31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedir ?

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedir ?

Tütün ve tütün ürünlerinin kullanılması her yıl insanların hayatını kaybetmesine yada kalp ve akciğer hastalıklarına yakalanmasına neden oluyor.31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü vesilesiyle tütünün zararlarına karşı farkındalığın artırılması amaçlanıyor.

Dünya Tütüne Hayır Günü, Dünya Sigarasız Günü, Dünya Tütünsüz Günü veya Dünya Sigarayı Bırakma Günü her yıl 31 Mayıs tarihinde Dünya Sağlık Örgütü üye devletlerince 1987 yılından bu yana tüm dünyada kutlanan önemli gündür. Bu günde, sigara kullanıcılarının 24 saat süreyle sigarayı bırakmaları teşvik edilmektedir.

Tütün ürünlerinin zararları saymakla bitmiyor. Kullanımı dünyada her yıl en az 8 milyon kişinin canına mal oluyor.

Kalp ve damar hastalıkları, kanser türleri, akciğer rahatsızlıkları... Her yıl 8 milyon kişi sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Tütün kullanımının damar yapısını bozduğunu, vücuttaki tüm organlara ve dokulara zarar verdiğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzman Dr. Nülifer Banu Kurt, "Tüm kanserlerin erkeklerde yüzde 35'inin nedeni sigaradır. Kadınlarda da yine yüzde 15'inin nedeni sigaradır. Bunun dışında akciğer kanserinin yüzde 90 nedeni olduğu ispatlanmıştır. Sigara içmeyen ancak sigaraya pasif maruz kalan kişilerde akciğer kanseri oranı 3 kat artmıştır" diye konuştu.

Dr. Kurt, nikotinin vücuttaki etkilerine ilişkin ise şunları söyledi:

"Nikotin kan basıncını yükseltir. Nabzı yükseltir. Damarlarda pıhtılaşmaya eğilimi artırır. Ayrıca yine karbonmonoksit dumanında ortaya çıkan hemoglobine bağlanarak kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltır. Organların oksijen ile beslenmesini bozar."

"BIRAKABİLİRSİN" İSİMLİ MOBİL UYGULAMA VE 115 NUMARALI HAT DANIŞMANLIK VERİYOR

2-001.jpg

Araştırmalar, elektronik sigaraların da normal sigara kadar tehlikeli olduğunu ortaya koyuyor.

Tüm zararlarına rağmen, pek çok kişi tütün bağımlılığını yenmekte zorlanıyor. Bırakma sürecindeki hastaların genellikle kendini iradesiz olarak algıladığını söyleyen Dr. Kurt, "Öyle bir durum yok. Nikotinin beklenen bir etkisi. Nikotin bağımlılığının olması. Bu nedenle kişi kendisini suçlamadan, yargılamadan sigara bırakmaya kararlı olmalı. Kararlılıkla çözümlenebilir" dedi.

Yeşilay bağımlılıkla mücadelede önemli rol oynuyor. Sigarayı bırakmak isteyenlere "Bırakabilirsin" isimli mobil uygulama ve 115 numaralı hat üzerinden danışmanlık hizmeti veriliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.