Yumurta, tereyağı ve peyniri evde üretmek mümkün mü?

Yumurta, tereyağı ve peyniri evde üretmek mümkün mü?

Yumurta, tereyağı ve peynirin kilosu ne kadar? Bu gıda maddelerini evde üretmek mümkün mü? Tüm bu soruların cevabını sizler için derledik...

Yumurtanın kolisi ne kadar? Tereyağının kilosu ne kadar? Peynirin kilosu ne kadar?

Tüm bu soruların cevabını sizler için derledik...

En temel besinlerden olan yumurta, peynir ve tereyağını sizin için araştırdık. 

Yüzde yüz doğal olan bir tereyağının kilosu pazarlarda 45 ila 50 liradan satılıyor.

Doğallığı konusunda çok kez gündeme gelen yumurtanın kilosu ise 25-30 lira arasından satılırken, köy peynirinin kilosu ise 20-25 lira arasından pazarlarda alıcı buluyor.

Bu ürünlerin yapımı ve üretim aşamasını sizler için derledik...

Tereyağı nasıl üretilir?

1 kilo tereyağı kaç litre süt gerek?

Peki doğal tereyağı nasıl yapıl hangi işlemlerden geçilir. Tereyağı, sütten yoğurt elde edilmesi ve bunun da yayıklarda sürekli çalkalanarak üzerine çıkan yağın elde edilmesiyle oluşur. Görüştüğümüz doğal ürün üreticilerinin ifadesine göre 1 kg tereyağı için ortalama 20 kg sütten elde edilmiş yoğurt gerekiyor. Şuan doğal sütün kilosu ise 2 liradan satılırken süt maliyeti 40 lirayı buluyor. Üreticilerin doğal tereyağı tarifi ise şu şekilde:

“Önce gerçek katkısız köy sütünden yoğurdu mayalarsınız. Sonra birkaç gün geçtikten sonra bu yoğurdu yayığa koyarsınız. Daha sonra sürekli olarak karıştırarak yağın, karışınca oluşan ayranın üzerine düşmesini beklersiniz. Ve ara ara toparlanması için soğuk su ekleyebilirisiniz. Ortalama bu süreç 1 saatte tamamlanır. Daha sonra ise kalan ayranı çuvallardan süzerek torba yoğurdu yapabilirsiniz.”

Peynir nasıl üretilir?

1 kilo peynir için ne kadar süt gerek?

Ülkemiz peynir çeşitliliği olarak zengin bir kültüre sahip. Anadolu’nun pek çok noktasında farklı türde peynirler yapılıyor. Fakat hemen hemen her yörede bulunan ve Bolu’da da üretilen inek sütünden köy peynirinin kilosu ise 20 liradan satılıyor. Yine köy ürünleri yapan bir üreticiden aldığımız bilgi doğrultusunda köy peyniri yapımını şöyle tarif ettiler:

“Ortalama 1 kg peynir için ise 10 kg doğada beslenen gerçek inek sütü gerekiyor. Ortalama 1 kg süte 1 gr şeklinde peynir mayası düşünüldüğünde 10 kg ılıtılmış çiy süt için 10 gr peynir mayası ekliyorsunuz. Peynir yapılırken süt pişirilmiyor ılık hale getiriliyor. Buna dikkat etmeniz gerek. Mayaladığınız bu ılık çiy sütün peynir haline dönüşmesi için 1 buçuk saate bekliyorsunuz. Daha sonra tencereyi yanan ocağın üzerine koyup elinizle dağınık peynir parçalarını topluyorsunuz. Eliniz dayanmayacak şekle geldiğinde zaten peynir yuvarlak halde toplanmış oluyor. Daha sonra kalıba koyularak tuzlamak isterseniz tuzlanıyor. Üzerinde 2-3 saat sonra ise yenilecek kıvama geliyor.”

DOĞAL YUMURTA BUĞDAY VE DOĞADAN BESLENDİĞİ İLE OLUR

Doğallığı konusunda sıkça gündeme gelen besin maddelerinden birisi de yumurta. Doğanın süper gıdası olarak adlandırılan yumurtanın doğal olanını yemenin vücuda pek çok faydası bulunuyor. Bizde bu yumurtaların üretim aşamasını ve fiyatını sizin için araştırdık. Köyde ilkel koşullarda üretim yapan bir üreticinin ifadesine göre doğal yumurta üretimi ve fiyatı şu şekilde:

“Doğal olan yumurtayı her gün tavuktan alamazsınız. Gün aşırı dediğimiz şekilde yumurtlar tavuklar. En iyi ihtimalle 30 tavuk bir koli yumurtayı en fazla 2 günde tamamlar. Şimdi gelelim maliyete. Bugün pazardan bir kilo buğday almak istediğinizde onun kilosu 1,5 lira. Ve ortalama 30 tavuğa 2 günde 7 kiloya yakın buğday vermeniz gerekiyor ki bu da 11 liraya yakın tekabül eder. Ayrıca bu en iyi ihtimaldir mevsime ve günlerine göre tavuklar bazen 3-4 günde de o koliyi tamamlar. Ama siz buğday vermeye devam edersiniz. Onun dışında tavuklar, doğadan çimen, çekirge, solucan gibi bulduğu maddelerle beslenir. İşte doğal olan yumurta budur.”

MARKET DOĞALDAN PAHALI 

Doğal ürünler ile market fiyatları karşılaştırmasında ise market fiyatlarının doğalları geçtiği görülüyor. Bugün markette 1 kg tereyağı 60 liradan satılırken doğal pazarda 1 kg tereyağı 50 liradan satılıyor. Yumurta da ise doğal marketten daha yüksek şekilde 30 liradan satılırken markette ise kolisi 18 lira civarında. Ancak köy peynirinde ibre yine marketten yana değişiyor. Doğal köy peynirinin kilosu 22 liradan satılırken markette bu ürünün kilosu 30 lira civarında. 

Erkal Erdoğan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.