Yapay zeka insan ömrünü hesaplamaya başladı
Northwestern Üniversitesi'ndeki bilim insanları, toplam 422 bin kanser hastası üzerinde bir araştırma gerçekleştirdi. Lauren Janczewski, yapay zekanın, kanser hastalarının kalan ömürleri ile ilgili doğru hesap yaptığını açıkladı.
ABD’li bilim insanları, yapay zekadan faydalanarak kanser hastalarının kalan ömrünü hesaplamaya çalıştı. Northwestern Üniversitesi Tıp Merkezi araştırmacıları, 2015-2017 döneminde teşhis koyulmuş 260 bin meme, 77 bin tiroit ve 85 bin pankreas kanseri hastasının verilerini inceledi.
Verilerin 4’de 3’ü yapay zeka aracını eğitmek için, kalan bilgiler de yapay zekanın kalan yaşam tahmini için kullanıldı. Araştırmayı yürüten Lauren Janczewski, yapay zekanın, kanser hastalarının kalan ömürlerini doğru tahmin ettiğini açıkladı.
SÜREÇ HIZLANIYOR
Janczewski, yapay zekanın hastayı en çok etkileyen tümör ve tedavi özelliklerini göz önüne aldığını, kişisel ve hastaya özgü yaşam süresi hesabı yaptığını dile getirerek veri modellemesinin sürecinin hızlandığını ve doğruluk oranının artış gösterdiğini belirtti.
Hastaların teşhis koyulduktan sonraki 5 yıl içerisinde sağlık durumunu etkileyen etmenleri de araştırmaya dahil eden bilim insanları, meme, tiroit ve pankreas kanserlerinde tümör ve tedavideki farklılıkların hastanın kalan ömrünü değiştirdiğini ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.