Yeni kararnameye emlakçılardan tam destek

Yeni kararnameye emlakçılardan tam destek

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yayınlanan yeni kararnameye göre, alım-satımlar ve kiralama işlemleri artık döviz cinsinden yapılmayacak.

Türk Lirası'nın değerinin korunmasıyla ilgili Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre, menkul ile gayrimenkul alım-satım ve kiralamalarında Türk Lirası kullanılacak. Döviz üzerinden yapılmış olan sözleşmelerin 30 gün içerisinde Türk Lirası'na dönüştürülecek. Yapılan düzenleme, dolar kurundaki dalgalanmanın en çok etkilediği sektörlerden emlak piyasasını oldukça memnun etti.  Yayınlanan kararnameyi Habervaktim'e değerlendiren Ankaralı emlakçılar,  gayrimenkul alım-satım ve kiralamalarında Türk Lirası kullanılmasının kiracılardan çok mülk sahipleri açısından bir avantaj olduğunu belirterek, "Kimse kiraya verdiği gayrimenkulünün karşılığını alamamak istemez, dolayısıyla atılan bu adım mülk sahiplerini de kiracıları da memnun edecektir" dedi.

Emlakçılar, en başından beri döviz üzerinden yapılan kiralamalara kaşı olduklarını da ifade ederek, " Son zamanlarda yaşanan mağduriyetin giderilmesi için hükümetin aldığı bu karar son derece yerinde ve doğrudur.  Biz de bu kararın yani döviz cinsinden kiralama yapılmasına en başından beri karşı çıkmıştık" diyerek kararı desteklerini söyledi.

"MAĞDURİYETLERİN ÖNÜNE GEÇECEKTİR"

Ankara Ticaret Odası Emlak Meslek Komitesi Başkanı ve Etimesgut Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Kenan Bayram,  Kararnamenin geçte olsa yayınlanmasından oldukça memnun olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: " Biz zaten döviz cinsinden kiralama yapılmasına en başından beri karşıydık. Gayrimenkul alım-satım ve kiralamalarında dövizin kullanılması özellikle kiraların ödenmesinde sıkıntı yaşanmasına neden oluyordu. Mülk sahipleri için kiranın tadı ancak, kirayı alabilirlerse çıkar. Kira ödenemez ise, bu bir ızdıraba dönüşür. Mülk sahibi kontratı dolmadığı için kiracısı hakkında yasal işlem başlatsa bile onu mülkten çıkartamaz. Bu giderek bir mağduriyete dönüşür. Üstelik her iki tarafın da muzdarip olduğu bir mağduriyete dönüşür. Kiracılar da açılan davalar ile uğraşmak istemez. Alınan bu karar, mağduriyetlerin önüne geçecektir."

Bayram, döviz üzerinden yapılan kiralamaların AVM'ler ve plazalar dışında bazı konutlarda da uygulandığına üzerinden kiraya verildiğine dikkat çekerek, "Bir memur şehri olan Ankara'da bu tür uygulamaların orta gelirli vatandaşları da kiralık ev bulmak da zorluyordu. Eskişehir yolu üzerindeki AVM'ler ve plazalar dolar üzerinden kiralama yapıyordu. Bu çevredeki bakanlıklar da çalışan memurlarda yakınlarda ev bulmak istediklerinde döviz cinsinden kiralık konutlar buluyorlardı. Bu sıkıntıda aşıldı" diye konuştu.

"TİCARETİ, KOMİSYONUN ÖNÜNDE TUTMALIYIZ" 

"Devletimizin aldığı kararın yanındayız" diyen Özdemir, bu konuda Odalara da görev düştüğünü ifade ederek, "Biz de emlakçılar olarak alım-satım ve kiralama işlemlerinde aldığımız komisyonlarını düşürmeliyiz.  Ekonomimiz ayakta durması ve ticaretin dönmesi için alacağımız komisyonlarımızı, ticaretimizin önüne koymalıyız" dedi.

"KARAR YERİNDE VE DOĞRU"

Döviz üzerinden kiralama yapılmasına karşı olduklarını ve bunu seferinde dile getirdiklerini ifade eden Tüm Emlakçılar Esnaf Odası Ankara Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Rifat Yetkin şu açıklamalarda bulundu: "Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesini memnuniyetle karşıladım.  Son zamanlarda yaşanan mağduriyetin giderilmesi için hükümetin aldığı bu karar son derece yerinde ve doğrudur.  Biz de bu kararın yani döviz cinsinden kiralama yapılmasına en başından beri karşı çıkmıştık, oda üyelerimizi bu konuda bilinçlendirmiştik. Yani esnafımız döviz cinsi üzerinden kiralama yapmıyordu." 

Döviz üzerinden kiralama işlemlerinin daha çok AVM'ler, plazalar ve bazı rezidans tarzı konutlarda yapıldığına dikkat çeken Yetkin, Ankara'da döviz üzerinden kiralanan mülkleri en çok Çankaya, Çayyolu, Eskişehir Yolu üzerindeki AVM’lerde ve plazalarda olduğunu söyledi.  Yetkin, dolar kurunda yaşanan dalgalanmadan bu bölgelerdeki esnafları ve büro ve iş yeri kiralayan firmaları zor duruma soktuğunu belirterek, "Alınan bu karar ekonomimizi güçlendirecek, kiralarını ödeyemedikleri için zor duruma düşen işletmeleri de rahatlatacak çok önemli bir adımdır" dedi.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.