Vatandaşın tepkisi fiyatları düşürdü

Vatandaşın tepkisi fiyatları düşürdü

Son dönemde hızla yükselen gıda fiyatları, vatandaşın tepkisi ve ekonomik gelişmeler sonucu gerilemeye başladı. Özellikle meyve ve sebze fiyatlarında gözle görülür düşüşler yaşanırken, lokanta ve otellerde de fiyatlar aşağı çekildi.

Semt pazarları ve marketlerde yaşanan düşüşler dikkat çekiyor. Haziran ayında 80 liraya kadar çıkan salatalık, şu anda 17 liraya satılıyor. Domatesin fiyatı da 60 liradan 25-30 liraya geriledi. Benzer şekilde, taze fasulye, kabak, patlıcan, biber gibi birçok ürünün fiyatı yarıya yakın düştü. Meyvelerde de fiyatlar önemli ölçüde geriledi.

Türkiye Gazetesi’nden Kaan Zenginli’nin haberine göre pazarcı esnafı, fiyat düşüşlerinin nedenlerini şöyle açıklıyor:

“Yeni mahsulün çıkmasıyla birlikte fiyatlar doğal olarak düşüyor. Girdi maliyetlerindeki düşüş: Akaryakıt ve döviz fiyatlarındaki istikrar, üretim maliyetlerini düşürdü. Tüketicilerin yüksek fiyatlara tepki göstermesi, üretici ve satıcıları fiyatları düşürmeye zorladı. Tüm bunların yanı sıra vatandaşın tepkisi, fiyatların düşmesinde önemli bir rol oynadı. Yüksek fiyatlara alışveriş yapmaktan vazgeçen vatandaşlar, pazarcıları daha uygun fiyatlara ürün satmaya zorladı.

Uzmanlara göre, enflasyondaki düşüş beklentisi, akaryakıt ve döviz fiyatlarındaki dengeli seyir ve asgari ücrete zam yapılmaması gibi faktörler de fiyatların düşmesinde etkili oldu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.