45 yıllık oyma ustası Yaşar: Hiçbir eserimi 2. kez yapmadım

45 yıllık oyma ustası Yaşar: Hiçbir eserimi 2. kez yapmadım

Çocukluk yıllarında hobi olarak başladığı ahşap sanatını meslek haline getiren 45 yıllık oymacı Kenan Yaşar, ortaya çıkardığı eserlerle göz dolduruyor. 50'ye yakın ülkede eseri olduğunu belirten Yaşar, “Yaptığım hiçbir eseri 2. kez yapmadım” dedi.

Çocukluk yıllarında hobi olarak başladığı ahşap sanatını meslek haline getiren 45 yıllık oymacı Kenan Yaşar, ortaya çıkardığı eserlerle göz dolduruyor.

Eserleri Uluslararası fuarlarda sergilenen Yaşar’ın 50’ye yakın ülkede imzasını taşıyan eserleri bulunuyor.

Yaptığı ürünlerin dünyada eşi ve benzeri olmadığını söyleyen Yaşar, “Yaptığım hiçbir eserin 2’nci bir kopyasını yapmadım” diyor. 

Oymacılık için hangi ağaçlar elverişli?

Başarının sırrını ise işi severek ve heyecanla yapmakta yattığını belirten Yaşar, dut, zeytin, ceviz gibi yerli ağaçları tercih ediyor.

Çocukluk yıllarında hobi olarak başladığı ahşap sanatını meslek haline getiren 45 yıllık usta Kenan Yaşar, ortaya çıkardığı eserlerle göz dolduruyor.

Ortaya çıkardığı el oyması ahşap eserleri dünya fuarlarında sergilenen Yaşar, gazetemize mesleği hakkında bilgi verdi.

45 yıldır bu mesleği sürdürmesine rağmen kendini amatör olarak nitelendiren Yaşar, başarının sırrı “İşi severek yapmakta yatıyor” dedi.

dsc_0602.jpg5 bine yakın eseri var...

Yaptığı ürünlerin dünyada eşi ve benzeri olmadığını söyleyen Yaşar, bunun nedeni ise şu şekilde açıkladı:

“Yaptığım ürünler dünyada tektir, ikincisi yoktur. Çünkü ortaya çıkardığım eserin 2’ncisini ve kopyasını yapmam. Hepsi tek ve özgündür. Eseri alan kişi de aynısını hiçbir yerde göremez. Katıldığım uluslararası fuarlarda da bunu görüyoruz. 5 bine yakın eserim mevcuttur” diye konuştu.

Ahşap oymacılığı nasıl yapılır?

Küçük bir köpek figürünü dahi 5 günde yaptığını belirten Yaşar, “Elimdeki kangal figürü üzerinde 3 gündür çalışıyorum. Buna rağmen 2 gün daha üzerinde çalışacağım. 1 ay üzerinde çalıştığım eserlerde oluyor. Eserlerimi ortaya çıkarırken ağaç seçimi yapmıyorum. Oymasını yapacağım figüre göre ağaç seçiyorum. Genelde dut, ceviz, zeytin gibi yerli ağaçlarımızı kullanıyorum” ifadelerini kullandı.

DOĞAYA AİT FİGÜRLERİ KULLANIYOR

Eserleri üretmekte ise sorun yaşamadığını, bunu ise işine olan tutku ve heyecanına bağlayan Yaşar, eserlerini üretirken onlarla birlikte yaşadığını belirtti.

8 ay boyunca uğraştığı eserler olduğunu söyleyen Yaşar, eserlerini üretirken doğadan ilham aldığını, doğaya ait figürleri ahşaba işlediğini, bunun yanı sıra yüzlerce villanın tavan ve tabanlarında ahşap sanatını en ince ayrıntısına kadar işlediğini belirtti.

dsc_0614.jpgAhşap oymacılığı öğrenmek için...

45 yıldır bu mesleği yapmasına rağmen kendisini amatör olarak değerlendiren Yaşar, “Bu alanda ustalık olmaz. Sürekli üstüne bir şeyler koyarak ilerlersin. Heves ayrı bir şeydir, çabalamak ayrı bir şeydir. Okulunu dahi okudum ama genetikte yatkınlık var. Yaptığınız işi severek yapmalısınız. Sıkılırsanız ve heyecan duymazsanız bu işi yapamazsınız” dedi.

50’YE YAKIN ÜLKEDE ESERLERİ BULUNUYOR

Yaşar, vatandaşların ahşaba olan ilgisinden ise memnun olduğunu ahşabın diğer ürünlere göre kendi sıcaklığı olduğunu belirterek şu ifadeleri kullanıyor:

“Ahşap bir metal gibi değildir, ayrı bir sıcaklığı vardır. Bu yüzden de ilgi bir hayli fazladır. Bunu Uluslararası fuarlara gittiğimde de görüyorum. İnsanlar büyük ilgi gösteriyorlar.  50’ye yakın ülkede de benim imzamı taşıyan eserlerim vardır” diyerek sözlerini noktaladı.

Emrah Özcan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.