Yardımcı Hizmetler Sınıfı ses yükseltti: Bizler memur muyuz? Çaycı mıyız?
Yedinci dönem toplu sözleşme görüşmelerinden bekledikleri düzenlemeleri alamayan YHS’liler ses yükseltti. Gazetemize konuşan Yardımcı Hizmetler Sınıfı Platformu Başkanı Şerife Bayındır, “Bizler memur muyuz yoksa çaycı mıyız?” diye sordu.
Türkiye’de son 5 yıldır Yardımcı Hizmetler Sınıfı'nın kaldırılması ve mevcut çalışanların Genel İdare Hizmeti sınıfına geçirilmesi talebi kamu gündemini meşgul ediyor. Son aylarda sendikalar taleplerini sürekli olarak dile getirirken, düzenli olarak gerçekleştirilen basın açıklamaları ile kamuoyu bilgilendiriliyor. Geçtiğimiz ay başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde, önümüzdeki iki yıl boyunca yapılacak mali ve sosyal haklar üzerine kararlar alındı ancak görüşmelerden YHS’lilerin beklediği karar çıkmadı. Yardımcı Hizmetler Sınıfı Platformu Başkanı Şerife Bayındır son gelişmeleri gazetemize değerlendirdi. Bayındır şöyle konuştu; “Bir hizmet sınıfı düşünün. Teoride devlet memuruyuz, pratikte işçiden daha düşük maaş ve özlük haklarına sahibiz, ne iş yaptığı belli olmayan, kariyer yapamayan bir topluluğuz”
DEĞER VERİLMİYOR
Memurluğa giriş aşamalarında yüksek performans göstererek kamu kurumlarına girmelerine rağmen, YHS'ye gerekli değerin verilmediğini savunan Bayındır, “Sınava girip yüksek puanlar alıyoruz, mülakatlardan geçiyoruz ve devlet memuru olarak atanıyoruz. 90 puan alıp mülakatlardan geçerek hak ettiğimiz işte, sınavsız kadro alan işçiler ve denetimli serbestlik kapsamında kamu yararına çalışmakla cezalandırılan mahkumlarla çalışıyoruz. Bir bakarsınız çim biçiyoruz, bir bakarsınız çay servisi yapıyoruz, bir bakarsınız masa başındayız, bir bakarsınız o masayı siliyoruz. Bu görevlendirmeler neye göre oluyor söyleyeyim. Yalnızca amirinizin uygun görmesiyle” ifadelerini kullandı.
GENEL ELEMAN MUAMELESİ
Meslek erbabı olan Yardımcı Hizmetler Sınıfı mensuplarının çoğu zaman genel eleman olarak çalıştırıldığını belirten Bayındır, “Aşçı demezler bulaşık yıkatırlar, yazılımcı demezler garsonluk yaptırırlar, elektrikçi demezler izmarit toplatırlar. Bu Allah’tan reva mı? Engellisinizdir, gözleriniz %10 görüyordur ama çöp toplamaya zorlanırsınız. Bir kolunuz yoktur ama kova taşımaya, paspas yapmaya zorlanırsınız. Şehit ya da gazi yakınısınızdır, Cumhurbaşkanımızın kararnamesine kadar hürmet gösterilmez. 2828 Sayılı kanun kapsamında atanmışsınızdır, hayata 1-0 yenik başlamışsınızdır, serseri muamelesi görürsünüz” diyerek yetkililere seslendi.
YÜKSELME SINAVLARI ÇÖZÜM OLMUYOR
Bu durumdan kurtulmak isteyen YHS’liler için görevde yükselme sınavlarının yeterli olmadığını aktaran Bayındır, “Sınav açılsa da sınırlı kadro veriliyor, derece kademe engeline takılıyoruz ya da mülakatlarda sebebini bilmediğiniz halde eleniyoruz. Eğitimimiz, emeklerimiz gözümüzün yaşına bakılmadan hiç oluyor. Devlete ve memlekete daha faydalı bir birey olmak için yıllarca dirsek çürüttükten sonra dönüp dersiniz ki okuduk da ne oldu? Evet, okuduk da ne oldu? Aldığımız eğitimi devletimiz takdir etmezse kim edecek? Devletimiz değer vermezse kim verecek?” diye sordu.
İMZA AŞAMASINA GELİNDİ
Meselenin her yere duyurulduğunu ve siyasi irade tarafından çözümüne dair çalışmaların yapıldığını ifade eden Bayındır, “İmza aşamasına kadar geldik. Kıymetli büyüklerimiz soruna da çözüme de son derece hakimler. Yardımcı Hizmet Sınıfı kaldırılarak, çalışanlarının eğitim durumlarına göre üst kadrolara atanmasıyla sorun ortadan kalkacak. Adaletin, liyakatin, emeğin ve eğitimin itibarı teslim edilmiş olacak. İsteğimiz budur” diyerek sözlerini noktaladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.