Vatandaşlar okul fiyatlarına isyan ediyor: İş-Kur destek olmalı!
Özel anaokulu kurucusu T. Melih Özden, okul fiyatlarının bir yıl öncesinden belirlenmesinin kurumlara zarar verdiğini belirterek, “İş-Kur’dan istihdam da destek istiyoruz. Bu durum bizim için önemli çünkü bizim en büyük giderimiz istihdam oluyor” dedi.
Yaşanan enflasyon değişikliklerinden dolayı artan maliyet giderleri özel okulları da etkiliyor. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Özel anaokulu kurucusu Tahir Melih Özden özel okulların durumunu ve devletten destek talepleri anlattı. Özden, “Özel okulları en çok etkileyen konulardan birisi bizler okul ücretlerini bir yıl öncesinden belirlemek zorundayız. Okul ücretleri için belirlediğimiz rakamlar yıl içinde tutmuyor. En ufak bir sıkıntıda zarara geçiyoruz. Diğer sektörler gibi anlık fiyat tarifesi düzenleyemiyoruz. Asgari ücret artışları fiyatlarımızı anlık değiştiremediğimizden dolayı kurumlarımızın maliyetler bakımında zarara sokuyor” dedi. Özden ayrıca, “İş-Kur’dan istihdam da destek istiyoruz. Bu durum bizim için çok önemli çünkü bizim en büyük giderimiz istihdam oluyor” dedi.
“ORTALAMA FİYAT ÇIKARMAK ZOR”
Özel anaokulu kurucusu Tahir Melih Özden, “Özel okullarda fiyat ortalaması ciddi bir değişkenlik gösteriyor. Bunun sebebi de okulların kendince olan maliyetleri oluyor. Her okul kendi maliyetlerini göz önüne alarak fiyat güncellemesi yapıyor. Bu giderler eğitim içerikleri, fiziki kaynaklar, insan gücü gibi durumlar fiyatları oluşturmaya neden oluyor. O yüzden Ankara genelinde ortalama bir fiyat almak pek mümkün olmuyor” sözleri özel okullarda ortalama bir fiyatın çıkarılmasının zor olduğunu dile getirdi.
“DENETLEMELER YAPILIYOR”
Özden, “Belirlenmiş bir taban ve tavan fiyat uygulamaması olmamak ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı tarafından son iki fiyat artışlarının denetlenmesi durumu ortaya çıktı. İki yıldır Bakanlık tarafından denetlemeler yapıldığından biraz daha kontrollü artışlar gerçekleşiyor. Özel okullardaki en büyük sıkıntı ise fiyatları önceden belirlememiz oluyor. Özel okullar yılın ikinci ve beşinci ayı arasında gelecek eğitim dönemi için fiyatlarını bildirmemiz isteniyor. Özel okullar gelecek bir ya da bir buçuk yılın fiyatını belirlemek zorunda kalıyor. Özel okulları sıkıntıya sokan durumlardan biriside bu durum oluyor. Çünkü biz burada bir buçuk yıllık bir okul ücreti belirleyip velilere ve Milli Eğitim Bakanlığı’na duyurmalıyız. Ama bu geride bıraktığımız bir buçuk iki yılda bu kadar uzun vadeli okul ücretlerini ön görüp belirlesek bile bu rakamlar yıl içinde tutmuyor. En ufak bir sıkıntıda zarar konumuna geçmiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.
“YIL İÇİNDEKİ ARTIŞLAR BİZLERİ ZORLUYOR”
Özden, asgari ücret artışlarının okulları zorladığını ifade ederek; “Özel okulların en büyük maliyeti iş gücü normal şartlarda senede bir defa asgari ücrete artış yapılıyordu. Şuan iki defa yapılıyor. Bu artış oranları çok ciddi rakamlar olması sebebi ile okullara büyük bir yük getiriyor. Fiyatlarımızı anlık değiştiremediğimizde maliyetler bakımında zarar ediyor. Birçok okul gelecek dönem için tahsil ettiği ücretlerle geçen yılların borçlarını ödüyor. Gelirlerin giderleri karşılamamasının sebebi okulların anlık fiyat güncellemesi yapamamasıdır” şeklinde açıklamalarda bulundu.
“ANAOKULU GEREKLİLİK OLDU”
“Anaokulu şuanda bir gereklilik durumuna geçti. Çünkü artık anne ve babalar yoğun iş hayatlarında çalışıyor” diyen Özden, “Anaokuluna giden birçok ile gitmeyen çocuklar arasındaki farkları biz görüyoruz. Veliler anaokullarında ne aramalı diye sorarsak. Veliler okullarda fiziki yeterlilikler, akademik yeti, güvenlik, gibi birçok etkeni arar. Okulun akademik kadrosu çok önemli çocuklar oyunlarını bile bilinçli oynamak istiyor. Çocuk her öğrendiği yeni şeyde okuldan keyif alır ve isteyerek okula gelir. Anaokullarının işletmecilerinin işi önemli o okulu yatırım amaçlımı açılmış yoksa sadece o okulumu meslek olarak yapıyor. Bu ayrıntı ve işe verilen özen çok önemli” dedi.
İŞ-KUR DESTEK OLMALI
Özel anaokulu kurucusu Tahir Melih Özden, son olarak devletin kendilerine destek vermesini talep ederek, “Bizim özel okullar olarak devlete özellikle istihdam ve eğitim konusunda çok ciddi desteğimizin olduğu görünüyor. Bunu severek ve benimseyerek yapıyoruz. Ama devletimizin de bu yükü almamızı biraz kolaylaştırmasını istiyoruz. Biz eğitim kurumuyuz. KDV’nin yüzde 10 olması bana göre çok yüksek. Stopaj ödüyoruz. İstihdamda destek sağlanmasını istiyoruz. Sigorta primlerinde destek verilmesini istiyoruz. Her kurum İŞ- Kur’dan eleman desteği alabiliyor. Ama biz bu destekten mahrum kalıyoruz. İstihdam da destek istiyoruz. Bu durum bizim için çok önemli çünkü bizim en büyük giderimiz istihdam oluyor. İş gücü bizim sektörümüz için çok önemli” vurgusu yaptı.
Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.