YÖK, yapay zeka alanına ilişkin çalışmalarını duyurdu!
YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, akademide "yapay zeka etik mevzuatı" hazırlığı yaptıklarını ve "yapay zeka" üzerine 10'a yakın yeni program ilan edeceklerini söyledi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar. yapay zeka uygulamalarının, üniversitelerin eğitim öğretim faaliyetleri, araştırma ve geliştirme hatta sosyal hizmet çalışmalarında etkili olacağını öngördüklerini kaydetti. Başkan Özvar, dünya genelinde çok daha uzak gelecekte etkili olması düşünülen yapay zekanın çok hızlı ilerlediğini ve kabul gördüğünü vurguladı.
"Yapay zeka, Yükseköğretim Kurulunun temel gündem maddelerinden biri haline geldi. İki seneden beri hazırlıkları devam eden yapay zekayla ilgili çalışmalarımızın sonuna geldik." diye konuşan Özvar, yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.
"KURALLARLA TEŞVİK EDİLMELİ"
Özvar, konu hakkında yürüttükleri çalışmalardan birinin "yapay zeka üzerine akademik etik yönetmeliği" konusunda olduğunu belirterek, "Yönetmelik üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde üniversitelerimizin yapay zeka uzmanları ve hukukçularla bir araya gelmek suretiyle yapay zeka üzerine akademik etik programı açıklayacağız." diye konuştu.
Yapay zekanın çok sayıda lisans öğrencisi tarafından etkin kullandığını bildiklerini aktaran Özvar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Fakat bu kullanımın hiç şüphe yok ki etik, ahlaki çerçevesinin olması gerekiyor. Entelektüel veya fikri mülkiyet hakları bakımından yapay zeka, bütün dünyada tartışılan çok önemli bir konu. Bu bakımdan bizler akademik faaliyetlerde, yapay zeka çalışmalarının engellenmesi, kısıtlanması değil belirli kurallar çerçevesinde teşvik edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu bakımdan, yapay zekanın yasaklanması değil tam aksine kontrollü bir çerçevede bütün akademisyenlerin, öğrencilerin, bilim insanlarının kullanmaları ve üzerine çalışmaları gerektiğine inanıyoruz.
Yapay zeka etik mevzuatını bütün üniversitelere şamil kılmak üzere önümüzdeki günlerde kamuoyuyla ve üniversitelerimizle paylaşacağız. Lisans, ön lisans, doktora, yüksek lisans gibi alanlarda bütün öğrencilerimizin yapay zekadan ilgili etik kurallara göre istifade etmelerini isteyeceğiz."
2024'TE 10'A YAKIN YAPAY ZEKA PROGRAMI İLAN EDİLECEK
YÖK Başkanı Özvar, YKS'deki yenilikleri ise şöyle aktardı:
"Üniversitelerde meslek kazandıran programlar bakımından da yapay zekanın ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl ve sonraki yıllarda, gerek yapay zeka gerekse bilişim teknolojilerine dair ön lisans, lisans, lisansüstünde yeni programlar açmak suretiyle üniversite sınavına girecek adaylarımıza yeni iş alanlarında çalışabilecekleri imkanlar sunmayı planlıyoruz.
2024'te 10'a yakın bilişim teknolojileri ve yapay zeka üzerine programlar ilan edeceğiz ve bunları YKS kılavuzunda muhtelif üniversitelerin çatısı altında adaylara sunacağız. Bu çalışma, Yükseköğretim Kurulunun son yıllarda yapmış olduğu program yenilikleri, geleceğin meslekleri bakımından en önemli çalışmalardan bir tanesini oluşturuyor."
"WEB TASARIMI VE KODLAMA" PROGRAMI YÜZDE 100 DOLDU
Yapay zeka çalışmalarına ilişkin geçen yıl bir deneme kaydeden Özvar, 2022 yılında açılan "web tasarımı ve kodlama" isimli ön lisans programlarının kontenjanlarında yüzde 100 doluluk sağlandığını, başarı sıralamasının da oldukça yüksek olduğunu vurguladı.
Başkan Özvar, yeni çalışmalarına ilişkin detaylı bilgileri yakında paylaşacaklarını kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.