Yalnızlık toplumsal krize dönüşüyor: Türkiye’de en yalnız bölge belli oldu
Çağımızda yalnızlık, sessizce büyüyen ve adeta toplumsal krize dönüşen bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’de Aile ve Yalnızlık Araştırması'na göre, kadınların yüzde 40’ı, erkeklerin ise yüzde 26’sı kendini sıkça yalnız hissediyor.
Yalnızlığın aile üzerindeki etkisinin tespiti için yapılan bu çalışmada, insanların yalnızlık algısı, kendilerini ne kadar yalnız hissettikleri, yalnız hissetmenin kişi üzerindeki etkileri ve yalnız hissedildiğinde yapılan aktiviteler detaylı bir şekilde inceleniyor.
İletişim araçlarına hiç olmadığı kadar hâkim olduğumuz bu dönemde yalnızlık sosyal bir krize dönüşüyor. Toplum olarak ileri derecede bireyselleşme ise birçok problemi beraberinde getiriyor. Depresyon, madde bağımlılığı, ailevi sorunlarda artış bu problemlerin yansıması olarak karşımıza çıkıyor.
ARAŞTIRMAYA 6 BİN 100 KİŞİ KATILDI
Kasım 2022'de Türkiye'nin 81 ilinde gerçekleştirilen bir çevrim içi anket araştırması, 18-70 yaş aralığında toplam 6 bin 100 katılımcıyla yapıldı. Bu araştırma, genel olarak Türkiye'nin tüm bölgelerini temsil etmesi amacıyla gerçekleştirildi. Elde edilen veriler, yüzde 95 güven düzeyinde ve yüzde 1,25 hata payıyla sağlandı. Türkiye'nin farklı coğrafi bölgeleri ve demografik grupları dikkate alınarak verilere ağırlıklandırma uygulanmıştır. Bu yöntem, elde edilen verilerin Türkiye genelini daha doğru bir şekilde yansıtmasına yardımcı oldu.
TEKNOLOJİ YALNIZLAŞTIRDI
Araştırmaya katılanların yüzde 34'ü sık sık yalnız hissettiğini ifade ederken, yüzde 30'u ara sıra yalnız hissettiğini belirtti. Katılımcıların yüzde 36'sı ise yalnızlık hissiyatı yaşamadığını ifade etti. Bu sonuçlar, daha önce 2019 ve 2021 yıllarında gerçekleştirilen benzer araştırmalarla karşılaştırıldığında, yalnızlık hissinin önemli ölçüde arttığını gösteriyor. Yani, katılımcıların yalnızlık hissiyatı zaman içinde artış göstermiş gibi görünüyor. Bu bulgular, toplumsal ilişkilerin değişen dinamikleri, teknolojinin etkileri ve diğer faktörlerin bireylerin sosyal bağlarını etkileyebileceğini gösteriyor.
MEDENİ HAL ETKİLİ
Medeni hal ve aile yapısına göre yalnızlık algısı incelendiğinde, yalnız yaşayan kişilerin yüzde 38’inin kendini sıkça yalnız hissettiği görüldü. Bu yalnızlık hissiyatını gidermek için arkadaşları ile aynı evi paylaşanların yalnızlık hissiyatı yüzde 34’e kadar düştü. Evli bireylerde ise bu olgu yüzde 24’e kadar düştü. Ancak çoluk çocuğa karışıldığında, sorumluluklar ve sorunlar arttıkça eşler birbirinden uzaklaşmakta ve yüzde 33’e geri dönüldüğü belirlendi.
EN YALNIZ BÖLGE GÜNEYDOĞU
Coğrafi bölgeler bazında yalnızlık hissi incelendiğinde, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşayan katılımcıların yüzde 40'ının kendini sık sık yalnız hissettiği gözlemlendi. Bu bölgeyi İç Anadolu ve Karadeniz bölgeleri takip etti, bu bölgelerde yaşayan katılımcıların yüzde 39'u sık sık yalnızlık hissi yaşıyor. Marmara bölgesinde ise bu oran yüzde 29 olarak kaydedilirken, Doğu Anadolu bölgesi yüzde 30 ile en düşük yalnızlık hissiyatına sahip bölgeler olarak belirlendi. Bu veriler, Türkiye’deki yalnızlığın bölgeden bölgeye değiştiğin gösteriyor.
YALNIZLIKLA GELEN SAĞLIK KAYBI
Yalnızlık sorunları, zamanla daha da derinleşebiliyor ve fiziksel ve psikolojik sağlık üzerinde uzun vadeli etkilere yol açıyor. Uzmanlara göre, yalnızlık, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunları tetikliyor. İzole hissetmek ise düşük özsaygı ve değersizlik duygusuna sürüklüyor. Yalnız insanlar genellikle uyku sorunları yaşıyor. Uykusuzluk, zihinsel ve fiziksel sağlık üzerinde olumsuz etkilere sahip olabiliyor. Uzun süreli yalnızlık, sosyal becerilerin körelmesine yol açabiliyor. Bu durum ise gelecek için yalnızlığın büyük sorunlara neden olacağını bizlere gösteriyor.
Mikail Karaman / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.