Yaşam Koçu İlhan Koç: Ebeveyn tarzının önemi büyük

Yaşam Koçu İlhan Koç: Ebeveyn tarzının önemi büyük

Yaşam Koçu İlhan Koç, “Otoriter ebeveynlerin çocuklarında özgüven eksikliği, mükemmeliyetçi tarzlarda yetersizlik duygusu, ilgisiz ebeveynlerin çocuklarında ise yalnızlık hissi oluşuyor” dedi.

Yaşam Koçu İlhan Koç, ebeveynlik tarzlarının çocuklar üzerinde etkisinin büyük olduğunu söyleyerek, “Otoriter ebeveynlerin çocuklarında özgüven eksikliği, mükemmeliyetçi tarzlarda yetersizlik duygusu, ilgisiz ebeveynlerin çocuklarında ise yalnızlık hissi oluşuyor” dedi.

Profesyonel Yaşam Koçu ve NLP Uzmanı İlhan Koç ebeveyn tarzlarının çocuklar üzerinde büyük bir etkisi olduğunu söyleyerek ailelere çeşitli uyarılarda bulundu. Koç, otoriter ebeveynlerin çocuklarında özgüven eksikliği, mükemmeliyetçi ebeveynlerin çocuklarında yetersizlik duygusu ve özgüven eksikliği, ilgisiz ebeveynlerin çocuklarında yalnızlık hissi oluştuğunu söyleyerek, “İyi bir anne baba çocuğun gelişimine, içsel yolculuğuna demokratik davranabilen, onları anlayabilen gerektiğinde sorumluluk alanını geniş tutabilendir” dedi.

profesyonel-yasam-kocu-ve-nlp-uzmani,-ilhan-koc,,.jpg

OTORİTER AİLEDE DEĞERSİZLİK HİSSİ 

Yaşam Koçu İlhan Koç ebeveyn tarzlarının stres anında çocuklar üzerinde büyük bir etkisi olduğunu ifade ederek ebeveyn tarzları hakkında bilgi verdi. Koç, “Ebeveyn tarzlarına baktığımız da otoriter ebeveynler çocukların her şeyini kontrol etmek istediklerinden, çocuklarda kendilerine ait alan bırakmıyorlar. Bu da çocukların özgüven eksikliğine yaşamalarına sebep oluyor.”

MÜKEMMELİYETÇİ AİLEDE YETERSİZLİK HİSSİ

“Aynı şekilde mükemmeliyetçi dediğimiz her şeyi detaylı inceleyen bir anne baba ise çocuğun her şeyini kontrol ettiğinden, onun hiçbir zaman bu konuyu yapamayacağı yönünde, çocuğun bilinçaltına bir veri akışı sağlıyor. Bu veri çocuğun hayatının bütün alanlarında yaptığı her işte yetersizlik duygusu ve özgüven eksikliği oluşturuyor. Örneğin çok iyi yemek yapan bir anne yaptığı her yemekte çok detaycı olursa iyi bir aşçı karşımıza çıkmıyor. Çünkü çocuk inanmıyor buna. Büyüdüğü zamanda bütün işleri mükemmel yapamayacağına inanıyor” dedi.

profesyonel-yasam-kocu-ve-nlp-uzmani,-ilhan-koc,,,.jpg

İLGİSİZ AİLEDE YALNIZLIK HİSSİ

Koç aynı zamanda ilgisiz anne baba ile ilgilide şu ifadeleri kullandı, “Hiçbir zaman baskı kurmayan, ilişkilerinde rahat olan ve çok ilgi göstermeyen ebeveynlerin çocuklarında da, aşırı derece değersizlik, fiziksel ve duygusal yalnızlık oluşuyor. Örnek alırken yanlış aile dışındaki insanları örnek alıyorlar.”

ŞIMARIKLIK, BENCİLLEŞME VE SOSYALLEŞEMEME

“İyi bir anne baba aslında çocuğun gelişimine içsel yolculuğuna demokratik davranabilen, onları anlayabilen gerektiğinde sorumluluk alanını geniş tutabilendir. Anne baba çocuğun müdahale edici etki alanını kontrol edebilmelidir. Aile çocuğun etki alanına fazla girerse çocuklarda özgüven eksikliği, hiç girmezse şımarıklık, sosyalleşmeme, bencilleşme gibi davranışlarla karşılaşıyoruz” diye konuştu.

profesyonel-yasam-kocu-ve-nlp-uzmani,-ilhan-koc,,,,.jpg

YANLIŞ TESPİT ÇOCUĞU OLUMSUZ ETKİLİYOR

Koç, aynı zamanda koçluk görüşmelerinde ebeveynlerin çocukları hakkında yanlış bilgilendirmeler yaptığına da değinerek şu ifadeleri kullandı, “Ebeveynler çocuklarının öğrenme güçlüğü olduğunu, dikkat dağınıklığı olduğunu söyleyerek görüşmeye geliyorlar. Hâlbuki öğrencinin böyle bir sorunu yok. Ebeveynler yanlış tespitte bulunuyorlar. Çocuğun sadece o alan ile ilgili motivasyon eksikliği var. Bu eksikliğin altında ise yatan sebep, çocuğun kişilik tiplerine göre; velinin yetiştirmez tarzı, çocuğun önceliklerine yönelik hedef belirlenmemesi.”

TÜM HAYATINA ETKİ EDİYOR

 “Çocuk için sanatsal alan çok önemli iken veli matematiksel alana yönlendirdiğinde çocukta otomatik olarak motivasyon eksikliği oluşuyor. Çünkü anne baba çocuğun güven dediğimiz alanını oluşturuyor. Güven bandını doğru kurmazsak çocuk; evlilik hayatında, iş hayatında, arkadaş hayatında tüm alanlarda dengesizlik, değersizlik ve sürdürülebilirlik alanlarında sorun yaşıyor. İlişkiye başlıyor devam ettiremiyor, karar verme problemleri yaşıyor, problemleri çözme sorunu yaşıyor. Ailenin yanlış bir tespiti çocuğun tüm hayatını etkileyebiliyor”

EBEVEYN STRES DÜZEYİ ÇOK YÜKSEK

 “Çocuklarımızı iyi tanımalı,  yanlış anlamamalı, onlara güven vermeli ve hatalarına eksikliklerine rağmen onların yanında olmalıyız. Ailenin bunlara yapabilmesinin önündeki büyük engellerden birisi ise “ebeveyn stres düzeyi.” Ailelerin ebeveyn stres düzeyleri çok yüksek. Bunun nedeni finansal eksiklik, fazla çocuk sayısı, ebeveynliği bilmeme gibi nedenler. Ama asıl olan çocuğunu iyi tanıyamaması, bundan kaynaklı kaygı yüksekliği. Bu kaygı bilinçaltında çocuğa da yansıyor. Bir çocuğun özgüvenini belirleyen an anne babanın stres anındaki tavrıdır. Burada dil önemlidir. O da sözlü dil değil davranış dildir. Ebeveynlerin davranış –beden dili değiştiğinde çocuklarda da büyük değişim görüyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Emrah Özcan/HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.