Yürekler Mehmed Akif’le Isındı
İstiklâl Marşı’nı yazdığı Taceddin Dergâhı’nda vefatının 80. yılında milli şairimiz Mehmed Akif Ersoy anıldı. Programa katılanlar soğuk havada Mehmet Akif Ersoy’un hatıralarıyla ısındı.
UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM
Mehmed Akif Ersoy’u 1978’den beri hiç aksatmadan İstiklâl Marşı’nı yazdığı Taceddin Dergâhı’nda Türkiye Yazarlar Birliği ölümün 80. yılında da milli şairimizi unutmadı. Kur’an tilavetiyle başlayan anma programı yine Kur’an ve dualarla sona erdi. Özel Çağrı Koleji öğrencileri İstiklal Marşını’nın 10 kıtasını coşkulu bir şekilde okuyarak anma programına katılanları mest etti. Program sonrası anmaya katılanlara ve öğrencilere salep ikram edildi.
RESMİ CENAZE TÖRENİNE TELGRAF ENGELİ
Mehmed Akif Ersoy’un yaşamında hak ettiği değeri göremediğini belirten Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı D. Mehmet Doğan şunları söyledi: “Merhum Mehmet Akif vefatından birkaç yıl önce bir kıta yazmış:
Toprakta gezen gölgeme toprak çekilince,
Günler şu heyûlâyı da, er geç silecektir.
Rahmetle anılmak… Ebediyet budur, amma,
Sessiz yaşadım, kim, beni nerden bilecektir?
Büyük Akif vefatından birkaç sene önce böyle bir psikoloji yaşıyordu. Aslında bu psikoloji onun vefatında ona gösterilen muamele ile paralel gider. Mehmet Akif böyle bir soğuk günde vefat ettiğinde Ankara’dan o zamanın tek üniversitesi olan İstanbul Üniversitesine telgraflar çekildi; cenazesine katılmayın resmi tören yapmayın şeklinde. O soğuk kış gününde Mehmet Akif’in cenazesini onun çok sevdiği gençler ve milleti omuzladı. Beyazıt’tan Edirnekapı’ya kadar tabutu arabaya koymadan omuzlarında taşıdılar ve layık olduğu şekilde milli şairimizi toprağa tevdi ettiler. Biz 80 sene sonra milli şairimizi Ankara’da 3 yıl geçirdiği Tacettin Dergahı’nın önünde anıyoruz.”
İKİNCİ İSTİKLAL MÜCADELESİNİ VERİYORUZ
Mehmed Akif Ersoy’un şiirlerinin, düşüncelerinin bu güne ışık tuttuğunu ifade eden Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan,
“Merhum vefat ettiğinde hak ettiği bir şekilde ebedi istirahatına layıkıyla gidemedi. Biz şunu biliyoruz ki büyük insanlar büyük mütefekkirler kendi çağlarında hakkıyla anlaşılamıyorlar. Onların kıymeti onların değeri yıllar geçtikten sonra anlaşılıyor. Bu gün bu toprakların insanları olarak ikinci bir istiklal mücadelesini verdiğimiz şu günlerde Akif’in fikirlerinin düşüncelerinin ne kadar önem arz ettiğini biliyoruz. Çünkü merhum Akif hem İslam coğrafyasının, doğunun sorunlarını biliyordu hem de batıyı biliyordu Berlin’e kadar gitmişti. Akif’in şiirlerinde, düşüncelerinde, fikirlerinde aslında bugünün meselelerini çözeceğimiz şifreler ve çözüm önerileri var” şeklinde konuştu.
BİZİMLE BERABER ÜŞÜYEREK ISINSALARDI
Anma programına katılmayan ve telgraf gönderen siyasetçileri eleştiren Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Başkanı Mahmut Çelikus, “Öncelikle Mehmed Akif’e, şehitlerimize ve 15 Temmuz şehitlerimize rahmet diliyorum. Yazarlar Birliğinin yılmaz bir gayreti var, inançla, sabırla, azimle her sene 30 yılı aşkındın burada anma programları yapıyor. Az önce telgraflar okundu keşke telgraf sahipleri de gelip burada bizimle beraber üşüyerek ısınsalardı. Akif sevgisi herkese yeter, inşallah bir dahaki programda gelirler görürüz onları burada. Mehmet Akif’in birçok mücadelesi var; ilim adamı, bilim adamı, aksiyon adamı, inanç adamı, sabır adamı, merhamet adamı, sevgi adamı hepsini içinde barındırıyor” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.