni Bekir kabilesi bu antlaşmaya aykırı biçimde, Müslümanların himâyesindeki Benî Huzaa kabilesine saldırdı.

Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.) Mekke'ye haber göndererek, öldürülenlerin kan bedellerinin ödenmesini veya Beni Bekir kabilesiyle olan ittifakın sonlandırılmasını, aksi halde Hudeybiye Antlaşması'nın bozulmuş sayılacağını ve savaşa mecbur kalacaklarını bildirdi.

Mekkeliler, teklifleri reddettiler ve harbe hazırlanacaklarını haber verdiler.

MÜŞRİKLER, HUDEYBİYE ANLAŞMASINI İHLAL ETTİLER

Mekke’nin Fethi’ni Osman Nuri Topbaş; Muhammed Mustafa(s.a.v.) kitabında şöyle anlatıyor,

“Allah Resulü’ne bağlı olan Huzaa kabilesi, baskına uğradıklarında namazda idiler. Hunharca bir katliamla kimi secdede, kimi rükûda, kimi kıyamda iken şehit edildiler. Hatta Harem’e sığındıkları hâlde, Kureyş ve Benî Bekirliler oranın haramlığını ihlâl ederek katliama devam ettiler. Durum, derhâl Allah Resul’üne bildirildi. Allah Resulü, her şeye rağmen müşriklerle aralarında yapılmış olan anlaşmayı hesaba katarak Huzaalılara yapılan baskın sebebiyle Mekkelilere önce bir elçi gönderdi. Çünkü onlar Hudeybiye Anlaşması’nı çok ağır bir şekilde ihlâl etmişlerdi. Buna göre, ya öldürülen Huzaalıların diyetlerini vermeli, ya Benî Bekir kabilesini himâyeden vazgeçmeli, ya da bu iki teklifi de kabul etmedikleri takdirde Hudeybiye Anlaşmasını geçersiz saymalı idiler.”

10 BİN KİŞİLİK MUAZZAM ORDU MEDİNE’DEN AYRILDI

“Gözlerini kan ve kin bürümüş olan cani müşrikler, Allah Resul’ünün tebliğ ettiği bu üç tekliften son maddeyi, yâni muahedeyi resmen boz¬mayı kabul ettiler. Oysa bu, Müslümanları Mekke Fethi’ne dâvet demekti. Bu arada Hazret-i Peygamber, sefer hazırlığı için emir buyurdular. Hicretin sekizinci yılında Ramazan Ayı’nın onuncu günü Allah Resulü 10 bin kişilik muazzam iman ordusuyla Medine’den ayrıldılar (1 Ocak 630).”

20 Ramazan'da (11 Ocak 630) Peygamber efendimiz ordusunu 4 kola ayırdı ve ordusuna şu emri verdi; "Size karşı konulmadıkça, size saldırılmadıkça, hiç kimseyle çarpışmaya girmeyeceksiniz, hiç kimseyi öldürmeyeceksiniz"

HAK GELDİ BATIL YOK OLDU

Sekiz yıl evvel iki deve ve üç kişi ile Mekke’den mahzun bir şekilde ayrılan Hazret-i Peygamber (s.a.v.) bugün Allah’ın lütfu ile 10 bin kişilik muazzam ve muhteşem bir kuvvetle mübarek beldeye giriyordu.

İslâm ordusu hemen hemen hiçbir mukavemetle karşılaşmadı

Kimse muazzam İslâm ordusuna karşı çıkmaya cesaret ede¬memişti. Yalnız Hâlid bin Velîd’in Mekke’ye girdiği yerde ufak bir çatışma olmuş, o da çabuk yatıştırılmıştı.

Allah Resulü Fetih Suresi’ni okuyarak ashâb-ı kiramla birlikte Kâbe-i Muazzama’ya yöneldi.

Devesinden inmeden Kâbe’yi tavaf ettikten sonra:

''Hak geldi, bâtıl yok oldu!..” (el-İsrâ, 81) ayet-i kerimesini tilâvet buyurarak elin-deki değnekle Kâbe’deki putları bizzat devirmeye başladı.

Allah’ın Resulü Beytullah’ta tasvirler görünce, içeri girmedi.

Önce onların imha edilmesini emretti.

Sahabeler derhâl emri yerine getirdiler.

Müslümanlar, Mekke’yi fethettikleri gün, sabaha kadar tekbir ve tehlil getirdiler, devamlı olarak Kâbe’yi tavaf ettiler.

Emrah Özcan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.