Yetkililerden doktorlara uyarı: Kaçak tıbbi malzeme kullanmayın

Yetkililerden doktorlara uyarı: Kaçak tıbbi malzeme kullanmayın

Yenimahalle’de ele geçirilen 25 milyon lira değerindeki kaçak tıbbi malzemenin ardından imalatçılar tepkili. Gazetemize konuşan ORDER Yönetim Kurulu Başkanı Adem Uyanık, “Kaçak pazarı bitirmek için bu ürünleri kullanan doktorları vazgeçirmek lazım” dedi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Yenimahalle’de yasa dışı tıbbi malzeme temini yapıldığı bilgisi üzerine operasyon gerçekleştirdi. Piyasa değeri 25 milyon lirayı bulan sahte tıbbi malzemeye el koyuldu. 4 şüpheli gözaltına alındı.

Belirlenen adreslere eş zamanlı düzenlenen operasyonda, merdiven altı olarak tabir edilen 122 bin 752 parça sahte tıbbi malzeme ele geçirildi.

2.jpg

HALK SAĞLIĞI TEHLİKEDE

Ortopedi ve Omurga Cerrahisi Tıbbi Malzeme İmalatçıları, İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (ORDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Uyanık, gelişmeleri gazeteilksayfa.com’a değerlendirdi. Uyanık, “Bu işin uluslararası standartları var. Doğru hammaddeden ürün yapınca imalatta maliyet aynı oluyor. Malzemenin satış bedelini devlet belirliyor. İnsanlar daha çok kar etme amacıyla farklı hammaddelere yöneliyor. Bu da halk sağlığını olumsuz etkiliyor” dedi.

4.jpg

YURT İÇİ ÜRETİM

Türkiye’nin tıbbi ürün üretiminde emsallerine göre ucuz olduğunu aktaran Uyanık, “Bizde gümrük vergisi yok. O yüzden yurt dışından kaçak malzeme getirmek mantıklı değil. Bu ürünlere biz lisanssız diyelim. Büyük ihtimal yurt içinde üretilmişlerdir.

Lacoste marka tişörtlerden örnek vereyim. Kirlendiğinde yıkarsınız, sonra ütüleyip giymeye devam edersiniz. Sahte malzeme ise yıkadıkça deforme olur. Tüm albenisi gider. Orijinal malzeme ile merdiven altı aynı olmaz” şeklinde konuştu.

1.jpg

DOKTORLARA UYARI

Başkan Uyanık, lisanssız üretilen ürünlerin pazardan çekilmesi için doktorların bu ürünleri kullanmaması gerektiğinin altını çizdi.

Uyanık, “Bir malzeme standartları karşılayamıyorsa o malzeme kötüdür. Kamuda bu konuyla ilgilenen iki tane kurum var. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü. Bunlar firmaları denetlemekle yükümlü” diyerek sözlerini noktaladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.