Yeni servis plaka satışına ihtiyaç var mı? araştırılsın
Başkan Seyfi, Büyükşehir Belediyesi'nin yeni C plaka satışıyla ilgili "Ankara'nın nüfusu artıyorsa, servis ihtiyacı da varsa bunun kanunen bir araştırılması yapılsın" dedi.
Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Halil İbrahim Seyfi, sektörün sorunlarıyla ilgili gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu.
SERVİSTE TEKELLEŞMEYE DOĞRU GİDİLİYOR
Başkan Halil İbrahim Seyfi, son yıllarda servisçilerin tur firmaları ile yarışamaz hale geldiğini savunarak, "Servis konusunda Ankara'da bir tehlike var o da tekelleşmeye doğru gidiliyor. Tur firmaları servis konusunda tekelleşiyor. Çoğunluk tur firmalarının eline geçiyor. Bunlar istedikleri gibi ihalelere giriyorlar ve ihaleleri kırıp alıyorlar. Servisçimizin bir hükmü yok" dedi.
YÜZDE 90'I TUR FİRMALARINDA...
Başkan Seyfi, korsan taşımacılığını önlemek ve özel okulların C plakasız araç çalıştırmasına son vermek amacıyla son 7-8 yıl içerisinde satışa çıkarılan servis plakalarının yüzde 90'dan fazlasının tur firmaları tarafından alındığını iddia etti. Tur firmalarının ihalelerde servisçilere nazaran daha güçlü olduğunu ifade eden Başkan Seyfi, ortada haksız rekabetin oluşmasından dolayı servisçilerin ihaleyi alamadığını kaydetti.
"ARAŞTIRMA YAPILSIN" ÖNERİSİ
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yeni C plaka satışıyla ilgili de konuşan Başkan Seyfi, "Biz diyoruz ki Ankara'nın nüfusu artıyorsa, servis ihtiyacı da varsa bunun kanunen bir araştırılması yapılsın. Yani veli telefon etti diye özel okul istedi diye bu plakalar satılır mı?" diyerek bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna ile görüşmek için birçok sefer girişimde bulunduklarını; ancak bir türlü görüşme sağlayamadıklarını açıkladı.
"BAŞKENT'TE PLAKA FAZLASI VAR" İDDİASI
Ankara'da C plaka yetersizliğinin aksine plaka fazlası olduğunu savunan Başkan Seyfi, "Başkent'te fazla plaka var. Örnek vereyim. Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde 15 Temmuz hain darbe girişimi öncesinde 130 tane araç çalışıyordu şu an o 130 araç boşa çıktı. Beytepe kampusunda 140 araç vardı 30 araca düştü. Burada da araçların çoğu boşa çıktı. Bunun daha örnekleri var..." dedi. Başkan Seyfi, maddi olarak zor durumda olan servisçilerin ek iş yapmak zorunda kalan servisçilerin olduğunu da kaydetti.
4 YAŞ SINIRI ESNETİLMELİ
Başkan Seyfi, Ankara'daki servisçilerin 4 yaşına gelen ticari araçları yenilemek zorunda kaldıklarını da hatırlatarak, "Bu duruma bir düzenleme getirilmesi şart. Piyasada 200 bin TL'nin altında gerekli koşulları sağlayan araç yok. Esnaf aldığı aracın kredi borcunu bitirmeden bu yaş şartı ile yeni araç almak zorunda kalıyor. Maddi ve manevi anlamda servisçi zor durumda kalıyor" diyerek servis araçlarına 12 yaş şartı getirilmesi önerisinde bulundu.
VATANIMIZA CANIMIZ, MALIMIZ FEDA
Başkent'te bulunan 7 bin 200 servisçinin vatanını ve milletini çok sevdiğini de belirten Başkan Seyfi, "Biz seviyoruz vatanımızı, milletimizi bizi üzmesinler. Biz devletimizi, reisimizi de seviyoruz. 15 Temmuz FETÖ hain darbe girişiminde servisçi arkadaşlarımız gazi oldu. Ülkemizin ihtiyacı varsa yemin ediyorum araçlarımızı da bağışlarız; ama üzmesinler bizi. Biz ekmeğimizin derdindeyiz, gariban insanlarız. Bizle ilgili bir karar alacaklarsa çağırsınlar, sorsunlar, kol kola güle oynaya karar alalım" diye konuştu.
KORSAN, SERVİSÇİ DEĞİLDİR
Korsanla ilgili de konuşan Başkan Seyfi özetle şunları söyledi: " Cumhurbaşkanımızın korsan konusunda çok güzel bir konuşması var bu uygulanmalı. Korsan taşımacılık yapanlar, servisçi değildir bu ayrım iyi yapılmalı. Bizim çeşitli kurumlardan aldığımız 7 belgemiz var, korsanların tek ehliyeti var başka bir şey yok. Bankaya para taşınırken o paralar onlarca koruma ile gidiyor. O paralardan daha değerli çocuklarınızı niye korsana bindiriyorsunuz. Bu işin ehli olan insanlara bindirin. Biz dünyanın en değerli varlıklarını taşıyoruz. Hiç güvenirliği olmayan 5 para etmez kişilere çocuğunu teslim ediyorsun sırf ucuz diye.
Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.