Yangınlar arttıkça tedbirler de artıyor: Yangına yeni önlem 'tampon bölge'

Yangınlar arttıkça tedbirler de artıyor: Yangına yeni önlem 'tampon bölge'

Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, orman yangınları ile alakalı alınması gereken önemli tedbirler olduğunu belirtti. Türkyılmaz, “Yerleşim yerleri ve ormanlarımız arasına yanması zor olan ağaçlardan tampon bölge oluşturulmalı” dedi.

Orman yangınlarının tahribatı azaltmak ve hızlı müdahale için yetkililerin alması gereken tedbirleri Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz ile konuştuk. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Genel Başkan Türkyılmaz, “Yerleşim yerleri ve ormanlarımız arasına yanması zor olan ağaçlardan tampon bölge oluşturulmalı” önerilerinde bulundu. Türkyılmaz ayrıca, “Orman Genel Müdürlüğümüz şu an ‘YARDOP’ projesi ile önemli tedbirler almaya başladı. Bu projenin daha da geliştirilip bir nevi hızlandırılması gerekiyor. Yanan orman alanların devletin anayasal güvencesi altında olup ormanlaştırma maksadı dışında hiçbir maksat için kullanılamaz” dedi.

orman-1.jpg

DAHA DAYANIKLI AĞAÇLAR DİKİLMELİ

Orman yangınlarının önüne geçmek ve yangınlarda alınan tahribatı azaltmak için devletimizin de alması gereken tedbirler var” diyerek söze başlayan Türkyılmaz, “Orman Genel müdürlüğümüzün belirlediği yangına hassas noktalar var. Buralarda şehir merkezine yakın ve yol güzergâhları üzerindeki ormanlarda insan ile ormanın arasından tampon bölge olarak yanması zor olan daha dayanıklı ağaçların yetiştirilmesi gerekiyor. İnsanın birebir olduğu yerlerde yangına duyarlı ağaçların olması yangınların daha fazla yayılmasına neden oluyor. Yani ormanlık alanlar ile yerleşim yerlerinin en azından daha dayanıklı ağaçlardan bir kuşak yapılması gerekiyor. Orman Genel Müdürlüğü şu an ‘YARDOP’ dediğimiz proje ile bunu yapmaya başladı. Bunun daha da geliştirilip bir nevi hızlandırılması gerekiyor” uyarılarında bulundu.

orman-2.jpg

BELEDİYELERE ÇAĞRI

Türkyılmaz, “Yangına duyarlı olarak görünen bölgelerimizdeki belediyeler yangın sınırlarındaki alanlara imar izni vermemeli. Burada yine bir koruma tamponu oluşturulmalı. Ormanın sınırlarını imar verildiğinde insanlar oraya yerleşim yeri kuruyor. Bu en ufak piknik ateş içinde ya da anız yakınında büyük felaketlere yol açıyor. Belediyeler yeşil koruma bandı adı altında aynı Orman Genel Müdürlüğü YARDOP projesi gibi bir duruşla bu alanlarda koruma tamponu oluşturmalı. Bu iki tedbir alınırsa ‘Yeşil Vatanı’ daha kolay muhafaza ederiz” ifadelerini kullandı.

orman-3.jpg

ANAYASAL GÜVENCE ALTINDA

Ormanlarımızda yangın çıktığında söndürme ve soğutma işlemlerinden sonra bahar aylarında yani vejetasyon döneminde yeni ekim ve dikim çalışmaları başlar” diyerek yangın sonrası müdahaleyi anlatan Türkyılmaz, “Yangın sonrasında öncelikle ekipler tarafından yanan alanlar temizlenir. Ardından temizlenen alanlarda yeni ekim ve dikimler yapılır. Orman yangınlarında yanan alanlar ile alakalı birçok şey söyleniyor. Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı olarak siz İlksayfa Gazetesi’ne teşekkür ederim. Çünkü durumu bizzat muhatabından öğrenip haber yapıyorsunuz. Televizyonlarda ve gazetelerde bizim işimizle hiç alakası olmayan insanlar konu hakkında yorumlar yapıyor. Bir şeyler anlatıyor. Bu gibi yayınlar da milletimizin yanlış bilinçlenmesine ve kanaatlere sebep oluyor. Yanan orman alanlar devletin anayasal güvencesi altında olup ormanlaştırma maksadı dışında hiçbir maksat için kullanılamaz” şeklinde konuşarak bilgi verdi.

iceri-001.jpg

ORMANLARA SAHİP ÇIKACAĞIZ

Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, son olarak hala gündemde olan Çanakkale orman yangınları ile alakalı şu ifadeleri kullandı; “Çanakkale'de devam eden yangın söndürüldüğünde ilk olarak ekipler tarafından soğutma işlemi sonra alan temizliği yapılacak ve ardından sonbahar ya da ilkbaharda vejetasyon dönemi dışında ekim ve dikim yöntemleriyle yanan alanlar tekrardan ağaçlandırılacak. Önümüzdeki 2-3 yıl içinde o alanda ekilmiş ya da dikilmiş fidanları görmüş olacağız. 2021 yılında yanan Antalya ve Muğla'da bulunan alanın hepsi temizlendi. Ekim ve dikimleri yapıldı. Bütün basın kuruluşları Antalya ve Muğla'da gerçekleştirdiğimiz bu Ekim ve dikimi görebilir. Bu alanların 1 metresi dâhil ormanlaştırma maksadı dışında kullanılmadı. Biz şu an 10 yıl öncesini konuşmuyoruz. Türkiye'de iktidar ve muhalefet ayrımı yapmaksızın tüm siyasetçiler ormanlara Sahip çıkma konusunda hemfikirdir.”

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.