Yerli fideler kapış kapış

Yerli fideler kapış kapış

25 yıldır yerli sebze fidesi ürettiğini ifade eden Eryılmaz, "İnsanlar bizi tercih ediyor; çünkü biz kendimizden çok müşterimizi düşünüyoruz. Bunun da karşılığını da çok şükür alıyoruz." dedi.

Mamak Ortaköy'de Fidyeciler Mahallesi'nde sebze fidecilik ve seracılık ile uğraşan 15 hane var. Emekli Hamdi Eryılmaz da her sene Şubatın 15'inden Haziran'ın 15'ine kadar süren sebze fidesi sezonun da yüzde yüz yerli üretim dediği fidelerini, Türkiye'nin her yerine hatta yurtdışına dahi sattığını söylüyor.

Her çeşit fideyi seralarında yetiştirdiğini ifade eden Eryılmaz, "Her sene 4 ay gibi kısa bir sürede ekimi, kurumu, çapası ve toplanması dâhil seradaki fidelerimiz her şeyini tamamlayıp, sezonumuzu kapatıyoruz." diye konuştu.

"100 ADET FİDE 10 LİRA"

5f44855d-028c-4ce5-9bc4-f4bc00c1c237.jpg

Her çeşit sebze fidesini ürettiği serasının yurtiçi ve yurtdışından çok fazla müşterisinin olduğunu belirten Hamdi Eryılmaz şöyle konuştu:

"İki senedir 100 adet fideyi 10 liraya satıyorduk. Yalnız yeni sezonda bu rakamlar da en fazla bir-iki liralık bir artış olur. Biz hem müşterimiz mağdur olmasın diyoruz; hem de kendimiz zarar etmeyelim istiyoruz. Burada ürettiğimiz fidelerin emekten hariç masrafları da var. Mesela serayı kapattığımız naylon var, kullandığımız çeşitli malzeme var. Esasen biz burada dört beş kişi çalışıyoruz. Bunu günlük yevmiye üstünden yapmaya kalsak zarar ederiz. Burada eşimiz dostumuz sırf stres atmak için gelip bizimle çalışıyor. O sayede belli bir para kazanıyoruz. Zaten para kazanmasak biz de bu işi yapmayız."

"KALİTE VE GÜVEN ÇOK ÖNEMLİ"

whatsapp-image-2018-04-25-at-09.23.27.jpeg

Kalite üretimin ve müşteri güvenin Hamdi Eryılmaz, "Ankara'dan olsun şehir dışından olsun bizden gelip tohum alıyorlar. Biz bunu yıllardır oluşturduğumuz güvene borçluyuz. İnsanlara bize güvenmese gelip burada bizden fide almaz." diye konuştu.

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ

Seracılık ve fidecilik işinde güven oluşturmanın zor olduğunu ifade eden Eryılmaz şöyle konuştu: "Bizden fide alan herkesin memnun olması önceciliğimizdir. Ben kendim bu seradan fide alan kişileri daha sonra ararım bir şekilde ulaşırım, 'memnun kaldınız mı' diye sorarım." Ürettikleri fidelerin çoğunun tohumunun kendi üretimleri olduğunu belirten Eryılmaz, "Az da olsa dışarıdan tohum alıyoruz. Dışarıdan aldığımız tohumların da en iyisini alırız. Parayı esirgemeyiz. " dedi. Eryılmaz, sadece kendisinin değil; Ortaköy'deki bütün fidecilerin aynı özeni gösterdiğini ifade ederek, "Bizden sonra da bu işi yapan gelmez herhalde o yüzden en iyisini yapamaya özen gösteriyoruz." dedi.

FİDE EKMENİN PÜF NOKTALARI

Eryılmaz son olarak, bahçesine ve ya evine fide alacak olanlara, fide ekmenin püf noktalarını anlattı: 

"İlk olarak toprak çok önemli toprağın bakımını iyi yapacaklar, önce toprağı sulayacaksın sonra ise fideni dikeceksin, ardından bir dada sulayacaksınız ki ektiğin fide tutsun; topraktaki gözenekler kapasın. Ertesi akşam ise bir can suyu vereceksin. Sonra gün aşırı sulayacaksın. Sebze ekerken en önemlisi çapa yapmaktır. Çapasını eksik etmeyeceksin. Bir çapa iki su yerine geçer. En önemlisi kök, insan da kök bitkide de kök." 

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.