Yazının kökeninde dair yeni bilgiler sunuldu
İtalya’nın Bologna Üniversitesi’nden araştırmacılar, Mezopotamya’da yazının doğuşuna dair bilinen tarihsel anlayışı değiştirebilecek önemli bir keşfe imza attı.
İtalya’nın Bologna Üniversitesi’nden araştırmacılar, Mezopotamya’da yazının doğuşuna dair bilinen tarihsel anlayışı değiştirebilecek önemli bir keşfe imza attı. 6 bin yıllık silindir mühürlerdeki tasarımlar ile proto-çivi yazısı arasındaki benzerlikleri inceleyen ekip, yazının kökenine dair alışılmış teorileri sorguladı. Araştırmanın başında yer alan Profesör Silvia Ferrara, bu bulguların yazının 4. binyılda Mezopotamya’da ortaya çıktığına dair kabul gören düşünceyi gözden geçirme ihtiyacı doğurduğunu belirtti.
TİCARET AĞLARI YAZININ GELİŞİMİNİ DESTEKLEDİ
Uruk ve çevresindeki ticaret merkezlerinde muhasebe aracı olarak kullanılan silindir mühürler, yalnızca ticaretin değil yazının da gelişiminde rol oynamış görünüyor. Mühürlerin, Mezopotamya’daki geniş ticaret ağlarında kullanılarak ticareti düzenlemesi, yazılı sistemlerin kökenlerine ışık tutabilecek bir etkene işaret ediyor. Ferrara, “Mühürler yazının tek kaynağı olmasa da kökenine dair büyük bir katkı sunuyor,” dedi.
İLK SEMBOLLER YAZININ DOĞUŞUNA İŞARET EDİYOR
Araştırmanın ortak yazarları Kathryn Kelley ve Mattia Cartolano, mühürlerde yer alan sembollerin proto-çivi yazısına benzer bir işleyişe sahip olduğunu ortaya koydu. Kelley, mühürlerdeki sembollerin, yazının ilk izlerine benzer işlevler taşıdığını belirterek “Bu semboller, yazının işlevsel temellerini oluşturmuş olabilir,” dedi.
YAZININ KÖKENİ İÇİN YENİ BİR PERSPEKTİF
Araştırma, mühürleme teknolojisi ile yazı arasındaki bağı gösteren önemli bir örnek sunarken, yazının kökeniyle ilgili tartışmalara da yeni bir boyut kazandırıyor. Yazının doğuşuna dair geleneksel anlatının dışında farklı bir perspektif getiren bu bulgular, insanlığın iletişim tarihinde yeni soruların kapısını aralıyor.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.