Yediğimiz Ekmeğe Dikkat
Uluslararası Sağlık Derneği Başkanı Dr. Fulya Sağlık, Ekşi Maya Restoran’ında 20’den fazla büyükelçi eşiyle birlikte yanlış mayalanan ekmeğin sağlığımıza verdiği zararları konuştu. Özellikle Ekşi Maya Restoran’ını seçtiğini ifade eden Dr. Fulya Sağlık, do
Ekşi Maya Restoran’ında 20’den fazla büyükelçi eşini ağırlayan Uluslararası Sağlık Derneği Başkanı Dr. Fulya Sağlık, yanlış mayalanan ve yanlış işlenen ekmeğin sağlığımıza verdiği zararlar hakkında bilgi verdi. Ekşi Maya Restoran’ını bu konuda hassas davrandıkları için seçtiğini belirten Dr. Fulya Sağlık, “Doğru işlenmemiş ve iyi hazmedilmemiş buğday, günümüzde yaygın olan ‘glüten alerjisi’ başta olmak üzere obezite, diyabet ve birçok alerjik rahatsızlıklarda başlıca etken olmakta. Tüm bunlarda kansere yol açan ortamın oluşmasına sebep olmaktadır” şeklinde konuştu.
EKMEĞİN MAYALANMASINA DİKKAT
Doğru mayalanmamış ve doğru işlenmemiş bir ekmeğin kansere yol açabileceğini söyleyen Dr. Fulya Sağlık, “Doğru işlenmemiş ve iyi hazmedilmemiş buğday, günümüzde yaygın olan ‘glüten alerjisi’ başta olmak üzere obezite, diyabet ve birçok alerjik rahatsızlıklarda başlıca etken olmakta. Tüm bunlarda kansere yol açan ortamın oluşmasına sebep olmaktadır. 1950’ler öncesinde fırınlar 2 vardiyalı işçi çalıştırmaktaydı. Bunun nedeni, hamurun bütün gece boyunca uzun ve yavaş bir doğal mayalanma sürecine tabi tutulmasıydı. Kurumsal fırınların karlarını arttırmak için yaptıkları ilk şey hızlı somunu sunmak suretiyle iki vardiyada çalışan işçileri tasfiye etmek oldu” dedi.
EKŞİ MAYALI EKMEKLERE YÖNELİN
Ekmeklerin maliyetinin düşürmek istenirken insan sağlığıyla oynandığını belirten Fulya Sağlık, “Maliyeti düşürmek için alınan masum bu karar, hem sağlığımız üzerinde inanılmaz bir etki oluşturdu hem de gıda ve tarım alanlarında sürüyle ticari amaçlı endüstriyel işlemlere yol açtı. Günümüzde bazı fırıncılar hamurun başlangıcından itibaren mayalama süresi dâhil 40 dakikada pişmiş ekmek üretebilmektedir. Endüstriyel maya içermediği için ekşi maya hamuruyla yapılan ekmeklerin kendine has koku ve lezzetleri vardır. Ve doğal mayayla yine doğal olarak mayalanırlar. Bir zamanalar 8 saatte sağlıklı biçimde mayalanan basit ekşi mayalı ekmeklere artık insanların kendi mutfakları dışında bir yerde rastlanamamaktadır” ifadelerini kullandı.
KALİTELİ EKMEK HAZMI KOLAYLAŞTIRIR
“Günümüz ekmeklerinde maya oranı çarpıcı biçimde arttırılmış” diyen Sağlık, “Hızlandırıcılar ve onaylanmış katkılar eklenmiştir ki buna, şuursuzca iyot yerine konulan ve tiroit zehirleyici olduğu bilinen ‘bromit’te dâhildir. Buğdaydaki glüten ancak doğru biçimde mayalandığında insanların tüketimi için sağlıklı olabilir. Aksi takdirde, yüksek alerjik potansiyeli olan besinlerden biridir. Kaliteli ekmek tüketmek, tahıllar, sebzeler ve fasulye dâhil tüm karmaşık karbon hidratlı yiyeceklerin hazmına yardımcı olmaktadır. Ekşi mayalı ekmek sindirim sisteminin faaliyetini düzenleyerek düzgün sindirime ve boşaltıma yardımcı olmaktadır” açıklamalarını yaptı.
HORMONLU BESİNLERİN ZARARLARI
Hormonlu besinler hakkında da bilgi veren Sağlık, “Hormonlu besinler; uykusuzluk, yorgunluk, baş ağrısı, egzama, hafıza kaybı, konsantrasyon eksikliği, depresyon, bağışıklık sisteminde zayıflık, otoimmün hastalıklar, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıklarına ve kansere sebep olabiliyor” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.