Muhtarlar: Vatandaş ile devlet arasında ‘KÖPRÜYÜZ’
Muhtarlar Birliği Dernekleri Federasyonu MUBİDEF Genel Başkanı Bekir Kayaoğlu muhtarların, vatandaşla devlet arasında ‘köprü’ vazifesi gördüğünü ifade etti.
Uzun uğraşlar sonunda 19 Ekim’i muhtarlar günü olarak kutlamaya başladıklarının hazzını yaşadıklarını belirten Türkiye Muhtarlar Birliği Dernekleri Federasyonu ( MUBİDEF ) Genel Başkanı Bekir Kahyaoğlu, bu kutlamadan tüm muhtarların mutlu olduğunu açıkladı.
Muhtarlar gününün olmasının en azından kutlanan günde kendi sorunlarını herkese ulaştırabildiklerini dile getiren Kahyaoğlu, bu konuda büyük destek veren yetkililere teşekkürlerini sundu.
Muhtarların günü olduğuna mutluyuz
Her şeyin bir günü olduğunu fakat muhtarların bir günü olmadığını belirten Kahyaoğlu, ”Artık bizlerinde bir günü var. Dertlerimizi anlatabileceğimiz, sıkıntılarımızı ve sorunlarımızı iletebileceğimiz bir günümüz oldu. Umuyoruz ki bundan sonra da daha güzel politikalar izlenecek ve günümüz ve geçmişimiz daha iyi anlata bilinecek.” dedi.
Muhtarlık zaruri bir ihtiyaçtır
Muhtarlık müessesesinin ülke için zaruri bir ihtiyaç olduğunu dile getiren Kahyaoğlu, muhtarlığın 19 Ekim 1864 yılında kurulduğunu ifade etti. Muhtar’ın insan oğlunun doğumundan ölümüne kadar sorumlu olduğunu dile getiren Kahyaoğlu, “Muhtar halkın içinde olan birisidir. Vatandaşın istediği zaman diliminde kapısını çalabilecek bir kurumdur. Tabanı en iyi tanıyan muhtardır. Devletin birinci temsilcisidir. Halkın ilk ulaştığı insandır. Bu yüzden her zaman muhtarlık kurumuna ihtiyaç vardır.” şeklinde konuştu.
Muhtarlar buluşması verilen değerin göstergesi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhtarlara verdiği değer ve önemden memnun olduklarını ifade eden Kahyaoğlu, yapılan muhtarlar buluşmalarının kendilerini verilen değerin göstergesi olduğunu belirtti. Kahyaoğlu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın halkın içinden birisi olduğunu bu yüzden halkın sorunlarını ve sıkıntılarını bildiğini bu yüzden izlenen politikaların doğru olduğunu dile getirdi.
Muhtarlıkta gönüllülük esas
Halkın bütün sorunlarını ilk olarak muhtara ilettiğini belirten Kahyaoğlu, “Vatandaş ekonomik sıkıntı çekiyor derdini muhtara anlatıyor. Eşi ile kavga ediyor, komşusu ile kavga ediyor çözüm için muhtara geliyor. Burada gönüllülük devreye giriyor. Muhtarlar halkın bu gibi sıkıntılarını gidermek için çaba gösteriyor.” şeklinde ifade etti.
Yerel yönetimler destek vermeli
Muhtarların ekonomik sorunları hakkında açıklamalarda bulunan Kahyaoğlu, muhtarların gelirlerinin giderlerini karşılamadığı, alınan asgari ücretin yetmediğini belirterek maaşların yetersiz olduğunu dile getirdi. Muhtarların sürekli vatandaşlarla iç içe olduğunu belirterek muhtarlığın masraflarının muhtarın cebinden çıktığını belirterek yerel yönetimlerin bunlara destek vermeleri gerektiğini ifade etti.
Muhtarlar tek çatı altında toplanmalı
Muhtarlar olarak maaşlarının artırılmasını istediklerini belirten Kahyaoğlu, “Muhtarları rahatlatmak için çözümler üretilmeli. Muhtarların diğer birlikler gibi resmi birliği olmalı. Tek çatı altında toplanmalıdır. Böyle olunca sorunlar çözüme daha kolay kavuşturulur.” dedi. Bir diğer problemin izin konusunda yaşadıklarını belirten Kahyaoğlu, “Muhtar izine çıkınca yerine geçen aza üyesine ödenen ödenek muhtarın maaşından kesiliyor. Bu büyük bir yanlıştır. Azaya para verilsin ama muhtarın maaşından kesilmesin.” dedi.
Emekli Muhtarlara Prim verilsin
Muhtarların artık sigorta primlerini devletin karşıladığını belirten MUBİDEF Genel Başkan Yardımcısı Kemal Kuşdoğan ise, emekli olan muhtarlara sigorta primi verilemediği için bir eşitsizlik ortaya çıktığını bu eşitsizliği, sigorta primi yerine emekli muhtarlara maaş primi olarak yansıtılabileceğini önerdi. Diğer bir sorunun artık adres değişikliği ve ikametgah belgesi işlemlerinin internet üzerinden yapılabildiğini belirten MUBİDEF yönetim kurulu, “Bu bazı şahıslar tarafından suiistimal edile bilinir. Uygulama güzel ama eksiklikler ver. Çünkü internet üzerinden adres değişikliği yapıp ikamet edilen yeri vatandaş istediği bir bölgede gösterebiliyor. Burada boş konutlar kullanılarak dolandırıcılık olayları artabilir. Bu yüzden İkametgah işlemleri tekrar muhtarlıklara verilmelidir.” şeklinde uyarıda bulundular.
Emrah Özcan/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.