Yeni ve özgün mimari şart

Yeni ve özgün mimari şart

Samsun’da düzenlenen Kültür Sanat Buluşmaları etkinliğinde Konuşan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, şehirlerin yeni ve özgün bir mimariye ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Kültür sanat Muhabirleri Derneği tarafından düzenlenen Kültür Sanat Buluşmaları etkinliği Samsun’da gerçekleştirildi. AK Parti Çevre Şehir ve Kültürden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan AK Parti’nin Kültür sanat alanında yaptığı çalışmaları ve 2023 hedeflerini anlatırken, Mitolojik yaşamı tuvallere yansıtan Ressam Melek Yıldız Ergül’de Ressamlık deneyimlerini ve çalışmalarını aktardı. 

Kültür sanat buluşmaları etkinliğine AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, AK Parti Samsun İl Başkanı Hakan Karaduman, Kadın Kolları Başkanı Rabia Baykeser, KATAP  Danışma Kurulu üyesi Güngör Çınar, Başkent Ankara Meclisi Başkan Yardımcısı Sanem Arıkan, Tekkeköy belediyesi Kültür Müdürü Şeref Aydın’da katıldı. 

YENİ BİR MİMARİ DİLE İHTİYACIMIZ VAR    

Şehirlerin yeni bir mimariye ihtiyacı olduğunu belirten Karaaslan,“Bizi, var eden en büyük özelliğimiz kendi özümüz ve birikimimiz.  Ben hep şunu söylüyorum ‘Taklit ederek, rekabet edemeyiz’ o yüzden Türkiye’nin her alanında taklitten uzak, özgün bir anlayışa ihtiyacı var. En çok mimari alanında özgün, geçmişten beslenen ve 2018 yılının ihtiyaçlarını karşılayabilen, beklentilerini karşılayan ve geleceğe de söz söyleyebilen bir mimari alanı oluşmalı. Yani eser bırakma anlayışıyla hareket eden yeni bir mimari dile ihtiyacımız var” dedi.

TOPLUMUN SANATA İLGİSİNİ ARTIRMAK GEREKİYOR 

“Kültür sanatın hayatımızın vazgeçilmezi haline gelmesi bizim en büyük amacımız” diyen Karaaslan “Bunun için sanatçıyı desteklemekle, sanatı desteklemekle ve toplumun sanata kültüre ilgisini artırmakla olur. Biz milletvekili olarak şunu ifade etmek isterim yasal düzenleme gereklidir ancak tek başına yeterli değildir. Heleki insanın ruhuna hitap eden böyle ihtayacı doyurmak için böylesi çalışmaları ortaya çıkarmak desteklemek bizim önceliklerimiz arasında yer almalı” şeklinde konuştu.

ŞEHİR YALNIZCA YAPI DEĞİLDİR 

Şehirlerin yalnızca yapılardan ibaret olmadığını belirten Karaaslan“Ben özellikle şehir ve kültür ilişkisi üzerine çok çalışıyorum. Şehir sadece yapılardan ibaret değil o yapıların bize hissettirdiği duygu ve aslında bizim şehir ve mekanla kurduğumuz ilişkiyi belirlemekte. Bunu söylerken yalnızca tarihi eserlerden bahsetmiyorum aynı zamanda eserlerin çevreyle insanla nesiller arası iletişimi sağlayan bir güç var biz o güçten besleniyoruz” dedi.

TÜRKİYE GİBİ HER ŞEHRİNDE 2023 HEDEFİ PROJESİ 

Türkiyenin 2023 hedefine benzer her şehir içinde 2023 projesi hazırladıklarını söyleyen Karaaslan, “Son dönemlerde şöyle bir çalışma yapıyoruz Türkiye’nin olduğu gibi her şehrinde 2023 hedefleri olması fikriyle ‘Şehrim 2023’ projesi başlattık. Farklı argümanları ekonomi, sağlık vb.. gibi olmasına karşın bizim ilgi alanımıza giren çevre, kültür olunca şehrin şehirle ilgili değerlerini ve beklentilerini anlamak için yolculuğa çıktık”ifadelerine yer verdi.  

MEYDANLARDA HALKLA BULUŞUYORUZ

Şehirleri anlama kapsamında şehirlerde vatandaşla buluştuklarını söyleyen Karaaslan, “Dedik ki bir şehri anlamanın en iyi yolu o şehre giden yoldur ve bu yol aslında bir keşiftir.  Aslında hepimiz bir keşfe çıkmalıyız o keşifte bize en büyük hazineyi gösterecek mekanlardır. Ve bizde meydanlarda halkla buluşuyoruz şehri anlamak salonlarla değil, halkın içerisine karışarak anlıyoruz”dedi.

