Yerli telefona yasak kalkıyor
Cep telefonlarına yönelik taksitlendirme işlemi yürürlükteki yasaklara rağmen türlü yöntemlerle mağazalarda uygulanıyor. İç piyasayı canlandırmak adına çalışmalara girişen hükümet yalnızca yerli telefonlarda taksitlendirmeye imkan tanıyacak.
Tüketim harcamalarında kredi kartına taksit uygulamasını düzenleyen en son yönetmelik 27 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. Yönetmelik gereği, “ Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar, yurt dışında yapılan harcamalar ve yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, kozmetik, ofis malzemesi ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamaz” şeklinde sınırlamalar getirildi.
Cep telefonlarına getirilen taksit yasağına uymayarak türlü yöntemlere girişen mağazalar bulunuyor. Mağazaların yasağın arkasından dolanmak suretiyle kullandıkları taksitlendirme yöntemlerini Habervaktim olarak araştırdık. Cari açığı düşürmek ve iç pazarı canlandırmak adına çalışmalara girişen hükmet yerli telefonlara yönelik taksitlendirme imkanı getirmeye hazırlanıyor.
YERLİ TELEFONA TAKSİT İMKANI
İç pazarı canlandırmak adına hükümet çeşitli adımlar atmaya hazırlanıyor. Bunlardan bir tanesi olarak da yerli cep telefonlarına taksit imkanı tanımak olacak. Yakın bir zamanda yürürlüğe girmesi beklenen telefonlara yönelik taksit imkanı yerli malına da teşvik oluşturacak bir uygulama olarak görülüyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kredilere ve kredi kartlarına yönelik yeni düzenlemelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeni düzenlemeyle iç pazarı canlandırmayı hedeflediklerini belirten Tüfenkci, "Cari açığı düşürmek istiyoruz. İthal ürünlere değil, yerli cep telefonlarında 12 taksit yapılabilecek" şeklinde ifade etti. Geçtiğimiz günlerde bir televizyon programında konuşan Bakan Tüfenkci, “İç pazarı canlandırmak ve cari açığı düşürmek istiyoruz. İthal ürünlere değil, yerli cep telefonlarında 12 taksit yapılabilecek” dedi.
YASAĞI DELEN UYGULAMALAR
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, cep telefonuna taksit yasağını arkadan dolanarak delen uygulamaları yakın markaja aldıklarını, bunların engelleneceğini açıklamıştı. Telefon satan dükkanlarda vatandaşa uzun vadeli taksit imkanları sunulmaya devam ediyor. Uygulanan taksit yöntemlerini araştırdık. Telefon bayileri vatandaşa taksiti şu şekillerde sunuyor:
FATURAYA YANSITMA: Cep telefonu operatörleri, satış mağazalarında sattıkları telefonların bedelini aylara bölerek telefon faturalarına ekliyorlar. Operatörlerin kampanya olarak sundukları bu taksitlendirme yönteminde 36 aya varan vadeler uygulanıyor.
SENETLE SATIŞ: Her türlü ev eşyasının satışını gerçekleştiren bir takım mağazalar senetle telefon satışı gerçekleştirmektedir. Bu mağazalar genellikle ev hanımlarına hitap eder ve yediden yetmişe bütün ev eşyalarını satan mağazalar olarak bilinir. Senetle satış yapan bu mağazalar ürünleri yüzde 50’ye varan oranlarda daha pahalı satar. İnsanların ödeyemediği senetler üzerinden haciz işlemi uygulayarak paralarını alırlar. Bu alışveriş sonrasında vatandaşlar açısından türlü mağduriyetler yaşanabilir. Bu nedenle senetle alışveriş yapılmasından uzak durulması tavsiye edilir.
KREDİLİ SATIŞ: Cep telefonu satış işlemi gerçekleştiren teknoloji marketler hazırladıkları kontratlarla bankadan müşteri için bireysel kredi çıkartıyorlar. Çıkarılan krediler taksitler halinde bankaya ödeniyor. Böylece telefon satışına dolaylı yoldan taksit uygulanmış oluyor.
MAĞAZA TAKSİTİ: Bazı satış mağazalarının kendi kartları oluyor. Bu kartlarla alışverişte indirim imkanları sunuluyor ve içinde puan birikiyor. Müşterilere verilen bu kartlar üzerinden de taksitlendirme imkanı sunan birtakım mağazalar bulunuyor.
HAKAN ŞAHİN / HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.