Yüz yılın destek fırsatı

Yüz yılın destek fırsatı

Sosyal Güvenlik Uzmanı Mahir Nazlıer, geçen hafta onaylanan 'vergi' ve 'teşvik' kanununu "Cumhuriyet tarihinin en büyük fırsatı" olarak değerlendirerek ‘‘İşverenler bu fırsatı kaçırmasın’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Cumhuriyet tarihinin en büyük fırsatı" olarak değerlendirilen '7103 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'u geçtiğimiz hafta onaylamıştı. 96 madde halinde hazırlanıp TBMM’den geçen bu yeni vergi düzenlemeleri birçok konuda devlet desteği imkanı sağlıyor. Midas Sosyal Güvenlik ve Mali Danışmanlık Hizmetleri Şirketi Genel Müdürü Mahir Nazlıer, söz konusu kanun ile ilgili gazetemize bilgi verdi. 

KAÇIRILMAYACAK BİR FIRSAT

Sosyal Güvenlik Uzmanı Mahir Nazlıer, "Cumhuriyet tarihinin en büyük fırsatı" olarak değerlendirilen söz konusu kanundan iş verenlerin muhakkak faydalanması gerektiğini belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti, tarihinde ilk defa böyle geniş kapsamlı bir destek veriyor. İstihdama katkıda bulunan ve işçi çalıştıran firmalar çok ciddi teşvik alacak. Bu kaçırılmayacak bir fırsat" dedi. 

ELEMAN ÇALIŞTIRAN İŞ VERENE DEV DEVLET TEŞVİĞİ 

Söz konusu kanunda iş verenleri ilgilendiren teşvik desteği ile ilgili bilgi veren  Sosyal Güvenlik Uzmanı Mahir Nazlıer, "2011 yılından bu yana istihdamı artırmak, işsizliği azaltmak için devlet tarafından atılmış adımlar vardı. Teşvikler, çalıştırılan işçi sayısına ilave eleman aldığınızda ve bunlar da İŞKUR'a kayıtlı işsizlerden olduğu zaman bu teşvikler daha uzun ve ciddi bir şekilde veriliyordu. Borcu olmayan ve düzenli bir firmaya çalıştırdığı eleman başına devlet ortalama 1000 lira gibi bir para veriyordu. İş veren kaç eleman çalıştırıyorsa o kadar teşvik alıyordu. Fakat bunu kullanmadığınız anda bu teşvik hakkınız kayboluyordu. Şimdi öyle bir kanun çıktı ki Türkiye Cumhuriyeti'nde ilk defa böyle bir şey oluyor. Bu kanunla birlikte 7 yıl geriye dönerek o dönemin teşvikini alacaklar.  31 Mayıs son başvuru günü. Diyelim ki bu süre geçti sonra başvuranlar sadece 6 ay geriye dönük teşvik alacak. İş verenin geriye dönük 6.5 yıllık devlet teşvik imkanı kaybolacak" diye konuştu.  

ÇOK KAPSAMLI TEŞVİK PAKETİ

"Kullanmadığınız, geçmişte bilmediğiniz, farkına varamadığınız eksik kullandığınız ya da başka bir kanun daha avantajlıydı ama farklı bir kanuna göre teşvik aldınız bu kanun onu da değiştirme imkanı veriyor size. 1 eleman çalıştıran bile bu kanundan faydalanıyor" diyen Nazlıer, "Bu kanunla birlikte iş verenlere çok ciddi teşvikler çıkıyor, firmaların muhakkak bu teşviklerden faydalanması gerekiyor" ifadelerini kullandı.  

BİNLERCE FİRMA BU TEŞVİKTEN HABERSİZ

Başvuruda bulunmayanların bu devlet teşvikinden faydalanamayacaklarını da belirten Nazlıer, "Başvurmayanlar bir hak elde edemiyorlar. Dava yoluyla da bir hak elde edemeyecekler. Bunun hakkında bilgisi olup buna başvuranlar bundan yararlanabilecek ama profesyonel bir çalışma olmadan şirketlerin kendi başına alabileceği bir teşvik değil. Bu teşvikten habersiz binlerce firma var. Teşvik tarihi bittiğinde bu teşviki Türkiye'deki firmaların maksimum yüzde 5'i kullanacak. Çoğunun yine haberi olmayacak. Çünkü buna aracılık eden firmalar, genelde büyük firmalara gidiyor" dedi.

KAÇIRILMAYACAK DEVLET TEŞVİKİ

Devletin, iş verenlere büyük bir destekte bulunacağının altını bir kez daha çizen Midas Sosyal Güvenlik ve Mali Danışmanlık Hizmetleri Şirketi Genel Müdürü Mahir Nazlıer, "Devlet, eleman çalıştıran iş verenlere iyi bir maddi destekte bulunacak . Firmalar için bu durum büyük bir fırsat" sözlerini kaydetti. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.