30 milyon yıllık taşlarla engellilere istihdam

30 milyon yıllık taşlarla engellilere istihdam

Kızılcahamam Engelliler Derneği Başkanı Yusuf Ziya Ertürk, bir birinden değerli taşlarla engeliler için mücadele ediyor. Bulduğu taşları MTA'da incelettiğini belirten Ertürk, taşların 30 milyon yıllık olduğunu ve birçok minareli içinde bulundurduğunu söyl

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

Kızılcahamam’da engellilere istihdam sağlamaya çalışan Kızılcahamam Engelliler Derneği Başkanı Yusuf Ziya Ertürk, birbirinden değerli milyon yıllık taşlarla takı yaparak satıyor. Engellilerin 'biz de üretiyoruz, para kazanıyoruz, toplumda bizde var desinler' diye bu işe başladığını söyleyen Ertürk, bu taşların çok değerli olduğunu ispatlamak için uğraştığını söylüyor.

KÖYLERE YARDIM İÇİN GEZERKEN TAŞLARI KEŞFETTİM

Köylere giysi toplamaya giderken taşları fark ettiğini söyleyen Yusuf Ziya Ertürk, “Ben engelli oldum, engellilerin dünyası deyip dururum, birde benim kampanyam var köylerden eski elbise toplarım. Burada ihtiyaç sahiplerine veririm, köylere de götürürüm yatalak, hasta engelli fakir onlara dağıtırım. Köylere gidip gelirken bu taşlar merakımı çekti. Bir köye gittim kırmızı kırmızı taşlar, başka yerde siyah topladım taşları buradaki Maden Tetkik ve Arama kurumuna götürdüm, taşların analizlerini yaptırdım. Taşların yaşını, cinsini, sertlik derecesini, içindeki minareleri hepsini öğrendik” dedi.

BU TAŞLARI İŞLEMEK EN ZOR MESLEK

Geçirdiği trafik kazası sonrası kendisi de engelli olan ve engellilere istihdam sağlamak için bu işe başladığını belirten Ertürk, “Bunları kesersen takı taşı olur dediler. Bende öyle normal keseceğiz hemen burada engellilere tespih, takı yaptıracağız sandım. Bizde üretiyoruz, para kazanıyoruz, toplumda bizde var desinler istedim. Fakat bu taşları işlemek en zor mesleklerden biriymiş bende taşçı değilim, taş ustası değilim bir sürü makine aldım uğraşıyoruz burada. Bu taşlar çok değerli içinde çeşitli minareler bulunduran taşlar. Dünya’nın en iyi ağrı kesicisi akik taşıdır” ifadelerini kullandı.

TAŞLARIN DÜNYASI AYRI BİR DÜNYA

Taşların hem takı olarak kullanılabileceğini hem de içindeki minarelerin sağlık açısından önemli olduğunu vurgulayan Ertürk,  “Amacım bu taşların mineral ve güzellik açısından diğer taşlardan güzel olduğunu ispat edebilmek. Kızılcahamam‘da bu taşların var olduğunu duyurmak istiyorum. Bu taşlar yapılsa işlense bir ekmek kapısı olur ama maalesef bu konuda hiçbir girişim yok. Taşların dünyası ayrı bir dünya. Bu taşlar normalde ağaç 30 milyon yaşında, yeraltında kalıyorlar milyon yıllar sonra taşlaşıyorlar” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.