Yedieminde binlerce araç bekliyor

Yedieminde binlerce araç bekliyor

Ankara Trafik Vakfı Genel Sekreteri Hüseyin Kılavuz, “Başkent’te yediemin otoparklarında bekleyen 13 bin 500 atıl araç oldukları yerde çürüyor. Bunların ülke ekonomisine kazandırılması çalışmalarımız sürüyor” dedi. 

Ankara Trafik Vakfı Genel Sekreteri Hüseyin Kılavuz Başkentteki yediemin otoparklarında kalan araçlarla ilgili gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu. 20 yıldır otoparkta çürüyen araçların olduğunu söyleyen Kılavuz, “Kendi bünyemizdeki otoparklarda 3 bin 303, diğer otoparklarla birlikte 13 bin 500 araç yedieminde bekliyor. Türkiye geneli ise rakam 300 bin civarında” dedi. Kılavuz, bekleyen bu araçların ekonomiye kazandırılması için de pek çok öneride bulundu.   

BAŞKENT’TE 13 BİN 500 ARAÇ ATIL BEKLİYOR

Dünyagöz Hastanesi’ndeki ofisinde gazetemizin sorularını yanıtlayan ATV Genel Sekreteri Kılavuz, Ankara’daki atıl araç sayıları hakkında şu bilgileri verdi:

“ATESTAŞ tarafından sözleşmeli özel yediemin depo otoparklarına sevk edilen araç sayısı 6 bin 108. ANKARA TRAFİK VAKFI Araç Çekme ve Otopark İktisadi İşletmesi tarafından çekilen ve sözleşmeli olarak çalışan yediemin otoparklarındaki araç sayısı 3 bin 303. Ankara’da vakfımızla iltisaklı olmayan otoparklardakilerle birlikte yaklaşık 13.500 civarında araç, otoparklarda atıl vaziyette beklemektedir. Türkiye genelinde ise bu rakam tahmini olarak 300 bin civarındadır. Tamamına yakını açık otoparklarda bulunan bu araçların önemli bir bölümü de kazalı olduğu için camı kırık, kapısı kapanmayacak durumda olduğundan sıcağın, yağmurun, karın altında bulunduğu yerde çürümektedir.” 

yediemin-otoparlari,-ankara-trafik-vakfi,-ankara-trafik-vakfi-genel-sekreteri-huseyin-kilavuz.jpg

ART NİYETLİ KİŞİLER OTOPARK DEVRALIYOR

Yediemin otoparklarının yaşadığı maddi sıkıntıları fırsat bilerek kötü niyetli kişilerin devraldığına dikkat çeken Kılavuz, “Uzun süre otoparkta kalan bu araçların kullanılır hale getirilmesi ve ciddi masraflar gerektirmektedir. Alacaklarını tahsil edemeyen yediemin otoparkları ciddi ekonomik sıkıntı yaşatmaktadır. Bu durumu bilen kötü niyetli kişiler otoparkları devraldığında araçları yasa dışı şekillerde sattıklarına dair haberler yazılı ve görsel medyada sıklıkla yer almaktadır.” İfadesine yer verdi. 

yediemin-otoparlari,-ankara-trafik-vakfi,-ankara-trafik-vakfi-genel-sekreteri-huseyin-kilavuz,-3-001.jpg

EKONOMİYE KAZANDIRILMASI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Kılavuz atıl durumda bulunan araçların ekonomiye kazandırılması için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

*Bu araçlardan, üzerinde haciz bulunmayanların hızlı bir şekilde Milli Emlak Müdürlüğü tarafından satılması, 

*Bu araçlardan, satışına engel bulunmayanların (rehin gibi) MTV borcundan dolayı Yeğenbey Vergi Dairesi tarafından satılması,

*Uzun süre otoparklarda (20 yıldır otoparkta bekleyen araç bulunmaktadır) kalan,  hurda vaziyette olan ve sahipleri tarafından alınmayan araçlarla ilgili olarak, İcra iflas Kanununun 88. Maddesine uygulama ve işlerlik kazandırılması, 

*Adalet Bakanlığı tarafından çıkartılan 06.04.2016 tarihli genelgenin iptal edilerek, 6 aydan fazla otoparklarda kalan araçların, otopark alacağına istinaden eskiden olduğu gibi ilamsız takip yönetimi ile satışının sağlanması, 

*Bilindiği üzere 7020 sayılı yasa ile 1997 model ve altında olan araçların hurdaya ayrılmasının yolu açılmış idi. Ancak hurda vaziyette olan araçların büyük bir çoğunluğu Türkiye genelindeki yediemin otoparklarında bulunmaktadır.

Kanun kapsamına giren araçların, yediemin otoparkları tarafından yetkili idareye bildirilmesinden sonra, bu araçların resen hurdaya ayrılarak, MKE Kurumuna hurda bedeli üzerinden teslim edilebilmesi için yasal düzenleme yapılması

GÖRÜŞMELERİMİZ DEVAM ETMEKTE DESTEK BEKLİYORUZ

Sözlerini yaptıkları görüşmeleri belirterek bitiren Kılavuz, “Bu konuların çözümü ile ilgili olarak, Adalet Bakanlığında Müsteşar yardımcısı, Bakan Yardımcısı, Genel Müdür ve Daire Başkanı, Ankara Defterdarı, Defterdar Yardımcısı, Ankara Vergi Dairesi Başkanı ve Grup Müdürü, gibi değişik kurumlarda, değişik seviyedeki yetkililerle bir çok kez görüşmeler yapılmış olup, bu görüşmelerimiz halen devam etmektedir. Adalet Bakanlığı, Defterdarlık, Vergi Dairesi Başkanlığı, MKE’nin, yukarıda sayılan hususlarda destekleri gerekmektedir” ifadelerine yer verdi. 

Erkal Erdoğan / HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.