223 yıllık Musafir Fakih Camii yıkılmak üzere: Yetkililerden çözüm bekleniyor

223 yıllık Musafir Fakih Camii yıkılmak üzere: Yetkililerden çözüm bekleniyor

Kale Mahallesi’nde bulunan Musafir Fakih Camii bakımsızlıktan yıkılmak üzere. Mahalle sakinlerinden Aysel Saraç, ‘’Duvarlarındaki sıvalar sürekli dökülüyor. Cami bizim için Allah’ın evidir. Yetkililer buraya bir an önce çözüm getirmeli’’ dedi.

Yapım tarihi 1800’lü yıllara dayanan 223 yıllık Musafir Fakih Camii aktif olarak ibadete açık bulunuyor. Tarihi değeri de bulunan caminin özellikle dış duvarındaki çatlaklar dikkat çekiyor. Duvarları taş temel üzerine bazı yerlerinde ahşap tahtalarla desteklenmiş caminin tahtaları ve kerpiç duvarlarının onarılması hatta restore edilmesi mahalle sakinleri tarafından dile gerekiliyor.

CAMİ BİZİM İÇİN ALLAH’IN EVİDİR

Mahalle sakinlerinden Aysel Saraç, ‘‘Biz çok eskiden beri bu mahallenin sakiniyiz. Camimize 5 sene önce bir bakım yaptılar. Duvarlarındaki sıvalar sürekli dökülüyor. Duvarların içindeki odunlar dışarı çıkmış vaziyette. Namaz kılmaya giden mahalle sakinleri rahatsız oluyor. Altındaki toprak kayıyor diyorlar. Cami yavaş yavaş aşağı doğru çöküyor. Camii bizim için Allah’ın evidir. Yıkılacak diye korkuyoruz. Yetkililer buraya bir an önce çözüm getirmeli.’’ şeklinde şikâyetlerini dile getirdi.

basliksiz-1-003.jpg

MUSAFİR FAKİH CAMİ’NİN TARİHİ VE ÖNEMİ

Misafir Fakih Camii, Ankara'nın Merkez Altındağ İlçesi'nde, İç Kale’de Ali Taşı Sokak’ta bulunuyor. 19. yüzyılda yapıldığı düşünülen Musafir Fakih Cami’nin planı boyuna dikdörtgen şeklindedir. Duvarları taş temel üzerine inşa edilmiş olup, bazı bölgelerinde ahşap hatıllarla desteklenmiş kerpiç duvarlar kullanılmıştır. Caminin kuzeyinde, günümüzde kapalı olan, aslında açık olan son cemaat mahalli bulunmaktadır.

Caminin güney duvarının ortasında alçıdan yapılmış bir mihrap bulunmaktadır ve bu mihrap özgünlüğünü korumaktadır. Mihrabın tavana yakın bir konumda yerleştirilmiş dikdörtgen gövdesi, harime doğru hafifçe çıkıntı yapmaktadır. Dış kısımdaki iki kenar, dışa taşkın bir şekilde kıvrımlı küçük kemerlerle çevrelenmiş yazı bordürü içerisinde, mihrabın üç kenarını saran Kelime-i Tevhit yazısı bulunmaktadır.

Misafir Fakih, bu camide müderrislik yaptığı tahmin edilen bir kişilik olarak bilinir. Aynı zamanda Mevlânâ Misafir olarak da tanınmaktadır. Onun mezarı, caminin kuzeyindeki giriş kapısının yanındaki bir odada bulunmaktadır.

223 yıldır ayakta duran caminin ziyarete uygun hale getirilmesi turizm açısından da önem arz ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.