3 kuşaktır turşuculuk yapan ailede, tarif vasiyeti

3 kuşaktır turşuculuk yapan ailede, tarif vasiyeti

Çubuk’ta 3 kuşaktır turşu üretimi yaptıklarını söyleyen Ekrem Üstün, annesinin, turşuculuğu bir tarif vasiyetiyle kendisine devrettiğini söyledi. 

Çubuk’ta 3 kuşaktır turşu üretimi yaptıklarını anlatan Ekrem Üstün, annesinin turşuculuğu bir tarif vasiyetiyle kendisine devrettiğini söyledi. 

Üstün, “Annem işi bana devrettiği gün turşu kurulumunun tüm tarifini bana tek tek anlattı ve ‘oğlum ölçümün dışına gram çıkarsan sana sütüm helal değil’ vasiyetinde bulundu.

Ben de onlarca yıldır annemin tarifiyle turşularımı kuruyorum ve çok beğeniliyor” dedi.

Dünyaca ünlü Çubuk turşularının sırrı “turşu diyarı” olarak anılan ilçede nesilden nesile aktarılıyor.

Yüzlerce yıllık özel tariflerle kurulan onlarca çeşit turşu, özellikle kış sofraların vazgeçilmezlerinden biri oluyor.

İlçede nesilden nesile turşuculuk yapan Üstün ailesi gazetemize konuştu.

Çubuk’un Aşağı Çavundur Mahallesi’nde Hanım Sultan Turşu markasıyla 3 kuşaktır turşu üretimi yaptıklarını anlatan 71 yaşındaki Ekrem Üstün, annesinin verdiği özel tariften asla sapmadan yıllardır doğal turşular kurduğu kaydetti. 

dsc_0688.jpgANNESİ MESLEKİ TÜM BİRİKİMİNİ DEVRETTİ 

Ekrem Üstün, 17 yaşından beri annesine turşu üretiminde yardımcı olduğunu, 1979 yılında annesinin mesleki tüm bilgi ve birikimini kendisine bir vasiyetle devrettiğini anlatarak, “Biz 4 kardeşiz. Annem iyice yaşlanmış ve artık işi biz çocuklarına devredecekti. Bizi bir Pazar günü toplayarak, ‘Ben artık bu turşu işini yapamayacağım içinizden hanginiz bu işi yapar?’ diye bize sordu. Ağabeyim ‘ben memurum yapamam’;  kız kardeşlerim de ‘biz hiç yapamayız biz dışarıdayız’ dedi. Annem bu sözler üzerine bana yönelerek ‘bu işi sen yapacaksın en küçük oğlum’ dedi. Sonra turşunun kurulumundaki tüm incelikleri ve tarifini tek tek anlattı ve ekledi ‘eğer benim ölçümün dışına yarım milim dışarı çıkarsan sana sütüm helal değil’ şeklinde. 1979 yılından beri annemin öğrettiği tarifle turşularımı kuruyorum, annemin vasiyetinin dışına asla çıkmıyorum” ifadelerini kullandı.

Turşu ihracatı... Çubuk'tan Avrupa ülkelerine turşu ihraç ediyoruz...

Uzun yıllardır devam eden aile şirketini ayakta tutmaya çalıştığını ve bu işten 3 ailenin ekmek yediğini anlatan Üstün, “Üç kuşaktır bu işi yapıyoruz. Turşuluk salatalığı da kendimiz üretiyoruz. Hollanda, Almanya, İsviçre gibi ülkelere turşu ihraç ediyoruz. Turşularımızın içinde asla katkı maddesi yoktur” dedi. 

dsc_0661.jpgSIR GİBİ SAKLANAN TURŞUNUN TARİFİ…

Ürettikleri turşu çeşitleri ile ilgili de bilgi veren Üstün, “Bizde 58 çeşit turşu türü var; fakat bunların sürekli satılanı 23, en çok satılanı 13 çeşit. Kaya koruğundan, semiz otuna, yumurtadan, hamsi balığına kadar turşu var” diye konuştu.

Turşunun tarifi ilgili de gazetemize bilgi veren Üstün şunları söyledi:

“Üzüm sirkesi ağırlıkta, yüzde 30 elma sirkesi, artı limonun kendisi. Esas kıvam veren baharatlar çekilmemiş karabiber, defne yaprağı, dere otu, arpa, nohut, sarımsak, kaya tozu ve su. Yalnız suyumuz 60 metre derinlikteki kumun içinden süzülüp çıkan 8 derece sert bir su.”

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.