Zarafet’te 500 yıllık lezzet

Zarafet’te 500 yıllık lezzet

Zarafet Restoran işletmecisi Kazım Soner İmal, "İskilip dolması genellikle düğünlerde yapılır. Hazırlama aşaması çok zor bir yemektir. Özel bakır kazanlarda pişirilen yemek servis edilmeden önce duası okunur” diye konuştu.

Çorum’un yöresel lezzetlerinden biri olan ve 500 yıllık geleneğe sahip İskilip Dolması Keçiören’deki Zarafet Restoran’da başkentlilere sunuldu. Osmanlı yemeği olarak da bilinen ve Başkentlilerden büyük ilgi gören İskilip Dolması büyük beğeni toplarken başkentlilere tarihi tadı tatma fırsatı veriyor.

24 saatte hazırlanıyor

dsc_1458.jpg

Çorum’un meşhur yemeği İskilip Dolması her ayın 19’unda Zarafet Restoran’da başkentlilere sunuluyor. Osmanlı yemeği olarak da bilinen 500 yıllık yöresel lezzete başkentliler büyük ilgi gösterirken birçok siyasi, bürokrat ve iş adamı hazırlanan lezzeti tatmak için restorana geliyor. Tüm malzemeleri İskilip’ten getirilerek hazırlanan yemek, dev kazanlarda 24 saatte pişirilerek hazırlanırken, vatandaşların yoğun ilgisi ise gözlerden kaçmıyor.

Özel günlerde hazırlanıyor

40477.jpg

Keçiören Subayevleri'nde ki Zarafet Restoran'da hazırlanarak yaklaşık 400 kişiye sunulan yemeğin özel günlerde hazırlandığı biliniyor. Çorum’un İskilip yöresine ait olan ve dünyanın eşsiz lezzetleri arasında yer alan İskilip Dolması’na Başkentliler yoğun ilgi gösterirken talebin fazla olması ise gözlerden kaçmıyor. Yemeğin tüm malzemeleri İskilip’ten getirilerek hazırlanırken, yemeği yapan ustanın da İskilip’ten getirildiği biliniyor.

Malzemeler ve Usta İskilip’ten getiriliyor

dsc_1464.jpg

İskilip dolmasını yapacak ustayı ve yemeğin malzemelerini İskilip'ten getireceklerini kaydeden restoran işletmecisi Kazım Soner İmal, "Bu yemeğin üstadı Dolmacı İsmail Ustayı İskilip'ten getireceğiz. Yemeğimizin malzemeleri de yöremizden gelecek. İskilip dolmasının pirinci ak çeltik dediğimiz özel bir pirinçtir ve Çorum'un Osmancık ilçesinde yetişir. Yemeğin diğer malzemeleri ise köy tereyağı, zeytinyağı, karabiber, tuz ve etten oluşmaktadır. İskilip dolmasına muhteşem tadını veren pirincin, etin, tereyağının özel olmasıdır ve bu yemeğin 24 saat boyunca dev kazanlarda pişirilmesidir" diye konuştu.  

Lenger kaplarda servis

sasas.jpg

İskilip dolmasının yanında ikram edilen lezzetler hakkında da bilgi veren İmal, "Bu yemeği yemeden özel şekilde yapılan et suyu çorbası vardır. İskilip dolması ile beraber sirkeli cacık verilir bu cacık midenin hazmını rahatlatması için servis edilir, aksi takdir de midede şişkinlik yapar, bundan sonra da un helvası verilir. Dolmamız bakır lenger kaplarında servis edilir" şeklinde konuştu.   

Servis edilmeden önce “dua”

Osmanlı döneminde savaşa giden askerlerin tok tutması için harp öncesi bu yemekten yediğini hatırlatan İmal şunları aktardı: " İskilip dolması Çorum İskilip ilçesinde yapılan yöresel bir yemektir. İskilip dolması genellikle düğünlerde yapılır. Evliya Çelebi, ünlü eseri Seyahatname’de 'saray yemeği' olarak söz etmiştir. İskilip dolması bir çeşit etli pilavıdır. Hazırlama aşaması çok zor bir yemektir. Özel bakır kazanlarda pişirilen yemek servis edilmeden önce duası okunur” 

DEV KAZANDA PİŞİYOR

dsc_1449.jpg

İskilip dolması yapımında yaklaşık 1 metre yükseklik ve çaptaki kazanlar kullanıldığını da belirten İmal, “İlk aşamada pirinçler ve soğan kavrulur. Kavrulan pirinçler daha sonra 'ca' adı verilen bez çuvallara doldurulur. Pilav kazanının içine yerleştirilen saç ayak üzerine pirinç doldurulmuş 'ca' yerleştirilir. Amaç sacayağı sayesinde 'ca' ile etin temasını kesmektir. Kazanın en dibinde et ve et suyu olur. Kazanlar ertesi günün ilk ışıklarına kadar kısık odun ateşinde bekletilir ve pirinçlerin alttaki et suyunun buharıyla pişerek pilav haline gelmesi sağlanır” diye konuştu. 

Doğal ürünler reyonu da bulunuyor

Restoran müşterilerine bunların yanı sıra birçok farklı çeşitlerde lezzet sunuyor. Güzel bir güne başlamanın yolunun iyi bir kahvaltı” sloganıyla hareket eden restoranda kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği olmak üzere ara öğünlerde müşterilere sunuluyor. Doğal ürünler reyonu da bulunan restoranda birbirinden farklı yemek çeşitleri Başkentlileri bekliyor.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.