Veysel Tiryaki: Yenimahalle'yi yeniden inşa edeceğiz
Cumhur İttifakının AK Partili Yenimahalle Belediye Başkan Adayı Veysel Tiryaki projelerini açıkladı. Tiryaki, ‘‘Yenimahalle’yi yenileme zamanı geldi’’ dedi.
Altındağ’da gerçekleştirdiği projeler ile marka isim haline gelen Yenimahalle Belediye Başkan Adayı Veysel Tiryaki, Yenimahalle’de hayata geçireceği 232 projeyi Congresium Ankara ATO Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayında düzenlenen, “Şimdi Yenilenme Zamanı” Proje Tanıtım Toplantısında açıkladı.
Yenimahallelilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıya Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki’nin yanı sıra pek çok vatandaş katıldı.
“YENİMAHALE’NİN KENT KİMLİĞİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ”
“Şimdi Yenilenme Zamanı” Proje Tanıtım Toplantısında Yenimahallelilerin, “Veysel Tiryaki demek yenilik demek” sloganları ile karşılanan Veysel Tiryaki, projelerle ilgili şunları söyledi:
“Biz dürüstlüğün, kalkınmanın, emeğin tarafıyız. Biz; kardeşliğin, adaletin tarafıyız. Biz Yenimahalle’de yeniliğin, coşkunun, heyecanın ve kararlılığın tarafıyız. Görev yaptığımız her yerde insanların kalplerinde iz bıraktığımıza inanarak, şimdi ‘yeni’ sözler söyleme, ‘yeni’ hikayeler yazma zamanının geldiğine inanıyoruz.
Yenimahalle de insan odaklı bir yaklaşıma ihtiyaç var. Önceliğine insanı alan; çocukları, gençleri, kadınları, erkekleri, yaşlıları, dezavantajlı grupları önemseyen, onlar için düşünen, onlar için iş üreten bir anlayışla Yenimahalle’yi yöneteceğiz. Yenimahalle’yi diğer ilçelerden ayıran, ona has, görüldüğünde onu çağrıştıran, Yenimahalle'ye özgü bir niteliği ya da objesi yok. Bir şehir ancak kimliği olursa diğerlerinden ayrışır, markalaşır. Yenimahalle'ye köklerinde var olan fakat bugün kaybettiği kent kimliğini yeniden kazandıracağız. Yenimahalle’ye özgü Veysel Tiryaki projeleri ile kent kimliğine sahip çıkacağız.
Yenimahalle kent kimliğinin en güçlü elemanları olan çiftlik, sanayi, mahalle kültürü ve çok kültürlülüğü geliştirecek yatırım ve icraatlar yapacağız. Yenimahalle adı üstünde yeni bir mahalle olarak kurulmuş olmasına rağmen geçen zamanla hızlı ve çarpık kentleşme, toplumsal dönüşüm süreçlerine koşut olarak mahalle kavramından uzaklaşmış, mahalle kültürünü kaybetmiş. Yenimahalle’de mahalleyi ve mahalle kültürünü yeniden canlandıracağız. Hedefimiz, her mahallede; okul, park, mahalle meydanı, çocuk merkezi, gençlik merkezi, kadın merkezi, spor tesisi, kütüphanesi, mahalle çarşısı, mahalle camisi, taziye evi, kültür ve sanat mekanları yapmak olacak.
YENİMAHALLE KENT ÇİFTLİĞİ VE 12 ADET ‘MAHALLEYE BAHÇESİ’ İNŞA EDECEĞİZ
Yenimahalle’ye öncelikle 1 milyon 400 bin metre kare büyüklüğünde doğal yaşamın hakim olduğu ‘Yenimahalle Kent Çiftliği’ inşa edeceğiz. Yenimahalle Kent Çiftliği ile bağlantılı olarak planladığımız 12 farklı mahalleye, mahalle bahçesi yapmayı planlanıyoruz. Proje içerisinde sebze ve meyve bahçeleri, süs bitkileri serası, doğal ürünler dükkanı, tavuk kümesi, oturma ve dinlenme alanları ve çocuk oyun alanları bulunacak. Tarım alanları, müzeler, festival alanları gibi birçok proje ile Yenimahallelilere istihdam sağlayacağız.
