YKS’de son gün önerileri: Başarmak için pozitif olun!
Milyonlarca üniversite adayının katılacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), 8-9 Haziran’da düzenlenecek. Uzmanlar adayların son günü sakin bir tempoda geçirmeleri gerektiğini belirtiyor ve olumlu düşünmenin başarıyı getireceğine dikkat çekiyor.
Yarın uygulanacak TYT saat 10.15’te başlayacak ve 165 dakika sürecek. İkinci oturum AYT ise pazar günü saat 10.15’te başlayacak ve bu sınavda adaylara 180 dakika süre verilecek. Sınavın 3’üncü oturumu olan YDT ise aynı gün saat 15.45’te başlayıp 120 dakika sürecek. Yarınki TYT öncesinde uzmanlar adayların son günü sakin bir tempoda geçirmeleri gerektiğini belirtiyor ve olumlu düşünmenin başarıyı getireceğine dikkat çekiyor. İşte uzmanlardan öneriler:
TARTIŞMALARDAN UZAK KALIN
Son günlerde olumlu düşünmenin önemini vurgulayan Eğitim Uzmanı Cihan Yeşilyurt adaylara şöyle seslendi: “Başarılı olmak için öncelikle pozitif düşünün ve olumsuz duygulardan, kaygılardan uzak kalın. Sınavı ölüm kalım meselesi veya ciddi bir varoluş meselesi olarak görmeyin. Özellikle ‘Ben bunu yapamam’, ‘Sınavlarda hiçbir zaman başarılı olamadım’ gibi düşünceleri bir kenara bırakın. ‘Bu sınava iyi hazırlandım’, ‘Yapabileceğimin en iyisini yapmaya hazırım’ gibi cümleler kaygınızı azaltır. Sınava gireceğiniz okulu önceden görmek de kendinizi iyi hissetmeniz açısından önemli. Diğer yandan bu son günde yakın çevrenizle moral bozucu tartışmalara girmeyin ve rahat olacağınız, kendinizi iyi hissedeceğiniz ortamları tercih edin.”
KAYGIYI BIRAKIN
Eğitim Uzmanı Cihan Yeşilyurt: “Başarılı olmak için öncelikle pozitif düşünün ve olumsuz duygular, kaygılardan uzak kalın. Sınavı ölüm kalım meselesi veya ciddi bir varoluş meselesi olarak görmeyin. Özellikle ‘Ben bunu yapamam’, ‘Sınavlarda hiçbir zaman başarılı olamadım’ gibi düşünceleri bir kenara bırakın. ‘Bu sınava çok iyi hazırlandım’, ‘Yapabileceğimin en iyisini yaptım’ gibi cümleler kaygınızı azaltır. Diğer yandan sınava gireceğiniz okulu önceden görmek, kendinizi iyi hissetmeniz açısından önemli. Yakın çevrenizle moral bozucu tartışmalardan uzak durunuz. Daha ziyade rahat olacağınız ortamları tercih edin.”
SON GÜNLERDE BUNLARI YAPMAYIN
Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Uslu’nun son gün önerileri ise şöyle:
* Kontrolü, strese teslim etmeyin. En önemli konu stresinizi kontrol altında tutabilmek.
*Sınav öncesinde risk yaratabilecek, sakatlanabileceğiniz eylemlerden ve tehlikeli sporlardan kaçının.
* Beslenmenize dikkat edin. Daha önce denemediğiniz ve nasıl hazırlandığını bilmediğiniz besinleri tüketmeyin.
* Tablet başında çok vakit geçirmeyin. Vücudun hormonal dengesini düzenlemek için doğaya yönelin. Sadece bir saatlik bir yürüyüşün bile faydalı olabileceğini unutmayın.
* Ailelerin de aynı şekilde streslerini kontrol etmesi gerekiyor çünkü onların gerginliği çocuklarına yansıyacaktır.
AİLELERİN SÖYLEDİKLERİNE DİKKAT ETMESİ GEREK
Doç. Dr. Serkan Denizli - Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi:
Sınavda başarılı olmak akademik performans açısından bir ölçüt olarak görülebilir. Ancak bu performansın iyi ya da kötü olması bireyin değerini ve hak ettiği sevgiyi belirleyen bir ölçüt olamaz. Çocukların içinde bulunduğu durumu sağlıklı değerlendirmesi ve kendiyle ilgili doğru tanımlamalar yapması hedefine ulaşmasına daha çok yardımcı olur.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.