Yerel Yönetimlere Spor Alanı Çağrısı

Yerel Yönetimlere Spor Alanı Çağrısı

Herkes İçin Spor Federasyonu eski Başkanı Prof. Dr. Erdal Zorba, sporun önemine dikkat çekerek, yerel yönetimlere çağrıda bulundu: “Mahalle ve sokaklara kurulan ücretsiz spor alanları artırılmalı. Buralarda rekreasyon uzmanları istihdam edilmeli” dedi.

Türkiye Herkes İçin Spor (HİS) Federasyonu Eski Başkanı ve Prof. Dr. Erdal Zorba sporun yayılabilmesi için ilgili bakanlıklar ile ilgili kurumlar ve yerel yönetimlerin birlikte çalışmaları gerektiğini, yapılan çalışmaların kitleye tam ulaşabilmesi için ortak projeler üretilmesi gerektiğini dile getirdi.
Sağlıklı bireylerden sağlıklı toplumlar oluştuğunu belirten Prof. Dr. Erdal Zorba spor ile ilgili çalışmaların herkese ulaşabilmesi için kamu kurum ve kuruluşlarının ortak çalışması gerektiğini, yapılan çalışmaların bir çatı altında toplanmasının milli servete katkıda bulunacağını ve daha faydalı olacağını ifade etti.

Çalışmalar ortak bir çatı altında toplanmalı

Herkes için spor anlayışını tüm kesime yaymak için Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, yerel yönetimler ve ilgili kuruluşların ortak bir şemsiye altında toplanıp birlikte projeler üretmelerinin gerekliliğini vurguladı. Yapılan projelerin birbirinden bağımsız olmasının sporun gelişimine olumsuz yansıdığını söyleyen Prof. Dr. Erdal Zorba Kurulacak ortak bir şemsiyenin daha faydalı ve daha ekonomik olacağını belirtti.

Rekreasyon uzmanları istihdam edilmeli

Özellikle yerel yönetimlerin vatandaşlar için sağlıklı yaşam alanları için yaptığı ciddi çalışmalara değinen Zorba, her yaştaki insanın spor yapabilmesi için sadece yer açmanın yeterli olmadığını açılan yerlere rekreasyon uzmanlarının yerleştirilmesi gerekliliğini vurguladı. Zorba, “Bu uzmanlar 3 yaşından tutun da 90 yaşındaki herkese hareketli olmayı, sağlıklı ve zinde olmayı öğretmeli. Bu kalp sağlığı, şeker hastalıkları ve tansiyon gibi birçok hastalığın önlenebilmesi için gerekli.” dedi.

Ülke kültürünün yaşatılması için gerekli

Sporun sadece insan sağlığı için gerekli olmadığını, toplumdaki kırgınlık ve küskünlük gibi toplumun daha hoşgörülü olması için gerekli olduğunu vurgulayan Zorba, “Ülke kültürünün yaşatılması, bireylerin ahlaklı olması ve milli değerlerimize sahip çıkan birey yetiştirmek gibi kendi ile barışık, birbirlerini hoşgörü ile karşılayan toplum için spor gereklidir.” dedi.

Oyun alanlarının sayısı artırılmalı

Kurulacak ortak bir komisyon ile mahalle ve sokaklara kurulan oyun alanlarının artırılması gerektiğini belirten Zorba birçok vatandaşın spor merkezlerine gitmek için ekonomik durumlarının el vermediğini, bunun için ücretsiz kurulan alanların sayısının artırılmasının önemli olduğunun altını çizdi.

Çocuklarımız örnek aldığı başarılı kişiler olmalı

Alışkanlıkların küçük yaşta kazanıldığını söyleyen Zorba, ülkemizin tüm spor dallarında başarıya ulaşabilmesi için çocuklarımız ile onlara rol model olabilecek sporda başarılı insanları bir araya getirmemiz gerektiğini belirtti. Zorba, “Biz 35 ildeki kimsesiz çocuklara yani sevgi evlerine dünya ve olimpiyat şampiyonlarımızı onlara model olabilmeleri için götürdük. Beraber oyun alanları kurduk. Bu çocuklarımızı sağlık ve yetenek taramasından geçirdik ve sizlerde ilerde şampiyon olabilirsiniz, sizlerde yapabilirsiniz bilincini aşıladık. Çocuğun gözünde bir model oluşmalı ama iyi modeller olmalı bu yapıldığında birçok şeyin değiştiğini göreceksiniz.” şeklinde yorumladı.

Okullarda sportif faaliyetler geliştirilmeli

Yapılan çalışmalar ile topluma dokunabilmeyi bilmemiz gerektiğini belirten Zorba, yapılan çalışmaların samimi ve doğru olmasının önemli olduğunu, eğitim sistemimizi sınav odaklı olmaktan kurtarmamız gerektiğini ifade etti. Toplumu toplum yapan kültürel, sanatsal ve spor etkinliklerine önem vermemiz gerektiğini belirten Zorba, “Sistemimizi birbiri ile yarış içinde olan anlayıştan kurtarmalıyız. Okullarda sportif faaliyetlerinin geliştirilmesi gereklidir. Çünkü ağaç yaşken eğilir. Bireyleri küçük yaşta eğitemezseniz ilerleyen zamanlarda kaybedersiniz. Amaç sadece uzun yaşamak değil sağlıklı ve uzun yaşamak olmalıdır.” dedi. 

Erken yaşta alışkanlık haline getirilmeli

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı çalışmalarda çocukların geç spora başlamasının, obezite ve diyabet gibi hastalıklara yakalanma oranlarını artırdığını belirten Zorba, “Erken yaşta alışkanlık haline getirilen spor doğru beslenme alışkanlığı kazandırıyor. Buda birçok hastalığa yakalanmayı engelliyor. Bu çalışmalara ağırlık verilmelidir.  Bunun için yapılan çalışmalar birbirinden kopuk değil birbiri ile ilintili halde yapılmalıdır.

Sağlıklı bir ruh amaçlanmalı

Üretilen politikalarda sadece sağlıklı bir bedene sahip olan birey değil sağlıklı bir ruha sahip bireylerde amaçlanmalı diyen Zorba, bununla birlikte değer yargılarımızı bilen, milli ve manevi değerlerimize sahip çıkan, var olan değerlerimizi tanıtarak kültürümüzü yaygınlaştırmayı amaçlamamız gerektiğini söyledi.

Spor değerlerimizi de geliştiriyor

Sporun sadece vücudu geliştirmeyi değil doğru değerleri de geliştirmeyi öğrettiğini dile getiren Zorba, ”Spor saygılı bir toplum oluşturmayı da amaçlıyor. Birçok Avrupa ülkesinde ekonomik durumları iyi olmayan semtlerde spor faaliyetleri zorunlu ve ücretsiz olarak veriliyor. Enerjisi fazla gelen bireylerin şiddet gibi gayri meşru işlere başvurmamaları için spor faaliyetlerine önem veriliyor. Bu faaliyetler yapılırken bölge bölge gelenek ve görenekleri ön plana alınarak, insanların değer yargılarına göre spor dallarına yönlendiriliyor.” şeklinde konuştu.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.