YENİMAHALLE’YE ÇOK AMAÇLI PARKLAR
Uluslararası ve ulusal sanat sempozyumlarının düzenleneceği, dünyadan ve Türkiye’den seçkin sanatçıların davet edileceği, içerisinde açık hava konser alanı, sergi alanı, dinlenme, oturma ve yürüyüş alanları ve sergi salonunun bulunduğu Sanat Parkı yapacağız. Aynı zamanda engelli bireylerimiz için 4 adet Engelsiz Park ve Spor Tesisi hayata geçireceğiz. 4 adet Evcil Hayvan Dostu Parklar kazandıracağız. Bu parklarda çocukların rahatça oynayabileceği, vatandaşlarımızın sporla buluşacağı alanlar olacak. Kaykay ve paten alanı, çocuklarımızın güvenle bisiklet bineceği alanların bulunduğu yemyeşil parklar yapacağız.
TÜRKİYE’DE BİR İLK “YENİMAHALLE TOPLUM MERKEZİ”
Yenimahalle Toplum Merkezi de bu projelerden sadece bir tanesi. Bu proje Türkiye’de bir ilk olacak. 240 dönüm bir alan üzerinde, yaşlı yaşam evi, kadın dayanışma, engelliler ve bağımlılıkla mücadele merkezleri gibi dezavantajlı gruplara destek verecek bir merkez kuracağız. Bu merkezleri vatandaşlarımızın topluma yeniden kazandırılması, istihdam edilmesi, eğitilmesi ve psiko-sosyal destek sağlanması amacıyla tasarladık.
KÜLTÜR SANAT MERKEZLERİNİN SAYISINI ARTTIRACAĞIZ
Sanat medeniyetin imzasıdır anlayışıyla Yenimahalle’de yeterli sayıda bulunmayan kültür sanat merkezlerinin sayısını arttıracağız. Ayrıca müze, tiyatro salonları, sanat parkları ve sanat sokakları inşa edeceğiz. En büyüğü 3 bin kişilik oditoryum olacak 4 adet kültür sanat merkezi, 3 farklı mahalleye, 3 Sanat Sokağı ve özgür sergi alanı, ihtiyaç olan bölgelere Cem Kültür Evi, 300 kişilik çocuk sahnesi ve 600 kişilik ana sahne olarak iki ayrı Kent Tiyatrosu, 5 adet İleri Yaş Sosyal Tesisi yapılmasını planlıyoruz.
YENİMAHALLE’Yİ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ
Buz pateni pisti, amatör kulüpler spor kompleksi, 11 adet mahalle spor tesisi, 7 adet yüzme havuzu ve spor merkezi, trafik güvenliği eğitim parkı, motor sporları pisti, 8 adet aile sağlığı merkezi, ağız ve diş sağlığı merkezi, hasta ve yakınları için ek konukevi, mahalle camileri, 16 adet taziye evi ve 11 adet meydanlı mahalle çarşısı gibi pek çok alanda yeni yatırımlarla Yenimahalle’yi yeniden inşa edeceğiz.
ÇOCUK VE GENÇLER İÇİN EĞİTİM VE KÜLTÜR SANAT ALANINDA ÇOK SAYIDA YATIRIM YAPILACAK
Yenimahalle’de Bilim Merkezi, Çocuk Edebiyatı Müzesi ve Kütüphanesi, 16 Mahalle Kütüphanesi, 6 Lise ve Meslek Lisesi Binası, 16 Kreş-anaokulu, 16 Çocuk Merkezi, 16 Gençlik Merkezi, 16 Kadın Eğitim ve Kültür Merkezi, 2 Sanayi Çalışanları Sosyal Tesisi ve Şehir Düşünce Merkezi açacağız. Çocuklarımızın ve gençlerimizin ehil ellerde yetişmesi ve gelecekleri için modern ve teknolojik yapılarla donatılmış bir ilçede yetişmeleri çok önemli. Belediye olarak onların her zaman yanında olacağız. Gençlerimizin heyecanı ve fikirleri ile Yenimahalle’de güzel işler başaracağız.
