Vatandaşlar: Atık yağlar gerekirse kapıdan toplansın
Atık yağlarını geri dönüşüme kazandırmak isteyen duyarlı vatandaşlar, bu sürecin uzun olduğunu belirterek, “Toplama alanları artırılmalı, gerekirse kapıdan alınmalı. Vatandaş teşvik edilmeli” dedi.
Kızartma yağlar lavaboya döküldüğü veya çöpe atıldığı takdirde çevreye büyük zarar veriyor.
Özellikle ev hanımlarının evde yapılan kızartmalardan sonra biriktirdiği atık yağlar lavaboya döküldüğü veya çöpe atıldığı takdirde çevreye büyük zararlar veriyor. Duyarlı vatandaşlar ise geri dönüşüme kazandırmada işlemlerin uzun olduğunu belirleterek, “Toplanma alanları artırılması gerekirse kapıdan alınmalı” diye konuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çağrı merkezi ALO 181’de ise vatandaşlara, “Atık yağları kesinlikle lavaboya dökmeyin. Lavabo ve kanalizasyonları tıkamasının yanı sıra, eriştikleri deniz ve nehirleri kirleterek balıkların ölümüne yol açar” gibi bilgiler veriyor.
ALO 181
ALO 181 hattını arayan vatandaşlara ise atık yağları ne yapmaları gerektiğiyle ilgili şu bilgiler veriliyor:
“Atık yağların kesinlikle lavaboya dökmeyin. Lavabo ve kanalizasyonları tıkamasının yanı sıra, eriştikleri deniz ve nehirleri kirleterek balıkların ölümüne yol açar. Atık su arıtma tesisinde yağın giderilmesi daha zordur. Kullanılan ve atık hale dönüşmüş bu yağlar toplayan kuruluşlara verilmelidir.
Toplayan firmalar bu yağlardan elde eder. Bununla birlikte petrol kaynaklarımızın kısmen korunması sağlanır ve atmosferik ısınma da engellemiş olur. Atık yağ toplayan firmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilir.
TOPLAMA YERLERİ ARTABİLİR
Özellikle kızartmalar için birkaç kez kullanılan yağlar özelliğini yitiriyor. Ev hanımları da bu yağları evlerinde pet şişelere biriktiriyor. Ancak konuştuğumuz pek çok vatandaş bu aşamadan sonra ne yapacağını bilmediğini ifade ederek, “Dökülmemesi gerektiğini biliyorum. Her zaman biriktiriyorum. Fakat bu yağları nereye vereceğimi bilmiyorum. Bir ara camilerde ve okullarda toplanacak denmişti. Fakat gittiğim cami ve okulda açıkçası göremedim. Yetkili bulup sormaya çalıştım onlarda çok bilinçli değillerdi. Bence bu toplama noktalarının sayısı artabilir. Bu sayede geri dönüşüme bu yağlar kazandırılır ve çevremizi korumuş oluruz ”dedi.
KAPIDAN ALINAMAZ MI?
Biriken yağları teslim etmek istediklerini fakat toplama noktasının uzakta olmasından dolayı vazgeçtiklerini belirten vatandaşlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi ya da ilçe belediyelerin kapıdan bu atık yağları alabileceğini söyledi. Yaşanan sorunla ilgili gazetemize konuşan duyarlı vatandaşlar, “Bazı okullarda var deniyor ama bir ev hanımı elinde kocaman yağ şişesiyle oralara nasıl gitsin? Belediyeler bu konuda devreye girerek vatandaştan bu yağları toplayamaz mı? Her yerde söylüyorlar çöpe atmayın, lavaboya dökmeyin diye fakat sonrasında ne yapılacağını açıkçası bizler pek bilmiyoruz. Birkaç kez sormak istedik bulunduğumuz yerden uzakta noktalara yağı götürün dediler. Onları taşımak bir yere götürmek de ayrı bir meşakkat. Vatandaşı motive edici, özendirici uygulamalara ihtiyacımız var” ifadelerinde bulundu.
ALO 181
ALO 181 hattını arayan vatandaşlara ise atık yağları ne yapmaları gerektiğiyle ilgili şu bilgiler veriliyor:
“Atık yağları kesinlikle lavaboya dökmeyin. Lavabo ve kanalizasyonları tıkamasının yanı sıra, eriştikleri deniz ve nehirleri kirleterek balıkların ölümüne yol açar. Atık su arıtma tesisinde yağın giderilmesi daha zordur. Kullanılan ve atık hale dönüşmüş bu yağlar toplayan kuruluşlara verilmelidir.
Toplayan firmalar bu yağlardan elde eder. Bununla birlikte petrol kaynaklarımızın kısmen korunması sağlanır ve atmosferik ısınma da engellemiş olur.”
Erkal Erdoğan//HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.