‘Yeni Kıstaslar Sevindirici’

‘Yeni Kıstaslar Sevindirici’

ATEM Başkanı Ahmet Rıfat Yetkin emlakçılık ile ilgili yeni yönetmelikte yapılan iyileştirmelerin sevindirici olduğunu söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca hazırlanan "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Rıfat Yetkin yönetmelikle birlikte emlak ofislerine metrekare sınırı, lise mezunu, yetki belgesi, komisyonda üst limit gibi kıstasların belirlenmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanan "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Salı günü yürürlüğe giren yönetmelik ile taşınmazla ilgili danışmanlık hizmeti veren gerçek veya tüzel kişilerle esnaf ve sanatkârların mesleki faaliyetleri, bunlara yetki belgesi verilmesi, taşınmaz ticaretiyle iştigal eden işletmelerde aranan şartlar belirlendi. Buna göre taşınmaz ticaretini yapabilmek için yetki belgesi, yetkilinin en az lise mezunu olması gibi kıstaslar getirildi.

İYİLEŞTİRMELER SEVİNDİRİCİ

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Rıfat Yetkin yürürlüğe giren yönetmelikle ilgili olarak iyileştirmelerin yapılmasının sevindirici olduğunu, mesleğin kural dizininin belirlenmesinin emlakçılığı denetimlerle daha iyi seviyelere çıkaracağını belirtti. Bu konuda beklentilerinin yüksek olduğunu belirten Yetkin, yönetmeliğin şu an ki mevcut emlakçıları koruduğunu bundan sonra emlak danışmanı olmak isteyenlere belirli kıstaslar getirildiğini belirtti.

EN AZ 30 METREKARE VE LİSE MEZUNU ŞARTI

Yönetmelikte yer alan maddeleri açıklayan Yetkin, “Emlak ofislerinde olması gereken şartlar belirlendi. İşletmelerde, bağımsız bölüm niteliğinde ve net alanının en az 30 metrekare olması, arşiv bölümünün bulunması ve teknik donatılara sahip olması şartı aranacak. İşletmede ayrıca taşınmaz ticaretine konu hizmetler dışında ticari faaliyette bulunulamayacak. Bugünden itibaren ise artık emlakçının en az lise mezunu olması şartı aranacak” dedi.

SATIŞ BEDELİ KDV HARİÇ YÜZDE 4’TEN FAZLA OLMAYACAK

Bazı şirketlerin ve Ankara dışındaki tüm illerde hizmet bedeli oranının yüzde 3 alıcıdan yüzde 3 satıcıdan olduğunu belirten Yetkin yayımlanan yönetmelik ile oranların yüzde 2 olarak belirlendiğini belirtti. Yetkin, “işletmenin verdiği aracılık hizmeti sonucunda alıcı-satıcı ve kiracı-kiralayan ile işletme arasında sözleşme düzenlenecek. Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin KDV hariç yüzde 4'ünden fazla olamayacak” dedi.

SÖZLEŞME VE BELGE ŞARTI

Yayımlanan yönetmelik ile sözleşme şartı getirildiğine dikkat çeken Yetkin, “Vatandaşların haklarını koruması açısından sözleşme şartı getirildi. Gayrimenkul sahibi ile gayrimenkul alıcısının emlakçı ile sözleşme yapma şartı getirildi. Bu neticede mağduriyetler engellenecek” dedi. Yasal yükümlülüklerini yerine getiren kişilere ayrıca bir de bakanlığın yetki belgesi vereceğini belirten Yetkin şunları kaydetti, “Buna göre, taşınmaz ticaretini, işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkârlar yapabilecek. İşletmeye yetki belgesi verilebilmesi için yetkilinin, en az lise mezunu, iflas etmemiş, konkordato ilan etmemiş olması gerekecek. Emlak danışmanlığı yapmak için mesleki yeterlilik belgesine sahip olma şartı getirildi. Belgesi olmayanlar bu işi yapamayacak” dedi.

TAPUDA YENİ DÖNEM “WEB-TAPU”

Son günlerde gündemde olan ve herkes tarafından merak edilen Web-Tabu hakkında da bilgilendirme yapan Yetkin, bu hizmetle büyük kolaylık sağlanacağını ve yeni bir dönemin başladığını belirtti. Yetkin, “E-devlet üzerinden giriş yapılan uygulamayla taşınmaz sahipleri, günün her saati (7/24) tapu dairesine gitmeden bilgisayar ya da akıllı telefonlarından son derece hızlı ve güvenli şekilde tapu müracaatında bulunabiliyor. Vatandaşlar bütün evrak işlemlerini tamamlayarak internet üzerinden işlemlerini yapacaklar. Sıra bekleme olmayacak. İşlemler hazır olduğunda ilgili kurum ilgili kişileri sadece imza atmaya çağıracak. Vakitten tasarruf edilecek” dedi.

YOĞUNLUK AZALACAK SİSTEM HIZLANACAK

Web-Tapu uygulamasında taşınmaz sahipleri, işleme alınan evrakın her aşamasında nerede olduğu ve ne gibi işlem gerçekleştirildiğinin takibini de SMS ile yapabilirken tapu harçlarını da sistem aracılığıyla tahsil edilebildiğini belirten Yetkin, “Önceden tapuya gittiğinizde memurun işi oluyordu beklemek zorunda kalıyordunuz. Şimdi öyle bir şey yok. İnternet üzerinde işlemlerinizi başlattığınızda hangi ildeki memur boş ise işinizi o yapacak. Ankara’daki bir başvuruyu Hakkâri’deki bir memur yapacak. Böylelikle sistem hızlandırılacak. Özellikle büyük şehirlerde oluşan yoğunluk azalacak” diye konuştu.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.