YÜRÜYEN MERDİVENLİ SOKAKLAR İNŞA EDECEĞİZ
Engelsiz ve Akıllı Kent Uygulamaları, erişebilir mekanlar, yaş, cinsiyet ve yetilerin farklılığına karşın tüm bireylerin kentten eşit oranda faydalandıkları mekanları yaratacağız. Kentsel mekanlar engelli ya da engelsiz tüm bireyler için herhangi bir sınırlandırma ya da kısıtlama yaratmadan fonksiyonel olarak tasarlandık. Engelsiz ulaşım kapsamında, yeni inşa edilecek belediyeye ait tüm yeşil alan ve tesislerde engelli ulaşılabilirliği ön planda tutacağız.
GERİ DÖNÜŞÜM SEFERBERLİĞİ BAŞLATMAYI PLANLIYORUZ
Kentsel dokunun çok yoğun olduğu bölgelerde, otopark problemini çözmeye yönelik kapalı, çok katlı ve açık otoparklar olmak üzere Mahalle Otoparkları yapılacağız. Yenimahalle’de inşa edilecek okullara gençlik, çocuk, kadın eğitim merkezleri ve mahalle meydanlarına yerleştirilecek Akıllı Geri Dönüşüm Sistemleri ile Yenimahalle’de özellikle çocuklar, gençler ve yetişkinler üzerinden bir geri dönüşüm seferberliği başlatılmayı planlıyoruz.”
Projeler:
Yenimahalle Kent Çiftliği:
1.4 milyon metre kare büyüklüğünde olacak. Doğal tarım ve hayvancılığın yapılacağı, doğal ürünlere ulaşabileceğiniz Kent Çiftliği, bostanları, seraları, meraları, festival alanı, yerel bitki müzesi, tarım müzesi, uygulamalı eğitim merkezi, hobi bahçeleri, doğal kafeler, doğal ürün satış merkezleri, yerel ürün pazarları, binicilik tesisi, hayvan oteli, hastanesi ve barınağı ve piknik alanları, ile kent içi doğal üretim alanı olarak planlandı.
Parklar:
Uluslararası ve ulusal sanat sempozyumlarının düzenleneceği dünyadan ve Türkiye’den seçkin sanatçıların davet edileceği içerisinde Açıkhava konser alanı, açık hava sergi alanı, dinlenme, oturma ve yürüyüş alanları ve sergi salonunun bulunduğu 20 bin metre kara alana sahip Sanat Parkı yapılacak.
Engelli bireylerin daha sağlıklı bir yaşam sürmesi ve sosyalleşmelerine katkı sağlamak hedefiyle 4 adet Engelsiz Park ve Spor Tesisi yapılacak. Tesislerde Engelsiz Çocuk Oyun Alanları, Engelsiz Tenis Kortu, Engelsiz Futbol Sahası ve Engelsiz Bisiklet Parkuru olacak.
4 adet Evcil Hayvan Dostu Parklar yapılması planlanıyor. Bu parklarda hayvan dostlarımız için koşu ve yürüyüş parkuru, kondisyon ve eğitim parkuru ve otomatik suluklar bulunacak.
Yenimahallelilerin nefes alabilecekleri, spor yapabilecekleri yeşil alanlar planlandı. 20 bin metrekare alana kurulacak kaykay parkında, kaykay ve paten alanı, çocuk oyun alanı, dinlenme alanları fitness alanı ve yürüyüş yolları bulunacak.
Yenimahalle’de bisiklete binmek isteyen çocuk ve yetişkinler için 30 bin metrekare büyüklüğünde bisiklet parkı planlandı. Bisiklet Parkında Çocuk ve Yetişkin Bisiklet Parkuru, Bisiklet Parkları, Çocuk Oyun Alanı, dinlenme ve oturma alanları, kafe ve paylaşımlı bisiklet kiralama noktaları bulunacak.
