Adana’da hekimlerden ‘Beyaz Yürüyüş’

Adana’da hekimlerden ‘Beyaz Yürüyüş’

Adana’da sağlık çalışanları, 14 Mart Tıp Bayramı’nda ‘Beyaz Yürüyüş’ düzenledi. Hekimler şiddetsiz, güvenli, güvenceli ve demokratik bir yaşamı talep ettiğini aktardı.

Adana Tabipler Odası öncülüğünde, çok sayıda sağlık çalışanı ile birlikte Tıp Bayramına özel yürüyüş düzelendi. Yürüyüşte sağlık çalışanlarının güvenliğine değinildi. Adana Tabip Odası öncülüğünde çok sayıda sağlık çalışanı Seyhan ilçesindeki Kasım Gülek Köprüsü'nde bir araya geldi. Beyaz önlüklerini giyip, toplanan grup, ellerinde döviz ve flamalarla Uğur Mumcu Meydanı'na kadar slogan atarak yürüdü. Öte yandan Parkinson hastalığı nedeniyle 11 yıl önce çocuk cerrahlığını bırakan, alanıyla ilgili çok sayıda kitap yazar Dr. Saadettin Güney de elinde Adana Tabip Odası’nın flaması ile 1 kilometre yürüyerek meslektaşlarına destek verdi.

2-005.jpg

“MECLİSTE GÜNDEME GELMEDİ”

Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Suntur, "Türk Tabipleri Birliği olarak son yıllarda hazırladığımız sağlıkta şiddet, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, fiili hizmet süresi zammı, öğrencilerin özlük hakları düzenlemeleri, tüm ücretlerin emekliliğe yansıması, 7600 ek gösterge, emekli sandığı, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin aylıklarında iyileştirme yapılması gibi kanun tekliflerini ısrarla Meclis'teki partilere sunduk ancak ne yazık ki Meclis'te gündeme dahi alınmadı. Elbette bu torbanın içinde bütün toplumun sağlık hakkını yok sayan ve bizleri aba altından artık çıkardıkları sopalarla tehdit eden tüm maddelerin Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi için de elimizden geleni yaptık. Şimdi de 14 Mart'a giderken 14 talebimizle yeniden hatırlatıyoruz" dedi.

Suntur, 14 maddeden oluşan taleplerini şöyle sıraladı:

"TTB'nin sağlıkta şiddet yasa teklifi, şiddetsiz, güvenli çalışma ortamları için mekânsal önlem önerileri kabul edilmelidir. Güvenli çalışma ortamlarının sağlanması, idarecilerin sorumluluğundadır. Şiddet olaylarında idarecilerin sorumluluğu, öncelikli olarak dikkate alınmalıdır. Hekimlerin/sağlık emekçilerinin dinlenme koşulları, sağlık hizmetinde hataya sevk etmeyecek şekilde yeniden düzenlenmelidir. Doktor dinlenme odaları, emzirme odaları, kreş her sağlık kurumunda yeterli sayıda sağlanmalıdır. Nöbet ertesi izin, idarecilerin insafına bırakılmamalıdır. Pandemilerde, pandemiye yol açan hastalık, sağlık emekçileri için illiyet bağı aranmadan meslek hastalığı kabul edilmelidir.

3-003.jpg

“SAĞLIK EMEKÇİLERİ SÜRESİ ZAMMI 120 OLMALI”

Sağlık emekçilerinin fiili hizmet süresi zammının 120 gün olması gerektiğini vurgulayan Suntur, “Hekimlerde ek gösterge üst sınırı 7600'e yükseltilmelidir. Tüm sağlık emekçilerine hakları olan, hiçbir koşuldan negatif etkilenmeyen, emekliliğe yansıyan, gerçek enflasyona uygun, insanca yaşayabilecekleri tek kalem maaş verilmelidir. Emekli sandığı, SSK, Bağ-Kur emekli aylıkları arasındaki uçurum giderilmeli, tüm emekli hekim aylıkları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalı, tüm hekimler emeklerinin hakkı ölçüsünde emekli ikramiyesi alabilmelidir” dedi.

4-001.jpg

“VERGİDE ADALET İSTİYORUZ”

Başkan Suntur, vergide adalet istediğini belirterek,” Vergi dilimi üst sınırı yüzde 15 olmalıdır. Muayene süreleri, bilimsel ve nitelikli sağlık hizmeti gözetilerek düzenlenmelidir. Acil servislerde yeşil alan kaldırılmalı, poliklinik hizmeti verilmemelidir. Sağlık ortamına dair düzenlemeler, TTB ve ilgili sağlık emek-meslek örgütlerinin görüşleriyle yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

“ATAMALAR LİYAKATE DAYANMALI”

Tıp fakültesi ve tıpta uzmanlık eğitimi kontenjanlarının, eğitim niteliğinin gözetilerek azaltılması gerektiğini vurgulayan Suntur,” Atamalar bilimsel ölçütlere ve liyakate dayalı olmalıdır. Koruyucu sağlık sisteminin öncelendiği, güçlü ve bölge tabanlı birinci basamak, basamaklandırılmış ve parasız bir sağlık sistemi inşa edilmelidir. “diyerek konuşmasını sonlandırdı. Öte yandan, Sağlık çalışanları, basın açıklamasının ardından dağıldı.

Kaynak:DHA / Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.