Ziyaret için son gün yarın

Ziyaret için son gün yarın

Tanıtım günleri kapsamında, Trabzon’dan Ankara’ya 250 ton tereyağı ve 150 tona yakın peynir getirildi. Sadece ilk gün 55 bin kişinin katıldığı etkinlikte, kemençeler eşliğinde horonlar çekilerek ziyaretçilere keyifli anlar yaşatıldı.

Trabzon’u Başkentlilere tanıtan etkinliğe birçok siyasi, bürokrat ve iş adamı katıldı. Başkentlilerin yoğun ilgi gösterdiği tanıtım gününde kemençeler eşliğinde horonlar çekilerek ziyaretçilere keyifli anlar yaşatıldı. Etkinlik yarına kadar ziyaret edilebilecek.

AÇILIŞA BİRÇOK SİYASİ KATILDI

Trabzon Valiliği ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen Trabzon Tanıtım Günleri başladı. Etkinliğin açılışına TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Muhammet Balta, Ayşe Sula Köseoğlu ve Adnan Günnar katıldı. Mehteran takımının konseriyle başlayan etkinlik horon gösterileriyle devam etti.

TRABZON PADİŞAHLAR ŞEHRİDİR

Tanıtım günlerinin açılışında konuşan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, “Şehirlerimizi tanıyoruz, kaynaşıyoruz ve bütünleşiyoruz. Birlik ve beraberlik için görüşmek ve konuşmak şarttır.  Milliyetçilik köyünden başlayarak ülkesine, bayrağına kadar değerlerini sevmektir” dedi. Trabzon’un padişahlar şehri olarak anıldığını belirten Kahraman, “Fetih eden Fatih, orada valilik yapan Yavuz, orada doğan Kanuni. Bunlar çok büyük şahsiyetler. Trabzon’un toprağı bereketli. Fatih Sultan Mehmet 15 Ağustos 1461’de Trabzon’u fethetti. Rumi takvimle miladi takvim arasında 13 gün fark var. 28 Ağustos Trabzon’un fethidir, Rize’nin fethidir, Artvin’in fethidir” ifadelerini kullandı.

15 GÜNE KADAR MUHAFAZA EDİLEBİLİYOR

dsc_9909.jpg

Başkentliler tarafından yoğun ilgiyle karşılanan etkinlikte ise sadece Trabzon’a özgü yöresel ürünler büyük beğeni topladı. En çok dikkat çeken ürünlerden birisi olan Vakfıkebir Ekmeği’nin tadına bakabilmek için âdeta birbirleriyle yarışan başkentliler ekmeğe tam puan verdi. “Vakfıkebir ekmeği tadımlık değil doyumluktur” diyen yetkililer ekmeğin özelliğini ise şöyle anlatıyor, “Yayla kültürü gereği hayvancılıkla uğraşan ve ilkbaharda yaylaya çıkan aileler 2-3 gün süren yayla yolculuğu yapmaktaydılar. Bunun doğal sonucu olarak 2-3 gün boyunca bayatlamayan ekmeğe duyulan ihtiyaç taş fırın ekmeğinin icadına yol açmıştır. Yayla kültürünün hâkim olduğu her yerde buna benzer ekmekler üretilmesine rağmen hiçbirisi Vakfıkebir Taş Fırın Ekmeği kadar ihtiyacı karşılamamıştır. Bu ekmek soğuduktan sonra temiz bezlere sarılı olarak rutubetsiz ortamlarda tahta kutular içerisinde 5-10 gün arasında, kâğıda sarılı ve naylon poşete geçirilmiş olarak buzdolabında 10-15 gün saklanabilmektedir”

TRABZON’DAN ANKARA’YA 250 TON TEREYAĞI

dsc_9958.jpg

Trabzon Valiliği ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından yöresel ürünlerin tanıtıldığı stantlara satılmak üzere toplam 250 ton tereyağı getirildi. Başkentliler stantlarda bulunan yöresel ve doğal olan ürünlere yoğun ilgi gösterirken 250 ton tereyağının yanında 150 tona yakın peynirde stantlarda yerini aldı.  Ankaralılar en büyük ilgiyi ise kuymaklık tereyağı ve kuymaklık peynire gösterdi.

KALİTENİN SIRRI BALIK YAĞINDA

Büyük ilgi gören meşhur Sürmene bıçağı hakkında gazetemize bilgi veren Cengiz Alparslan Sürmene bıçağını farklı kılanın balıkyağıyla döverek yapılması olduğunu söyledi. Kalitesinin sırrının ise balık yağında yattığını belirten Alparslan, “63 yıldır bu işle uğraşıyorum ve ata mesleği olarak devam ediyorum. Sürmene bıçağının özelliği balık yağı ile birlikte su verilmesindendir. Nedeni keskinliğini her zaman muhafaza etmesinden dolayıdır. Balık yağı bıçağın keskin olmasını sağlar. Bıçağa soğuk dövme işlemi yapıldığı zaman asıl çelik halini alıyor ve daha kaliteli oluyor.

ŞİMŞİR KAŞIK ÖMÜR UZATIYOR

dsc_0457.jpg

Trabzon Köprübaşılı şimşir kaşık ustası Yunus Aydın ise kendi yaptığı şimşir kaşıklar hakkında başkentlilere tavsiyelerde bulundu. Küçük çocukları şimşir kaşık kullanarak yemek yediriniz diyen Aydın, şimşir kaşığın daha sağlıklı olduğunu belirtti. Aydın, “10 yıldır şimşir kaşık üretimi yapıyorum. Şimşir ağacı mikrop tutmayan tek ağaçtır. Hem dayanıklı hem sağlıklıdır. Yaklaşık 40 dakikada bir kaşık yapıyorum. 5 liradan başlayan fiyatlarla satıyorum. Küçük çocuklara şimşir kaşıkla yemek yedireceksiniz. Eve metal kaşık girmeyecek ki ömür uzayacak” dedi.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.