Yatırımda en garantisi çeyrek almak
AKSO Başkanı Hasan Çavuşculu birikim ve tasarruf yapmak isteyip de yapamayan vatandaşlara, “Her ay en az bir çeyrek altın alın ve bunu alışkanlık haline getirin” dedi.
Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu “Tasarruf yapmak isteyen vatandaşlar nakit para biriktirdiklerinde ufak bir nakit sıkıntısı yaşayınca biriktirdikleri parayı harcıyorlar, altın aldıklarında ise altını satmak istemiyorlar. Bu yüzden birikim ve tasarruf yapmak isteyen vatandaşların en az bir çeyrek altın alıp bu alışkanlığı kazanmaları gerekir” diye konuştu.
“Her ay en az bir çeyrek altın”
Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, takı ürünlerinin alıp satışında el işçiliğinden dolayı yüzde 30’a yakın fark olduğunu dile getirerek, az zarar eden ürünlerin ise işçiliğin az olduğu ürünler ile makine imalatı ürünler olduğunu söyledi. Hem takıyım hem tasarruf edeyim diyen vatandaşlara bu ürünleri önerdiklerini belirten Çavuşculu, takı dışında tasarruf edeyim diyenlere ise çeyrek, yarım ve cumhuriyet altını öneriyor. Birikim yapmak isteyip de yapamayan vatandaşlara “her ay en az bir çeyrek altın” tavsiyesinden bulunan Çavuşculu, “Tasarruf yapmak isteyen vatandaşlar nakit para biriktirdiklerinde ufak bir nakit sıkıntısı yaşayınca biriktirdikleri parayı harcıyorlar. Altın aldıklarında ise altını satmak istemiyorlar. Bu yüzden birikim ve tasarruf yapmak isteyen vatandaşların bu alışkanlığı kazanması gerekir” diye konuştu.
Altın kendisini sürekli muhafaza eder
Altının kendisini sürekli muhafaza ettiğini belirten Çavuşculu, vatandaşların altından zarar etmeyeceğini dile getirdi. Çavuşculu örnek olarak, “İki Kuveytli bir vatandaşta eşit para olduğunu düşünürsek. Yurt dışı gezisine birisi o parayla 1 kilo altın, diğeri ise 1 kilo altın edecek kadar nakit para alıyor. Ülkelerinden ayrıldıkların da ise ülkelerinin işgal edildiğini öğreniyorlar. Bu durumda yanına nakit para alan şahsın parası geçersiz ve değersiz duruma düşüyor. Ama yanına altın alan Kuveytlinin bir kilo altını her zaman değerli olarak kalıyor. Bu yüzden altın her zaman iyi bir tasarruftur. Takı olarak takmak isteyen ya da tasarruf olarak almak isteyen vatandaşlarımıza öneriyoruz. Hem model olarak hem fiyat olarak her kesime hitap eden binlerce çeşidimiz de bulunmaktadır” dedi.
Sektöre yakışır tasarımlar yapılıyor
Çavuşculu kuyumculuk sektöründe her gün onlarca yeni modeller üretildiğini belirterek geçmişe nazaran sektörün büyük ilerleme kaydettiğini belirtti. Çavuşculu, “Geçmiş dönemlerde belirli modeller uzun yıllar kullanılırdı, günümüzde ise günde onlarca yeni modeller üretilmekte. Şahsa özel ürünler dahi yapılıyor. Sektöre yakışır tasarımlar üretilerek sektöre değer katılıyor” dedi.
Tasarım tüketici açısından önemli
Sektörde büyük gelişmeler olduğunu da kaydeden Çavuşculu, sektörde önemli olanın tasarım yapabilmek olduğunu, kendini geliştiren ve yeni modeller üreten ustaların bir adım önde olduğunu belirtti. Modellerin sürekli yenilenmesi gerektiğini de hatırlatan Çavuşculu, altının tasarım bölümünün tüketici açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Çavuşculu, “Kendini yenilemeyenler yenilmeye mahkûmdur. Ustaların gelişen teknolojiyi takip ederek hem kendini hem sanatını geliştirmesi lazım ki yeni bir şeyler tasarlayıp üretebilsin” şeklinde konuştu.
Ülkeye göre tasarım yapılıyor
İhracat yapan kuyumcuların o ülkeye göre tasarım yapabilmek adına ülkeyi tüm yönleriyle incelediklerini belirten Çavuşculu, “İhracat yapan kuyumcularımız ülkelere gidip incelemede bulunuyorlar. Hangi taşları sevdiklerinden tutunda hangi renklerin hâkim olduğuna kadar incelemede bulunuluyor. Ülkeye uygun tasarımlar yapıp gönderiliyor. Burada büyük bir emek söz konusu. Bir ülkede çok satılan bir ürün başka bir ülkede tutmayabilir. Her ülkenin kendine has bir tarzı vardır. Bazı bölgelerde zarif ince takılar tutulurken bazı bölgelerde ince zarif ürünler tutuluyor” diye kaydetti.
Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.