VATANDAŞIN FİKRİNİ ÖNEMSİYORUZ 

Yaptıkları projeleri hazırlarken vatandaşın fikrine önem verdiklerini ifade eden Karaaslan, “Ve vatandaşlara şu soruları soruyoruz:
*Halka bu şehirde çocukluğunuzda bugüne kaybettiğiniz en büyük değer nedir? 
*Bu şehrin kültürel alt yapısı ve kültürel hizmetleri yeterli midir? 
*Peki siz karar kurumunda olsaydınız ve elinizde sınırsız kaynak olsaydı ne yapardınız? 
Klasik anket yöntemleri kullanmıyoruz otobüsler gidiyor sanat tarihçilerinden sosyologlara kadar herkes şehre giderek orayı değerlendiriyor. Şehir buluşması sağlıyoruz. Akademisyenle, şehrin ileri gelenleri, gençler ve birçok kesimi toplayarak çalışmalara bilimsel bir boyut kazandırmak istiyoruz. Ve çıkan sonuçlar eşliğinde milletvekillerimizle şehrin ihtiyaçları doğrultusunda ihtiyaçlarımızı belirliyoruz” bilgilerini verdi. 

KÜLTÜR HAYATIMIZIN HER ALANINDA KARŞIMIZA ÇIKIYOR

Çiğdem Karaaslan kültürün hayatın her alanında karşımıza çıktığına dikkat çekerek şöyle konuştu:
 “Önceliklerden bir tanesi de kültürün, artık hayatımızın her alanında karşımıza çıkmaktadır. Daha çok şehir merkezlerinde ve çoğu insan için ulaşılabilir olmayan ama belli bir kesim için ulaşılabilir olan farklı sanat dallarını aslında daha kolay ulaşımını sağlamak ve atölye çalışmalarını yaygınlaştırmak. Örneğin köşe başındaki küçük bir tarihi eseri, bir kütüphaneye çevirmek. Oradaki kitap kokusunu taş kokusuyla karıştırmak. İnsanın, ruhunu bu yönde beslemek. Bütün bunları önümüzdeki dönemlerde özellikle gençleri teşvik ederek, gençlerin ilgisini diğer alanlara çekmek. Toplumu da bu anlamda bilinçlendirerek, birlikte yürüyeceğiz” dedi. Karaaslan konuşmasını şöyle sürdürdü;  “Son dönemlerde kültür ve sanat konularında çok önemli düzenlemeler yapıldı. Özellikle belediyeler konusunda farkındalık arttı.  Belediyelerimiz temel sorunları çözdükten sonra sosyal belediyecilik anlayışına doğru bir gidişat başladı. Bu anlam da kültür ve sanat hayatına düzenlemeler arttı” 
TÜRKİYE DE ARTIK HİÇBİRŞEY ESKİSİ GİBİ DEĞİL
Karaaslan, Türkiye de artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığını belirtirken, “Bugün beklentiler ve talepler arttı.  Bizde, kültür ve sanat hayatımızı özüne indikçe derinliğini kavrıyoruz. Ama o derinliği günlük yaşantımızda aktarabilecek, yöntemleri geliştirmek zorundayız. Umarım başarılı oluruz. Niyet ettikten sonra, başarısız olmak gibi lüksümüz yok” şeklinde konuştu. 
Karaaslan, Samsun’un çok özel bir şehir olduğuna dikkat çekerken “Samsun,  bir adamın neleri değiştirebileceğini gösteren bir kurtuluş şehridir. Mustafa kemal Atatürk’ün milli mücadeleyi başlattığı şehirdir. Bu şehrin insanları da o mücadeleyi yüreklerinde hisseden ve mücadeleci ruhu yansıtan bir şehirdir. Burada Karadeniz’in coşkusu aynı zamanda tabiatı ve uyumunu görürken, insanların dinamizmini, kültür ve sanatını nasıl girdiğini görebiliriz” dedi. 

YERLİ VE MİLLİ DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Kültür ve Sanat Muhabirler Derneği İbrahim Gökdemir, kültür sanat buluşmalarında önemli projelere imza attıklarını ifade etti. Derneğin amacı hakkında bilgi veren Gökdemir, “Ülkemizin, kültür sanatına hizmetleri olan değerleri sanatçıları, bir araya getirerek  yerli ve milli değerlerimize sahip çıkmamız gerekli. Kültür sanat buluşmaları bu amaçla gerçekleştiriyoruz.” diye konuştu. 

Hislerimi Tuvallere yansıttım

Kültür Sanat Buluşmaları etkinliğinin konuşmacı sanatçısı Mitolojik yaşamı Tuvallere yansıtan Ressam Melek Yıldız, Samsun Tekkeköy ile bütünleşmiş Amazon kadınlarını tuvale yansıtma hikayesini anlatırken “Okuduklarımdan edindiğim bilgileri hislerimle Tuvallere yansıttım” dedi. Resim öğretmeni olduğunu aktaran Ergül, son birkaç senedir amazon kadınları temasıyla yoğunlaştığını söyledi. Samsunlu olduğunu kaydeden Ergül, “Karadeniz kadınlarının amazon ruhu taşıyorlar.” diye belirtti.

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.