Yumurtatepe Sit Alanı korumacı bir yaklaşım ile el alınacak. Alanının tarihi niteliğinin korunması ve bunun yanı sıra sit alanı dışında kalan yeşil alanların peyzaj tasarımının yapılması, yerden yükseltilmiş ahşap yürüme yolları ve dinlenme alanları ile kent yeşil koridoruna katılması planlandı.
Yenimahalle Toplum Merkezi:
240 bin metrekare alana kurulacak. Toplum Merkezi projesi, evsizler, sokak çocukları, yaşlılar, bağımlılar, engelliler göçmenler ve desteğe ihtiyaç duyan kadınların desteklenmesi, topluma yeniden kazandırılması, istihdam edilmesi, eğitilmesi ve psiko-sosyal destek sağlanması amacıyla tasarlandı. Tüm hizmetlerin ücretsiz olarak verileceği Toplum Merkezi’nde Engelli Eğitim ve Sanat Merkezi, Kadın Dayanışma Merkezi, Kadın Sığınma Evi(adresi gizli tutlacak), İleri Yaş Yaşam Evi, Bağımlılıkla Mücadele Merkezi, Toplum Psikolojik Destek Merkezi, Eğitim ve Kültür Merkezi, Atölyeler ve misafirhane bulunacak.
Kültür Sanat Alanları:
En büyüğü 3 bin kişilik oditoryum olacak 4 adet kültür sanat merkezi yapılması planlanıyor. Kültür sanat merkezlerinde oditoryum, balo salonu, toplantı salonları, sergi salonlar ile yemek salonları bulunacak.
3 farklı mahalleye, 3 Sanat Sokağı ve özgür sergi alanı yapılması planlanıyor. Yenimahalleliler sanat sokaklarında hem sanatçıların canlı performanslarına tanık olabilecek hem de alışveriş yapma imkanı elde edebilecekler.
Yenimahalle’de ihtiyaç olan bölgelere Cem Kültür Evi yapılması planlanıyor. Cem Kültür Evi içerisinde Cem salonu, seminer salonu, sergi salonu, kütüphane, yemek salonu, yönetim birimleri ve mutfak bulunacak.
Yenimahalle’ye 300 kişilik çocuk sahnesi ve 600 kişilik ana sahne olarak iki ayrı Kent Tiyatrosu yapılması planlandı.
5 adet İleri Yaş Sosyal Tesisi yapılması planlanıyor. Yenimahalle’de yaşayan 60 yaş ve üzeri bireylere ücretsiz hizmet vermek üzere geliştirilen projede; kültür merkezi, atölyeler, dede\nine – torun ortak aktivite alanları, kafeterya, spor merkezi, psikososyal destek, mescid ve bahçe gibi alanlar bulunacak.
Spor ve Diğer Alanlar:
Buz pateni pisti, amatör kulüpler spor kompleksi, 11 adet mahalle spor tesisi, 7 adet yüzme havuzu ve spor merkezi, trafik güvenliği eğitim parkı, motor sporları pisti, 8 adet aile sağlığı merkezi, ağız ve diş sağlığı merkezi, hasta ve yakınları için ek konukevi, mahalle camileri, 16 adet taziye evi ve 11 adet meydanlı mahalle çarşısı gibi pek çok alanda yeni yatırımlar.
Eğitim Alanında:
Yenimahalle’de Bilim Merkezi, Çocuk Edebiyatı Müzesi ve Kütüphanesi, 16 Mahalle Kütüphanesi, 6 Lise ve Meslek Lisesi Binası, 16 Kreş-anaokulu, 16 Çocuk Merkezi, 16 Gençlik Merkezi, 16 Kadın Eğitim ve Kültür Merkezi, 2 Sanayi Çalışanları Sosyal Tesisi ve Şehir Düşünce Merkezi planlandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.