Yangın sonrası Efes Antik Kenti’ndeki tarihi eserler tehlikede

Yangın sonrası Efes Antik Kenti’ndeki tarihi eserler tehlikede

Efes Müzesi’nde uzun yıllar çalışan Arkeolog Cengiz İçten, Efes Antik Kenti’nin Arvalya mevkiinde çıkan yangın sonrası tarihi eserlerin korunmasız kaldığını belirterek önemli uyarılarda bulundu.

İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti’nin Arvalya mevkiinde çıkan yangın sonrası tarihi eserlerin korunmasız kaldığı belirtiliyor. Efes Müzesi’nde uzun yıllar çalışan Arkeolog Cengiz İçten, İz Gazete'ye yaptığı açıklamalarda önemli uyarılarda bulundu.

Yangının çıktığı bölge hakkında bilgi veren İçten, Orman Piknik Kampı’nın karşısında, Efes Müzesi'nin 2006 yılından sonra yaptığı kazılarda yerel taşlardan yapılmış ve kenetlenmemiş mezarların bulunduğunu belirtti. Bu mezarların çoğunun yıllar önce soyulduğunu ve içlerinden tarihlendirmeye yarayacak malzemelerin çıkmadığını ifade etti. Ancak bu mezarların birinde aşınmış bir gümüş Efes sikyesi bulunduğunu ve bu buluntunun M.Ö. 3 veya 4. yüzyıla tarihlendirildiğini söyledi.

İçten, Efes Müzesi'nde çalıştığı yıllarda yaptığı yüzey araştırmaları sırasında, bugünkü Orman Piknik Yeri’nin binasının hemen sağ altında açılmamış bir tümülüs veya mezar odası tespit ettiklerini belirtti. Bu mezar odasının yangın söndürme birliklerinin yakınında olması nedeniyle kazılamadığını ifade etti. Ancak, yangın sonrası bu bölgedeki ağaçların ve binaların yandığını görünce, bu önemli alanın emniyetinin kaybolduğunu vurguladı.

Yangın sonrası bölgenin korumasız kaldığını ve kötü niyetli kişilerin dikkatini çekebileceğini belirten İçten, hem yerel idarecilerin hem de müze görevlilerinin bu konuda daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti. Ayrıca, ağaçların kesimi sırasında veya teraslama yapılırken tarihi eserlerin zarar görebileceğine dikkat çekti.

Arkeolog Cengiz İçten, Efes Antik Kenti’ndeki bu önemli alanın korunması için tüm ilgili kurum ve kişileri daha dikkatli olmaya çağırdı.

Kaynak:Haber Merkezi / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.