Yılda 300 bin ziyaretçisi var
Ankara Kalesinin yanı başındaki Anadolu Medeniyetleri Müzesi yılda 300 bine yakın kişiyi ağırlıyor.
Ankara Kalesinin yanı başında Osmanlı tarihi mekânlarının farklı çağlarında Anadolu’da yaşamış medeniyetlerin önemli eserlerine ev sahipliği yaptığı Anadolu Medeniyetleri Müzesi ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Türkiye’nin ve dünyanın pek çok yerinden insanlar, alanında seçin yere sahip bu müzeyi görmeye Ankara’ya geliyor. Edinilen bilgiye göre günde ortalama 1000’e yakın kişi ziyaret ederken yılda toplamda 300 Bine yakın kişi müzeye geliyor. Türkiye’de ziyaret edilen müzeler arasında 9. Sırada olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne özellikle Uzak doğulu turistlerin ilgisi dikkat çekiyor.
ANKARA’NIN İLK MÜZESİ
Ankara’da ilk müze olma özelliğine sahip bu mekân 1921 yılında Kültür Müdürü Galip Bey tarafından bölgedeki tarihi kalıntıların toplanma noktası olarak kalenin Akkale burcunda kurulmuş. Mustafa Kemal’in şehir merkezinde bir hitit müzesi fikri bu müzenin gelişmesine vesile olmuş ve ülkenin dört bir yanından hitit dönemine ait eserler Ankara’ya getirimiş. Fakat eserlerin gelmesiyle yeni mekana ihtiyaç duyulmuş ve Osmanlıya ait 14-15’inci yüzyıla ait Kurşunlu Han ve MahmutPaşa Bedesteni restore edilerek oraya yerleştirildi. 1943 yılında ziyarete açılan müze yapılan çalışmalar sonucunda 1968 yılında bugünkü halini almıştır. Müze 1997 yılında İsviçre’nin Lozan kentinde 68 müze ile yarışmış ve ‘Avrupa’da Yılın Müzesi’ seçilmiştir.
3 BİN YILLIK MASA
Müzede bulunan eserler arasında tarihte Ankara yakınlarında kurulmuş Frigya Krallığı’nın efsanevi Kralı Midas’ın masası dikkat çekiyor. Ankara’ya 94 km yakınlıkta M.Ö 738-696 yıllarına ait Gordion tümülüsünde bulunmuştur. Yaklaşık 3 Bin yıllık olan masa ziyaretçiler tarafından ilgi odağı oluyor. Yine bir diğer önemli eser ise Çankırı İnandık köyünde bulunan Hitit dönemine ait İnandık Vazosu. Üzerindeki işlemeler M.Ö 17 yy. dönemine ait evlilik ve dini törenlerinin yapılışına dair önemli bilgiler veriyor. Ayrıca tarihle teknolojiyi birleştiren müzede dokunmatik bir ekran üzerinden vazoyu üç boyutlu şekilde incelenebiliyor.
Sıhhiye Meydanı’nın da anıtı bulunan Ankara’nın simgelerinden birisi olan Hitit Güneş Kursu ve örnekleri müzede görülebilir.
Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.