Yabancı turistlerin göz bebeği Aydın’da yerel halk pastadan pay alamıyor
Yaz sezonu boyunca milyonlarca turisti ağırlayan Aydın’da gelirlerin büyük bölümü otelcilere akıyor. Turizm gelirlerinin yüksekliğiyle dikkat çeken ilde sosyo-ekonomik ölçütte en üst sınıfta yer alan bir ilçe dahi yok.
Kuşadası ve Didim gibi ünlü tatil beldelerine ev sahipliği yapan Aydın, yaz turizminde oldukça başarılı bir dönemi geride bıraktı. Bu yıl 2.5 milyonu aşkın turisti ağırlayan şehirde, oteller sezonun büyük bölümünü yüzde 90 doluluk oranıyla geçti.
TURİZM GELİRLERİ YÜKSEK
Kuşadası Otelciler Derneği (KODER) Başkanı Tacettin Özden, geçen ay yaptığı açıklamada, tahmin edilenden iyi bir sezon geçirdiklerini söyleyerek, "Bu yıl sezon gecikmeli başlasa da olumlu bir tabloyla karşılaştık. Kasım ayına kadar hareketlilik sürecektir" demişti.
İL GENELİNDE DURUM
Turizmden elde edilen gelir yüksek olsa da yerel halkın sosyo-ekonomik görünümü gelirlere paralel seyretmiyor. Endeksa verilerine göre Aydın’daki 17 ilçenin hiçbiri 5 kısımlık sınıflandırmada birinci sınıfa dahil olamadı. Bunun yanında yalnızca iki ilçe ikinci sınıfta yer alıyor. Geriye kalan 15 ilçe düşük gelir grubuna giriyor.
ARKADA KALANLAR
Aydın genelindeki sosyo-ekonomik statüsü beşinci (son) sınıf olan ilçeler Bozdoğan,Köşk, Kuyucak, Karacasu, Yenipazar ve Karpuzlu olarak belirlendi.
AYDIN’IN YAKIN TARİHİ
Aydın verimli arazileri ve Büyük Menderes Nehri'nin bereketiyle tarım açısından oldukça zengindir. Pamuk, zeytin, incir, kestane, tütün ve narenciye şehrin önde gelen tarım ürünleridir.
1954'te Aydın Tekstil Fabrikası'nın ve Birinci Sanayi Sitesi'nin kurulmasıyla birlikte, aldığı iç göçlerle şehrin nüfusu artmıştır. Kent nüfusu özellikle güneybatı bölgesinde yoğunlaşmıştır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.