Veliler ve öğrenciler: Üniversite tercihi yaparken dikkat!
YKS sonuçlarının açıklanmasına artık çok az bir süre kaldı. Öğrenciler aldıkları puan ve sıralamaları ile hayallerindeki bölümler için tercih yapacak. Bizde üniversite tercihi yaparken dikkat edilmesi gereken hususları sizler için derledik. İşte detaylar:
17-18 Haziran 2023 tarihlerinde gerçekleşen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonrası öğrenciler ve aileler, Türkiye’deki üniversiteleri araştırmaya başladı. Üniversite adayı öğrenciler, uzun bir sınav döneminin ardından alacakları puanları iyi bir şekilde değerlendirmek isterken aynı zamanda da hayal ettikleri şehirlerde okumak istiyor. Ancak üniversite adayları şimdiden Türkiye’nin bütün üniversitelerini araştırmaya başladı bile… Bizler de İlk Sayfa ekibi olarak sizler için son yıllardaki verilere dayanarak Üniversite tercihi yaparken dikkat edilmesi gereken hususları bir araya getirdik. İşte tüm detaylar:
İŞTE ÜNİVERSİTE TERCİHİ YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Üniversite sınavının tamamlanmasıyla birlikte üniversite adayları ve aileleri büyük bir merakla sınav sonuçlarını beklemeye başladı. Sınav sonuçlarının açıklanmasını bekleyen öğrenciler; bir yandan da Türkiye’de üniversiteleri ve onların bölümlerini araştırmaya başladı. Öğrenciler; bir yıldır gece gündüz demeden üniversite sınavına hazırlandı. Sayıları binlerle ifade edilen soruların çözümünün ardından bu günlere gelen öğrenciler; sınav sonuçlarının açıklanmasını dört gözle bekliyor. Sonuçların açıklanmasıyla birlikte tercih dönemine girecek olan öğrenciler; şimdiden Türkiye’deki bütün üniversiteleri ve en iyi bölümleri araştırmaya başladı. Bizde İlk Sayfa ekibi olarak Üniversite tercihi yaparken dikkat edilmesi gereken hususları, üniversite adayları için derledik. İşte Üniversite tercihi yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar:
- Öncelikle ÖSYM ve YÖK gibi kurumların yayınladıkları üniversiteler listesinin bir önceki yıl verileri iyi bir şekilde incelenmelidir.
- Okumak istediğiniz bölümün ve üniversitenin özelliklerini iyice araştırmalısınız.
- Tercih listesi hazırlarken öncelikleriniz ve beklentileriniz göz önünde bulundurulmalıdır. Buna hayal ve hedefleriniz de denilebilir.
- Sınav sonucunuzdaki puan aralığına uygun üniversiteleri tercih etmelisiniz.
- Sıralama tahmini çok önemlidir. Bu konuda özellikle de uzmanlardan destek alınmalıdır. Ancak; üniversite sınavı sıralamanızın çok üstünde üniversiteleri listeye yazmamalısınız. Sıralamanızdan birkaç bin yüksek, sıralamanızla hemen hemen aynı ve birkaç bin düşük üniversitelere öncelik vermelisiniz. Bu da bir önceki yılın verileri ile ortaya çıkar.
- Tercih yapılacak olan üniversite ve bölüm hakkında özellikle de alacağınız eğitim için o okulun akademisyenleri araştırılmalıdır.
- Pek çok üniversite adayı dikkat etmez. Ancak üniversitenin bulunduğu konum ve kampüs gibi fiziksel olanaklar değerlendirilmeli ve ona göre tercih yapılmalıdır.
- Tercih yapmaya karar verilecek olan üniversitenin burs, staj, Erasmus ve yurtdışı olanakları hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
- Üniversitenin yan dal ve ÇAP imkânlarını mutlaka öğrenilmelidir.
- Son olarak tercih listesinde üniversite adayı için 24 tercih yapabilme hakkı tanınıyor. Burada önemli olan şey ilk sıralara her zaman hedef, hayal ve beklentiler yer almalıdır. Yani önceliklerinizi ilk sıralara yazmanız, sizin için iyi bir tercih olacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.