Yeni nesil doktorlar: Tedavilerde ‘robot’ dönemi
Yapay zeka robotu olan Chat GPT'ye uygulanan testte, hastalık teşhisi koymak ve doğru tedaviye karar verme konusunda robot, yüzde 72 başarı gösterdi. Chat GPT'nin başarısı stajyer doktora eşdeğer olarak değerlendirildi.
Son dönemlerde tartışmaların gündeminde olan ChatGPT, ABD merkezli sağlık araştırma kuruluşu Mass General Brigham uzmanlarına göre, doktorların en büyük yardımcısı olabilecek potansiyelde.
Araştırmada, 36 hastanın detaylı sağlık bilgilerini ChatGPT'ye yükleyen araştırmacılar, yapay zekadan teşhis ve tedavi önermesini istedi. Chat GPT'nin kararlarını, gerçek vakalarla karşılaştıran araştırmacılar, yapay zekanın yüzde 72 oranında başarıya ulaştığını açıkladı.
NTV'de yer alan habere göre, yapay zekanın özellikle "nihai teşhis" konusunda yüzde 77'lik doğru sonuç verdiği bildirildi.
BENZER HASTALIKLARI AYIRT EDEMİYOR
Ancak yapay zeka benzer hastalıkları birbirinden ayırma konusunda bazı sıkıntılar yaşıyor. ChatGPT'nin "ayırıcı tanı" koymaktaki başarısı yüzde 60'a kadar düşebiliyor. Yapay zekanın doğru tedaviyi seçmek konusundaki başarısının ise yüzde 68 olduğu açıklandı.
Bilim insanları, yapay zekanın acil vakalarda da doğru kararlar verebildiğini açıkladı.
İNSANLAR KADAR BAŞARILI DEĞİL
Chat GPT'nin başarısının, "tıp fakültesinden yeni mezun bir stajyer doktora yakın" olduğunu dile getiren araştırmacılar, yapay zekanın insan doktorların uzmanlık ve karar yeteneğini kadar profesyonel olmadığını söylüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.